9.4 C
Bistrița
luni, aprilie 29, 2024

FOTO/VIDEO: Un pas uriaș, pentru comunitatea din Bistrița. Conferința Neurodiversitate și creativitate

Ziua Internațională a Sănătății Mintale a fost celebrată la Bistrița cu două evenimente speciale. Este vorba de proiecția filmului Noi împotriva noastră(2020), regizat de Andra Tarara. Evenimentul a avut loc la Palatul Culturii, unde s-a desfășurat și o conferință pe tema sănătății mintale și a stigmatizării pe care o suportă pacienții cu asemenea tulburări.

Ca și părinte, aflând un asemenea diagnostic, ești deja devastat și debusolat”, a admis psihologul Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița. Ea a împărtășit celor prezenți din experiența personală și Centrul „Micul Prinț” pe care îl coordonează

Familiile unor asemenea pacienți trebuie să facă totul pentru ei. Dar familiile nu primesc suportul necesar pentru a putea face ceea ce este important pentru pacienți.

Mulți pacienți nici măcar nu au familii. Sau nu au familii care pot să se implice, din diverse motive… în asemenea cazuri, în loc să meargă spre bine, pacientul merge spre rău… Nu este nicio diferență între restul bolilor și o boală a creierului. Nu există o diferență de valoare.

Ar fi un pas uriaș dacă noi, ca societate am înțelege asta, a remarcat psihologul Ana Dragu.

Conferinţa Neurodiversitate şi Creativitate. Intervenții culturale a continuat cu discursul scriitorului și traducătorului Radu Vancu, prof. univ. dr la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

A-ți înțelege suferința, a încerca s-o ordonezi, s-o procesezi, s-o integrezi în viața ta te face mai puternic. Câți dintre oameni reușesc să facă din suferința lor un patrimoniu? Este o lecție enormă”, a subliniat Radu Vancu, referindu-se la filmul Noi împotriva noastră, regizat de Andra Tarara.

Radu Vancu a vorbit și despre Platon, care considera că pentru Republica închipuită de el, artiștii sunt periculoși. Inpirați de zei, artiștii spun lucruri nebunești, în consecință ar trebui supravegheați. „Arta ne învață să ieșim din rând, să avem curajul să fim diferiți. Arta reușește să ajungă în zonele periculoase și intense pentru sufletul nostru. În dimensiunea dureroasă și vulnerabilă a sufletului nostru…”, a mai spus Radu Vancu. 

Au mai vorbit pe această temă, conf. univ. dr. Elena Predescu, de la UMF Iuliu Hațieganu Cluj, și prof. univ. dr. Ioana Micluția, medic primar psihiatrie și psihoterapeut. Alături de aceste invitate, a participat și dr. Claudia Ștefănescu, Șefa Secției Psihiatrie de la Spitalul Județean din Bistrița.

Întreaga conferință poate fi urmărită mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.