Denis are 9 ani, este diagnosticat cu autism și frecventează Centrul Micul Prinț unde face terapie. Băiatul a fost recent eroul surorii lui de 6 ani, salvând-o dintr-o situație periculoasă.
Copiii erau în casă și se jucau. Mama și bunica lor au ieșit afară, în curte, la un pahar de suc. La un moment dat a venit Denis cu tableta să ceară voie să se joace, apoi a mers sus. După vreo 10 minute, băiețelul a revenit afară la mama sa, ușor agitat. Între cei doi a avut loc următorul dialog:
Denis: MAMA AJUT ?
Mama: Cu ce să te ajut?
Denis: A pierdut.
Mama: Ce ai pierdut ?
Denis: A căzut, ajut mama ?
Mama: Te ajut, ce a căzut? Ce să facă mama ?
Denis: Mama și buni ajut ? Acolo ?
Mama: Hai arată-mi ce să fac și cu ce să te ajut?
„Am mers cu el să îmi arate. Copilul încerca, cu cuvintele cunoscute de el, să ceară ajutor pentru sora lui, Adelina. Când am intrat în casă, am auzit-o plângând pe Adelina. Fetița s-a băgat în fața de plapumă și a închis fermoarul. S-a ascuns ca s-o găsim. A început să ne strige să o căutăm, dar văzând că nu răspunde nimeni, a încercat să iasă.
Dar nu a mai găsit fermoarul pentru a-l deschide și s-a speriat. A început să plângă și l-a strigat pe Denis să o ajute. Denis a ajuns lângă ea, dar nu a reușit s-o scoată. Plângând, Adelina l-a trimis după mama să vină să o ajute.
Denis a venit la mine și a încercat să ceară ajutor cum a putut. Dar, probabil, cum Adelina vorbea și plângea, Denis nu a înțeles tot ce a zis ea.
M-a impresionat tare mult faptul că el a reacționat la strigătul ei și a căutat ajutor cum a putut. Sunt foarte mândră de el!”, ne-a povestit Andreea Balog, mama lui Denis.
La început Denis părea total absent și nu scotea niciun cuvânt, a mai povestit mama lui.
Acum reușește să reacționeze la alte persoane. Le ascultă, reușește să le răspundă verbal și să facă ce i se spune. Reușește să fie sensibil și atent la sora lui. A fost eroul ei, practic în întâmplarea cu fața de plapumă.
Ana Dragu, coordonatoarea Centrului Micul Prinț, a confirmat că „nu e prima dată când acest tip de atenție produce intervenții salvatoare. Am trăit la Centru situații în care copiii refuzau să urce în mașină pentru că auzeau zgomote diferite la motor. Odată ajunși la mecanic, se găsea fie un cui în roată, fie o curea slăbită.
Copiii sunt absolut minunați . Chiar și când ni se pare că nu sunt prezenți, de fapt înregistrează tot și ne surprind”, explică Ana Dragu, coordonator al Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț. .