21.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

O minune, la finalul anului 2020! „Steaua din Betleem” va străluci de Crăciun, cum s-a întâmplat și acum 800 de ani

Ne așteaptă o mică minune, la final de decembrie 2020: Un eveniment astronomic unic într-o viață de om va putea fi admirat pe cer în 21 decembrie, când planetele Jupiter și Saturn se vor alinia cu Pământul. Vor fi foarte aproape una de cealaltă, așa cum s-a mai întâmplat acum câteva sute de ani.

Jupiter și Saturn se vor apropia atât de mult încât aproape se vor suprapune – anunță specialiștii în astronomie. Cele două corpuri cerești vor putea fi văzute cu ochiul liber, ca o planetă dublă, mare și strălucitoare.

Pentru că fenomenul are loc exact înaintea Crăciunului, unii astronomi afirmă că așa s-ar fi putut forma și Steaua de la Betleem, care i-a călăuzit pe magi către pruncul Isus.

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a explicat la Stirile ProTv că, „practic, două planete care se mișcă foarte încet pe cer, Jupiter și Saturn, se vor apropia una de alta și cu ochiul liber se vor vedea foarte foarte aproape una de alta cum nu s-au mai văzut de zeci, sute de ani.”

Astronomul german Johannes Kepler a fost primul care a indicat, în secolul al XVII-lea, că Steaua Crăciunului ar fi de fapt conjuncția unor planete.

Punctul luminos radiant generat de cele două corpuri cerești este numit „Steaua din Betleem” sau „Steaua de Crăciun”.

Din punct de vedere tehnic, Saturn va fi la 10 unități astronomice de Pământ, iar Jupiter va fi la 5 unități astronomice distanță. O asemenea unitate astronomică reprezintă 150 de milioane de kilometri. 

Se pare că cele două astre au fost la fel de apropiate doar în zorii zilei de 4 martie 1226

Pentru a surprinde fenomenul, nu trebuie decât să vă asigurați că aveți o vedere clară spre sud-vest la aproximativ 45 de minute după apusul soarelui. Planetele se vor apropia cel mai mult pe 21 decembrie.

„Steaua din Betleem” va fi vizibilă de oriunde de pe Pământ aproximativ o oră după apusul soarelui în emisfera nordică, pentru întreaga săptămână. Dacă aveți la dispoziție și un telescop, e posibil să vedeți și cele mai mari luni ale lui Jupiter și Saturn orbitând în jurul lor…!

Specialiștii Observatorului Astronomic preconizează că următoarea conjuctie majoră precum cea din 21 decembrie 2020 va avea loc în 15 martie 2080, înainte de răsăritul Soarelui, iar mai apoi, o alta asemănătoare se va produce după anul 2.400.

Foto @ Pro Tv / Getty

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: