14.6 C
Bistrița
vineri, octombrie 22, 2021

Primarul Ioan Turc, despre criza locurilor de veci în Bistrița: Am intervenit în forță

Noua cale de acces spre cimitirul cu 1500 de locuri din Bistrița a rămas la stadiul de pietruire. Săptămâna trecută, utilaje și angajați ai Primăriei Bistrița munceau de zor pentru amenajarea căii de acces. Astăzi, însă, lucrarea pare a fi abandonată la stadiul de pietruire. Ce spune primarul Ioan Turc:

În urmă cu o săptămână, oamenii primăriei munceau intens pentru asigurarea noii căi de acces în cimitir. Din nefericire, lucrările s-au oprit la faza de pietruire.

Primarul Ioan Turc spune că lucrările sunt mai ample și vor continua în funcție de priorități.

Calea de acces este realizată, este practicabilă, iar cimitirul este folosibil. Lucrările sunt derulate de angajații Direcției de Servicii Publice din subordinea primăriei. Am intervenit în forță, ca să amenajăm accesul. Însă mai avem de lucru astfel încât să asigurăm toate cele necesare.

Vom face un zid de sprijin. Turnăm asfalt, adică intrarea va fi amenajată corespunzător. Fiind vorba despre angajați ai DSP, lucrările se vor derula în funcție de priorități”, a explicat în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, primarul Ioan Turc.

Criza locurilor de veci din Bistrița. Cresc solicitările din partea populației…

O parte a cimitirului nou va fi destinată oamenilor cu posibilități financiare reduse. Aici și taxele vor fi foarte mici.

Este o problemă într-adevăr acută această criză a locurilor de veci în Bistrița. Am decis ca, în acel nou cimitir să avem o suprafață destinată oamenilor săraci. O altă suprafață a fost transmisă Protopopiatului Ortodox, care va înregistra solicitările de înhumare”, a mai precizat primarul Ioan Turc.

Ce suprafață au primit ortodocșii în noul cimitir

Surse din cadrul Bisericii Ortodoxe ne-au informat că noul cimitir ar fi doar o extensie a cimitirului de pe strada Tărpiului, unde există și capela.

Ortodocșii ar fi primit doar jumătate din suprafața de teren de 1,5 ha care li se cuvine.

Biserica Ortodoxă a avut în proprietate tabulară spațiul pe care este construită capela, cimitirul vechi, și încă aproximativ 80 de ari de teren. Acești 80 de ari, au trecut în proprietatea Primăriei fără o consultare prealabilă cu preoții ortodocși, pe vremea primarului Ovidiu Teodor Crețu. Motivul: primăria trebuia să fie proprietar al terenului pe care îl traversa țeava de gaz. 

În 1967, Biserica Ortoxă a dat la schimb primăriei terenul de sub OMV și de sub Han. Am primit atunci cu drept de folosință un alt teren. După revoluție, acel teren a fost revendicat și câștigat de vechiul proprietar, pe baza actelor doveditoare privind proprietatea.

Prin urmare, Primăria avea o obligație de 1,5 ha de teren, din care nu am primit nimic la schimb. Deși am solicitat în repetate rânduri, cele 1,5 ha de teren. Se pare că primarul Ioan Turc este singurul care a înțeles situația.

Biserica Ortodoxă a primit doar în folosință 80 ari din 1,5 ha de teren. Adică jumătate din suprafața de care biserica a fost păgubită. Dreptul de folosință asupra acestei suprafețe ar fi oarecum o compensare mai mult morală. Și reprezintă numai jumătate din ceea ce primăria a luat bisericii noastre de-a lungul timpului, în mod abuziv. Cei 80 de ari de teren sunt situați în această nouă extensie a cimitirului vechi de pe Tărpiului”, afirmă surse din cadrul Bisericii Ortodoxe din Bistrița.

Acestea spun că ar fi destul de greu de spus câte locuri de veci ar putea fi amenajate pe acea suprafață. Mai ales că primăria a amenajat alei. De acum înainte, însă, defuncții se vor putea înhuma în extensia nouă a cimitirului de pe Tărpiului, precizează sursele citate.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Paella pentru toți pofticioșii, mâine, pe terasa Taverna Dogarilor!

Mâine se anunță o zi superbă de octombrie! Și la Taverna Dogarilor, pofticioșii sunt așteptați să...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: