Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul va fi prăznuit duminică, 20 iulie, la Mănăstirea din Nușeni. Slujbele religioase speciale încep încă din ajun.
Ca în fiecare an, pe 20 iulie, Mănăstirea Sfântul Ilie din Nuşeni îşi deschide porţile pentru a-i primi pe credincioşii care vor să participe la această bucurie duhovnicească. Slujbele speciale încep încă de sâmbătă seara.
Sfânta Liturghie va fi săvârșită, începând cu ora 09.30, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Mănăstirea a fost înființată în anul 1991, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, pe un teren oferit de Episcopul Nicolae Ivan în 1923.
Biserica de zid a așezământului, ridicată între anii 2002 și 2012, este construită în stil nord-moldovenesc. Este împodobită cu pictură în tehnica frescă. Lăcașul a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Andrei în 30 mai 2021.
La Mănăstirea Nușeni se păstrează părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, precum și o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae pictată în Muntele Athos.
Obștea mănăstirii este alcătuită din 20 de călugări, îndrumați de arhimandritul Paisie Iloaie, care desfășoară o intensă activitate duhovnicească și misionară. În prezent, în incinta mănăstirii se construiește un centru cultural cu bibliotecă și sală de conferințe – precizează Radio Renașterea.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.
În tradiţia românilor este considerat o divinitate populară a Soarelui şi a focului. Este celebrat în numeroase tradiţii şi datini.
Părintele stareț Paisie de la Mănăstirea Nușeni explica faptul că Sfântul Ilie este unul dintre marii sfinți ai lui Dumnezeu care a trăit înaintea Mântuitorului Iisus Hristos.
„Trăsăturile Sfântului Ilie, fermitatea mărturisirii credinței în Dumnezeul Cel Viu și minunile deosebite pe care le-a făcut (învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului, a pogorât foc din cer peste jertfele pregătite și, apoi, înălțarea sa la cer) îl reprezintă ca o personalitate aparte în rândul sfinților cinstiți în Biserica Ortodoxă.
Dovada cinstirii sale este numărul mare de mănăstiri cu hramul «Sf. Ilie» din România. Dar și faptul că mulți români poartă numele Sfântului Ilie”, explica starețul Mănăstirii Nușeni.
Proorocul Ilie este singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.
Este singurul profet care apare în Evanghelia lui Iisus, pe muntele Tabor, alături de Moise și Iisus, în toată slava dumnezeirii.
Sfântul Ilie este, totodată, cel mai cunoscut dintre proorocii Bibliei. Este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul și creștinismul.
Profetul Ilie ocupă un loc important și în mistica iudaică, islamică, dar și în isihasmul ortodox. El este maestrul spiritual invizibil care se adresează celor care sunt chemați către o relație directă cu lumea divină. Ilie este și eroul biblic care influențează și astăzi vremurile – potrivit CreștinOrtodox.ro.
Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani înainte de Hristos, î tinutul Tesvi din Galaad. Făcea parte dintr-o familie de preoți, într-o perioadă grea a istoriei poporului ales, pe vremea cultului idolilor.
Activitatea misionară a Profetului Ilie s-a desfășurat în regatul Israel din Samaria. A fost însărcinat cu misiunea de a-l preveni pe regele Ahab că urmează o mare secetă. Auzind aceste lucruri, regele Ahab a pornit o prigoană asupra lui Ilie, încercând să-l ucidă.
A intervenit însă protecția divină, iar Ilie a fost ascuns într-o peșteră, lângă un pârâu, primind hrană adusă de păsări.
Exigent cu el însuși, dar si cu cei cu care venea in contact, pustnicul Ilie a trăit o viață simplă, modestă și virtuoasă.