12.7 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Mănuși dure, suflete calde: Cine sunt pugilistele care au salvat de la moarte un pui de căprioară

În urmă cu doar câteva zile, trei fete de la Clubul Sportiv Municipal Bistrița au salvat de la moarte un pui de căprioară urmărit de câini, ajunsă pe o pojghiță de gheață de pe marginea râului Bistrița.

Cele trei tinere sunt pugiliste și practică boxul sub bagheta antrenorului profesor emerit Nicolae Zăpârțan, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de la noi, cu vechime și experiență vastă în domeniu. A reușit în cursul a zeci de ani să formeze la Bistrița mai mult decât un „cuib” de campioni și campioane. Pe lângă calitatea de sportive de performanță, cele trei pugiliste au dovedit că au un suflet bun și au sărit în ajutorul animalului sălbatic aflat la ananghie.

Cum s-a întâmplat?

Timeea și Andreea se aflau în camera de la internatul „Gloria”, Iulia de asemenea. au auzit zgomote din zona râului și au văzut ulterior cum un pui de căprioară este urmărit de câini. Puiul a căzut pe gheața formată pe malul râului, iar un câine a apucat să o muște. Fetele au acționat mai întâi prin a înlătura câinii înfometați, iar mai apoi Iulia a coborât prima să îi ofere primul ajutor, așa cum a știut. Ulterior au coborât și celelalte fete, iar gheața s-a rupt sub  Timeea, piciorul alunecându-i rapid în apa înghețată. Din fericire, nu a pățit nimic, însă căprioara avea probleme destul de grave, iar fetele au anunțat autoritățile. Din ceea ce au spus fetele, Poliția Animalelor nu le-a crezut și au spus că „ei nu au ce să-i facă”. Au insistat la 112, iar după două ore au intervenit pompierii.

Cine sunt cele trei sportive?

Iulia, Timeea și Andreea provin din mediul rural și au descoperit acest sport din pură plăcere. Au vrut să își dozeze undeva energia și să demonstreze că, indiferent de cât de delicate și firave sunt fetele în general, un sportiv este cu mult mai puternic (atât fizic cât și mental).

Iulia, cea care a sărit prima după căprioară, este sportivă de performanță, cu multiple medalii în perioada junioratului și proaspăt vice-campioană națională. S-a apucat relativ târziu de sport, pe clasa a X-a și avea de ales între haltere și box. Alegerea făcută, spune ea, este „definitorie pentru evoluția ei ca persoană”. Găsește în box o cale de a se elibera de cotidian și vrea să facă performanță, chiar dacă vede în jurul ei cum sportul ori se schimbă într-un mod negativ, ori moare.

Sportul, într-un proces grăbit de degradare… 

„Cei care facem sport observăm cum lucrurile se schimbă, nu în bine. Nu prea văd o parte pozitivă pentru că, sportivii, în general, nu sunt susținuți suficient și nu sunt deloc motivați să facă performanță, într-o țară în care nu contează. Noi ne concentrăm să schimbăm asta, personal vreau să fac sport de performanță în continuare. Poate o să reușesc, la un moment dat, să îl ajut pe domnul profesor (n.r. Nicolae Zăpârțan), asta dacă va vrea, să antrenez aici. Sportul moare încet-încet sub ochii noștri și e păcat, mai ales că nu este întreținut și susținut”, a spus Iulia Timiș.

Andreea și Timeea locuiesc împreună în internatul „Gloria”, iar când nu trebuie să se antreneze sau nu sunt plecate în cantonamente, se retrag la locul de baștină, respectiv la Budacu de Sus (Andreea)  și la Beclean(Timeea). Ambele au povești asemănătoare, au început acest sport din pasiunea pentru sport, dar și profesorii lor de sport s-au implicat și le-au dat o traiectorie sportivă: „Mergeți la Bistrița, la Zăpârțan, să învățați box!” și asta au făcut, lucru pe care nu îl regretă.

Un trio pugilistic: prietene afară, adversari în ring

Am discutat cu toate cele trei sportive de la CSM Bistrița. Au venit împreună, apoi s-au antrenat împreună, iar în final vor merge spre internat tot împreună. Am văzut mai mult un „trio pugilistic” și o prietenie, o căldură fără margini între cele trei. Așa că am întrebat… Sunteți prietene și în ring?

„Nu suntem prietene. Știm că nu trebuie să luptăm forțat una cu alta, ca să nu ne lovim, însă ne comportăm ca și adversari după ce pătrundem în ring. Apoi dispare orice urmă de o oarecare dușmănie și revenim la stadiul de prietene, altfel nu se poate. Sportul te educă să respecți și să știi cum și ce să faci, nu te învață nicidecum să îți faci dreptate cu pumnul”, a spus Iulia.

Toate trei au fost de acord cu faptul că dau „mai cu milă” când se antrenează împreună, însă când concurează împotriva adevăratelor adversare, se montează pentru a câtiga și a deveni cele mai bune sportive.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Felicitări fetelor!!!
    Rușine politiei animalelor Bistrița!!!
    Voi meritați măcar o diploma de mici eroine de la Primarie sau CJ.
    Politia animalelor merita sa fie penalizata cu 20% din salar pe o perioada de 3 luni și mustrare scrisa – publicata în presa locala și națională!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: