21.9 C
Bistrița
vineri, mai 3, 2024

Zeci de tineri din Sângeorz-Băi și Anieș vor învăța cum să facă afaceri promovând peisajele excepționale din Cormaia

Zeci de tineri din Sângeorz Băi și Anieș vor participa la o tabără Junior Ranger pusă la cale de Asociația ECO Rodna și partenerii săi. Scopul este să învețe să facă antreprenoriat axat pe valorificarea resurselor naturale. Totodată, ei vor învăța să promoveze turistic peisajele montane excepționale. Proiectul prevede și un traseu cicloturistic pe Valea Cormaia.

Cei 90 ani de existență a rezervației naturale Pietrosu Mare vor fi celebrați într-un mod inedit.

Asociația ECO RODNA – organizație neguvernamentală din Bistrița-Năsăud, care militează pentru conservarea participativă a biodiversității prin implicarea tinerilor din comunitățile limitrofe Munților Rodnei – implementează în mai-septembrie 2022 un proiect special. 

Acesta se intitulează Aniversarea a 90 ani de existență a rezervației Pietrosu Mare prin implicarea micilor artizani ai naturii. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Bugetul total se ridică la 39.973 lei, din care 34.973 lei este contribuția finanțatorilor.

Activitățile vor fi desfășurate în cadrul unui parteneriat din care fac parte:

  • Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei),
  • Primăria Sângeorz-Băi,
  • Școala Gimnazialӑ ”Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Bӑi,
  • Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” Sângeorz-Bӑi,
  • Asociația Rădăcinilor Străbune din Maramureș și
  • Școala Gimnazială „Iustin Ilieșiu” Anieș.

Cei 90 ani de existență a nucleului Rezervației Biosferei Munții Rodnei (Pietrosu Mare, 1932) vor fi celebrați prin instruirea a 40 de tineri în antreprenoriat axat pe valorificarea resurselor naturale. Tinerii vor învăța și cum se promovează turistic peisajele montane excepționale, sub forma unui traseu cicloturistic pe Valea Cormaia.

Proiectul presupune și organizarea unei tabere Junior Ranger axate pe stimularea antreprenoriatului. Aici vor fi organizate ateliere de confecționare a suvenirurilor din resurse naturale valorificabile din Rezervația Bosferei Munții Rodnei.

Un alt obiectiv al proiectului este dotarea punctului de informare din localitatea Rodna, respectiv muzeul din sediul Administrației Parcului Național Munții Rodnei.

Tinerii voluntari vor fi implicați în marcarea și interpretarea unui traseu cicloturistic pe „Valea Cormaia – Raiul cascadelor” (15 km).

Tot în cadrul proiectului va fi elaborat un minighid de utilizare a plantelor tinctoriale, intitulat „Trăistuța cu plante tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei”. 

Meșterii populari în arta vopsitului cu plante tinctoriale din zonă vor avea ocazia să-și transmită secretele voluntarilor, a mai transmis coordonatorul proiectului, biolog dr. Claudiu Iușan.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: