Iulia Drăguț – președinta Asociației culturale Euro Est Alternativ, figură emblematică în lumea gastronomiei contemporane și arbitru internațional, jurat la Festivalul Jumărilor din Bistrița, anul trecut – a participat recent la Forumul Mondial de Shiologie din China.
După ce a câștigat podiumul în SUA, alături de echipa lui chef Radu Zărnescu, Food’n’Venture, Iulia Drăguț a participat în Haikou (China), la Forumul Mondial de Shiologie.
Tema forumului: O abordare holistică pentru a răspunde provocărilor sistemului alimentar prin Shiyologie.
( Shiologia – în engleză Shiology – este o știință relativ nouă, apărută în China. Ea propune o abordare holistică, interdisciplinară a problemelor legate de hrană și sistemele alimentare. Termenul provine din cuvântul chinezesc „食 (shi)” – „mâncare / hrană”.
Disciplina studiază felul în care hrana influențează societatea, sănătatea, economia și planeta, văzute ca un sistem unitar. Se încearcă astfel tratarea întregului lanț alimentar, de la producție și distribuție până la consum și impactul asupra sănătății, economiei și mediului. Se iau în considerare inclusiv relațiile dintre agricultură, ecologie, economie, sociologie și sănătate publică. )
La ceremonia de deschidere a forumului, a fost lansat oficial și raportul Sistemele Alimentare Globale și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) (2025)”.
Realizat de experți din 115 țări, raportul marchează un moment important în trecerea de la teorie la practică în domeniul guvernanței alimentare globale – potrivit publicației Xinhua News.
Iulia Drăguț este unul dintre contributorii care au dat greutate acestui raport. A fost invitată, totodată, să susțină o scurtă prezentare, în cadrul panelului Educația și Cultura în sistemul alimentar.
„Intervenția mea a fost în cadrul panelului de cultură și educație. S-a ținut cont de contribuțiile pe care le-am adus de-a lungul anilor în această zonă de interes, fie prin publicații, fie prin implicare directă.
A fost o experiență fantastică. Ea va continua prin și mai multe eforturi din partea mea în viitor. În special prin modelarea unor suflete prin activitatea mea academică”, a precizat Iulia Drăguț.
„Încă de la ediția de acum doi ani, Asociația Culturală Euro Est Alternativ a fost invitată să contribuie la redactarea raportului mondial Global Food Systems and SDGs Report co-redactat de ODCCN (Organization for Trade Development and Standards Cooperation). Raportul a fost inițiat de Beijing Shiology Research Institute.
Cele două zile ale forumului au fost încărcate cu informații furnizate de specialiști veniți din 52 de țări. S-a discutat pe marginea celor 17 obiective globale interconectate menite să servească drept „plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă, acum și în viitor”, a mai explicat Iulia Drăguț.
Între aceste obiective, se numără
- Fără sărăcie, Zero foamete / Sănătate și bunăstare / Educație de calitate.
- Egalitatea de gen / Apă curată și canalizare / Energie curată și la prețuri accesibile,
- Muncă decentă și creștere economică / Reducerea inegalităților / Acțiune climatică
- Viața marină, Viața terestră, Pace, justiție și instituții puternice,
- Parteneriate pentru obiective. abordări dintre cele mai diverse și complexe sub stindardul Shyologiei, o știință care-și propune să fie liant între creatorii de politici alimentare, consumatori și mâncare.
Iulia Drăguț a făcut parte din echipa care a scris istorie în Tennessee, la prestigiosul campionat al grătarelor, World Championship Invitational Jack Daniel’s.














