13.8 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

EDITORIAL: Are dreptate primarul! Trebuie să ne ardă incompetența la buzunare ca să ne învățăm minte. Rău și pe toți!

Da. Prostia costă. Și ca să o simțim, trebuie să ne ardă la buzunare incompetența și dezinteresul față de cetățeni al aleșilor noștri. Iată, am ajuns să trăim și ziua în care suntem certați și amenințați cu arsura la buzunar pentru lipsa lor de organizare. Pentru afacerile de partid și pentru tot eșecul în administrarea banului public, plătit de noi, în fiecare taxă și impozit. Bravo! Avem exact ce votăm și merităm.

În viață nimic nu este întâmplător și tocmai trăim lecția în care vom învăța împreună cât ne costă nepriceperea celor cărora le-am încredințat viitorul nostru, în urmă cu aproape patru ani. În urmă cu 8 ani, de fapt. Ba, dacă stau bine să mă gândesc, de 30 de ani încoace.

Majoritatea plătește incompetența, fără să cârtească, în sute de taxe. Și nu de azi, de ieri. Plătim rovignete, taxe de drum incluse în prețul combustibilului, pentru drumuri pe care nu le vedem. Plătim taxe tot mai mari, dar, ce să vezi, oricât am plăti, tot nu ajung pentru educație, sănătate, protecție socială.

Nu ajung pentru că plătim mai scump decât am crede incompetența și eșecul fiecărei administrații. Plătim studii de fezabilitate mincinoase, proiecte ratate, tot eșecul incompetenților cărora le-am încredințat din patru în patru ani viitorul nostru și al copiilor noștri.

Haideți să luăm ca studiu de caz taxa de salubritate, majorată și răsmajorată, subvenționată sau nu, pe care toți bistrițenii, din urban sau rural, o vom plăti la ce preț vrea SUPERCOM. Știți ce ascunde fiecare majorare și ce plătim noi de fapt? Plătim incompetența, plătim fiecare eșec din acest proiect și jocul politic pe banii noștri. Vă reamintesc că deciziile din ADI Deșeuri le iau cei 62 de primari sau reprezentanții lor.

Pe câți i-ați auzit să protesteze referitor la preț?

Pe câți primari i-ați auzit să reclame că nu se reciclează cum trebuie de 8 ani încoace?

Sunt TOȚI în ADI Deșeuri, se presupune că ar trebui să știe mai bine decât oricare dintre noi ce se întâmplă acolo, căci lor li se dă raportul, nu nouă. 8 ani în care nimeni nu s-a întrebat de ce nu se reciclează cum prevedea genialul proiect de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Bistrița-Năsăud?

Nimeni n-a prevăzut unde se va ajunge dacă NU reciclăm. Nu, nici nu s-au priceput și, să fim serioși, nici nu i-a interesat. Pentru că ei umblă între dinți cu „interesul cetățeanului” doar din patru în patru ani, nu toată ziua. Dar aproape toți au ridicat mâna sus la majorare! DA, DA, 57 de aleși au fost de acord să le plătească proștii care i-au ales incompetența și nepriceperea. Chiar așa, cum să nu fie de acord? Doar n-ați fi vrut să plătească ei? Nu, întotdeauna noi suntem la plată.

Pe scurt, în taxa de salubritate de astăzi este ascuns eșecul unui proiect de 40 de milioane de Euro în a cărui implementare i-a durut pe toți în cot, dar fix în cot, dacă se reciclează sau nu, cât sau unde se va ajunge.

După ce am auzit zeci de declarații politice despre cât de minunat va fi acest proiect, primul din România, cum vom recicla noi și cum vom plăti mai puțin la gunoi dacă vine Vitalia, apoi Supercom, acu aflăm din declarații că noi, bistrițenii, am fost de vină că s-au aruncat în vânt 40 de milioane de Euro.

Așa că iaca, să plătim noi din buzunarul nostru sau din bugetele locale noi investiții, ca să facem proiectul eșuat bun. Și pentru că avem onoarea de a lucra cu Supercom, plătim investițiile pe care s-a obligat firma să le facă în taxa de salubritate, la fiecare primărie.

Nu înțeleg de ce dacă plătim noi noile pubele – acestea nu trec în proprietatea noastră?! Că și asta mi se pare dubios. Noi plătim primăriei, primăria dă banii Supercom, iar containerele vor intra sigur în gestiunea și proprietatea lor. Directorul ADI Deșeuri, Pavel Plăian, nu a reușit să mă lămurească în emisiune că ar fi altfel.

Dacă va mai crește tariful (nimeni nu ne-a dat asigurări că nu va fi așa), vă asigur, tot din vina noastră va fi. Evident nu vom scoate producția declarată de gunoi, de reciclabil, sau poate mai vrea cineva să-și ia o mașină de 200.000 Euro și n-are bani etc.

Pe scurt, ne ard la buzunare PENTRU CĂ:

  1. A eșuat lamentabil proiectul de Management Integrat al Deșeurilor
  2. Pubelele ălea semiîngropate sunt de tot rahatul și nu pot fi folosite și acum trebuie altele
  3. Vitalia și Supercom NU au reciclat, deși bistrițenii au aruncat selectiv cât și cum s-au priceput chiar dacă nimeni nu i-a învățat. Mai mult, nimeni nu le-a atras atenția că nu o fac bine, iar acum „edilii” au ieșit cu VIDEO-uri în care ne arată ce nesimțiți sunt bistrițenii care aruncă aiurea deșeurile
  4. Pubelele cu deșeuri reciclabile au fost mai mereu pline și ocolite de graficul de golire 
  5. La stația de sortare de la Tărpiu nu s-a sortat mai nimic în 8 ani. Tot noi suntem de vină, nu sutele de funcționari care-și iau salariile și n-au verificat veci ce se face acolo, cât se reciclează, iar dacă nu se reciclează conform proiectului să ia măsuri. Nimic. 
  6. NU am avut mai mult de jumătate din primarii din ADI Deșeuri care să țină cu bistrițenii, nu cu partidul și să pună întrebări legat de derularea acestui proiect, de prețul tot mai mare impus de Vitalia, apoi de Supercom, de calitatea serviciilor. Nu. ÎN ADI toți au funcționat ca o mașină de vot a partidului, nu a interesului bistrițenilor.

Pentru toate acestea, sincere felicitări! V-ați spălat pe mâini băgând mâna în buzunarul nostru.

Chiar merităm să fim amenințați, că trebuie să fim arși la buzunare pentru a fi educați. Cumva trebuie să ne învățăm și noi lecția. Da, prostia costă. Doar că noi o plătim în taxe și impozite pe a voastră. Ne va merge bine când vom conștientiza asta și vom învăța lecția!

Și ar mai fi bine să învățăm ceva de la ei. Cum se unesc la vot. Când e vorba de interesul partidului, sunt uniți. Doar câțiva mișcă în front, la impresie artistică. Vă dați seama ce ar însemna să ne unim și să nu mai plătim prostia lor? Abia atunci am fi de temut. Până atunci suntem proștii lor pe care își permit din înălțimea funcțiilor să-i ardă la buzunare. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: