18.9 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

10 vietnamezi vă rog! Nicio problemă, 2.000 de euro bucata. Câți muncitori din Vietnam ar putea invada piața bistrițeană

O firmă de recrutare și plasare a forței de muncă din Vietnam și-a prezentat astăzi oferta la Bistrița, în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri din județ. Pentru 2.000 de euro bucata, vietnamezii sunt dispuși să ne „livreze”, în cel mult 6 luni, dacă necesită și calificare, de la croitori, până la muncitori în construcții.

Camera de Comerț și Industrie a intermediat astăzi o întâlnire între o firmă de recrutare și plasare a forței de muncă din Vietnam și mediul de afaceri din Bistrița. Marile companii cu deficit însemnat la capitolul personal și-au făcut apariția și s-au interesat despre condițiile în care pot fi aduși la Bistrița muncitori din Vietnam.

Firma pusă pe picioare în 2005 are 6 centre de formare și calificare în Vietnam și instruiește oamenii în funcție de cerințele clienților. Dacă vietnamezii respectivi au nevoie și de calificare, întreg procesul poate dura până la 6 luni: două-trei luni calificarea și încă pe atât tranziția, adică pregătirea actelor în Vietnam, pregătirea actelor în România și transportul.

Vietnamezii sunt pregătiți cu muncitori calificați în construcții, industrie, croitori și chiar în curățenie. Aceștia i-au asigurat astăzi pe cei prezenți că înainte să îi trimită în România, se asigură că sunt sănătoși tun, printr-o serie de investigații medicale amănunțite.

Cât costă toată această distracție? Ei bine costurile totale ar ajunge la 2.000 de euro per persoană. La aceste costuri s-ar adăuga și un comision de 200 de dolar per persoană, pe care firma îl percepe încă la începutul tranzacției.

Odată ajunși în Bistrița, angajatorii de la noi trebuie să le asigure cazare și salariul mediu pe economie. Contractele se semnează pe doi ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. Deja vietnamezii au adus primii muncitori la noi în țară, la Galați.

„Avem traineri care îi formează pe acești viitori angajați. Avem 6 centre diferite unde formăm angajații în funcție de cerințele clienților. Departamentele de resurse umane asigură tranziția oamenilor, mediul de lucru și colaborează cu companiile unde ajung. Trimitem oameni pe piețe din Japonia, Taiwan, Orientul Mijlociu sau Europa”, a declarat reprezentantul companiei vietnameze.

Având în vedere faptul că pe piața forței de muncă deficitul ar ajunge și la 3.000 de job-uri, după cum spune președintele Camerei de Comerț și Industrie Vasile Bar AICI, n-ar fi mare minune ca anul viitor să ne pricopsim măcar cu 1.000 de vietnamezi.

Printre firmele care s-au arătat interesate de această întâlnire s-au numărat – Comelf, Leoni, Teraplast și Terasteel, Dan Steel sau Iproeb.

Vietnamezii sunt apreciați pentru că sunt punctuali, harnici, disciplinați, nu fac nazuri și n-au multe pretenții.

 

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: