18.9 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

„Înstruțatul boului”, de Rusalii, la Căianu Mic: Sărbătoare, în 4 și 5 iunie, pentru întreaga comunitate

Așa cum se întâmplă de sute de ani, în ziua de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh în Căianu Mic (ca și la Figa, Tăure, Caila sau Șieu Cristur), întreaga comunitate celebrează obiceiul agrar numit Înstruțatul sau Împănatul boului. La Căianu Mic se desfășoară și Zilele comunei Căianu Mic. Program complet:

În 4 și 5 iunie, în prima și a doua zi de Rusalii, toată comunitatea din Căianu Mic sărbătorește. Zilele comunei Căianu Mic încep duminică, 4 iunie, cu o serie de competiții sportive și demonstrații de Taekwondo.

Parcul central din Căianu Mic va fi animat de balerinele de la Școala de Balet Ovidiu Danci, dar și de jocuri distractive pentru cei mici.

Invitați să susțină recitaluri de muzică ușoară sunt DJ Sergio, Andrada Bârsăuan, Andrei Bănuță, Ruby și Puya.

Vor fi premiate familiile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Spectacolul de muzică folclorică începe la ora 16.00. În deschidere vor cânta tinerii de la Școala Populară de Arte Bistrița și  Clubul Elevilor Beclean.

Au fost invitați, totodată, și soliștii Ionela Moruțan, Victoria și Bogdan Bizău, Oana Bozga Pintea și Marius Ciprian Pop.

În a doua zi de sărbătoare, luni, 5 iunie, de Rusalii – în Căianu Mic se va derula – conform tradiției – străvechiul obicei agrar Înstruțatul Boului.

Înstruțatul boului a fost și este în continuare, la Căianu Mic, o sărbătoare a întregii comunități. „Boul care urma să fie înstruțat trebuia să fie cel mai frumos din sat. Să fie sănătos, gras, să nu aibă defecte de mers, să-și țină capul sus și să nu fie împungos”, ne reamintește Emilia Bumb Ometiță, șef-serviciu Cultură Tradițională, de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Localnicii respectau această sărbătoare tradițională considerând că „acolo unde se înstruțează boul, satul este ferit de rele, de potop, de vreme rea și de grindină. Bou-i sfânt, boul o suflat șî l-o încălzit pe Isus în iesle, așa l-o lăsat Dumnezău” – consideră oamenii.

Înstruțatul boului presupune ca sătenii să împletească o cunună mare de flori cu care să împodobească boul.

Acesta era purtat – în alai – spre casa celui mai gospodar sătean. Acesta trebuia să „ude” cununa boului, cu vinars. Totul se încheia cu un ospăț și o horă la care participa tot satul.  Acompaniate de un taraf tradițional, fetele aveau de cântat:

Floricică de bănat,

Dimineață ne-am sculat

Șî frumos ne-am îmbrăcat

Șî-n țarin-am alergat.

Foaie verde de lalea

Cu ficiorii alăturea.

Din țarin-am cules flori

Să facem cununi la boi.

Cununile le-am gătat

Șî boii i-am înstruțat.

Ceterașii ne-or cântat

La gazdă am alergat

Oamenii ne-o-ntâmpinat

Șî boii ni i-o udat

Șî cu apă șî cu jin

C-așa-i modie din bătrâni

Foaie verde ș-on bujor

Boii merg în pas domol

Noi merem în urma lor

Șî grâul crește cu spor” (Tăure, Bistrița-Năsăud

Programul complet – mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Bistrita trebuie sa profite de mostenirea unica in Europa ca detine o gramada de STRUTI , evident din poliester din alte vremuri nu demult apuse si sa isi faca o sarbatoare proprie.
    INSTRUTATUL -Strutului care ar atrage o multime de gura-casca consumatoare de distractii unice .
    Asta da parc de distractii care ar depasi NEWARLANDUL de la Unirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: