21.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

WONDERLAND: Nu i-au tăiat, și-au bătut doar joc de ei. Și de noi

Tu, eu și-o umbrelă; Noi, ei și arborii. Neluțu, Sorinel și Călinuț, protagoniști. Un fost ecologist, Țetcu, act de aproape trădare față de vechea credință, cea în natură. Și, să definim imaginea, două cioate în fața Bisericii Evanghelice, înainte arbori falnici, verzi, cu umbră deasă la rădăcină. 

S-au găsit apărătorii și reinventatorii administrației și ai designului urban ce să facă. S-a luat una bucată idee mai veche, s-a presărat cu hârțoage și s-a ajuns la un numitor comun prin alianța neuronilor: de ce, domnule, să fie oamenii liniștiți? Le dăm subiect de discuție, că opinia publică e și așa plictisită; subiectul lucrărilor începute și neterminate e deja epuizant. Și au ajuns la concluzia că e mai bine să dea jos rama Bisericii Evanghelice de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, centrul vechi al Bistriței.

Acum îl băgăm în oală și pe Călinuț, vicele Flower-Power, pentru că, deh, e vice și a fost, evident, de acord cu primarul. Că altfel ne spunea el nouă cum stăm cu copacii și imediat făcea protest, nu? Nu.

Hangan și-a dat deja cu opinia dinainte ca războiul să înceapă. Iar părerea lui, care a contat în decizie, e că sunt inutili. Păi stați așa, domnii Taie-Spânzură – de ce nu tăiați copacii de pe Bulevardul Republicii? De pe Independenței? Dintre blocuri? Să aibă autoturismele panoramă! Să se vadă de sus cum e blocat orașul, cum se stă la cozi la sensuri, cum artere înguste urlă de la noxe. Acolo nu?

V-ați găsit să ciopârțiți, înaintea resfințirii, doi arbori frumoși din fața Evanghelicii, să dea bine la poză. Să prindă echipa de foto-videografi poze șmechere, de să le vadă viitorii noștri nepoți și să se scapere pe ei. Ce ați avut, voi, ăștia care n-aveți nici sfertul vârstei lor, cu bietele ramuri, de-o trebuit să lăsați trunchiul gol și nestingherit? Ce urmează? Ne punem hamacele acolo? Oficiem stări civile între trunchiuri?

N-aveți nicio scuză. Vă place kitschul, scandalul, vorbăraia goală, idolatria. Dar nicidecum să fiți gospodarii ăia vizionari, că de-aia v-au votat bistrițenii.

Voi, fără noi, nu erați azi decât niște nume trecătoare și trecători ați rămas, atât doar cât știm cui dedicăm ode de laude când vedem cum se conduce fără cap, coadă sau lămâie… În fine, picioare. Lămâia e parfum pe lângă gustul pe care ni-l lăsați voi…

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. Vorba vicelui hangan, i au tăiat specialiști arboricologi 😂😂 cu diplome recunoscute in străinătate😁.
    Doamne , de toată jena.
    Ce spune dl ecologist Balan?
    Nu mai este așa vocal?
    „Felicitări primăriei și primarului”

  2. Ești arbore și te-a ciuntit primarul, așa că reacționezi. Nu poți rămâne indiferent, deci răspunzi. Pe unde te-a străpătruns ferăstrăul mecanic dezvolți rapid barierele transversale, cu care astupi vasele conducătoare, pe rând. Trebuie să produci urgent lăstării regeneratori, să lupți frontal, cu toate inelele tale, ca să nu te dovedească praful invizibil al ciupercilor atunci când vântul îți bate drept în cioplaj. Dinspre centru împingi razele prelungi, verticale, ca să obții placa subțire necesară localizării rănilor foarte recente. De s-ar țese mai repede coaja cea nouă peste porțiunile vătămate. De s-ar mai domoli și bacteriile. Că te-a lăsat fără platoșa protectoare, hoțomanul, iar acuma, după ce te-a modificat estetic și chimic, explică lumii c-a făcut acest lucru numai spre binele tău. De tânăr erai spoit en gros, ca să fii apărat de furnici și buburuze, pesemne, cu toate că varul politic arde la noi, mult prea des țesutul vital dintre coajă și lemn. Te-a gâtuit cu sârmele iluminatului public, ca să-ți sporească fotosinteza, probabil. Aveai portul frumos, natural, iar el te-a transformat și adaptat după gusturile sale până te-a epuizat. Ce-ar spune cetățenii acestui oraș dacă într-o bună zi necuvântătoarele ar plasa, prin imitație, potcoava struțului african în pliscul edilului-șef, ori dacă l-ar îndoi de mâini și de picioare ca să devină rotund, oval, roș-albastru, precum ouăle de dinozaur, la Paști? Tu nu te lași, că ești arbore. Chiar dacă unul ghilotinat de către domnul primar.

  3. Draga GEORGE , esti paralel cu subiectul. Totul a trebuit facut cu maxima atentie si inteligenta privind negocierile si discutiile aprinse pe aceasta tema.
    Ecologistul Balan impreuna cu cei mai buni bistriteni adica 5.000 dintre ei au reputat o mare victorie.
    Daca vezi iarba de jur imprejurul bisericii si toti copacii in picioare pe cele trei laturi, vezi si rondourile cu flori asta se datoreaza bataliilor facute de mine in CL.
    Meritul este al celor 5.000 de bistriteni ca asa arata locul in prezent iar administratia nu are dreptul sa carteasca nimic.
    Vor mai disparea totusi noua tei aceia care sunt in fata arcadelor SUGALETE deoarece nicicum nu am putut sa-i lamurim pe cei din Priarie insa castigul este ca nu se mai taie 70 adica tot si nu se mai betoneaza, mineralizeaza tot perimetrul. Lamurit ???

  4. A expus și vineri în cadrul conferinței de la primărie un idiot de arhitect din cluj ideea asta veche, marotă și a lui nea cretu: ca, vezi doamne, clădirile astea trebuie sa fie vizibile din toate unghiurile, inclusiv ansamblul sugalete, deci sa se extermine tot ce e vegetal. piețele pietruite din Germania la care făcea acel idiot referire, sint din niște orașe în care copacii au dispărut de 300 de ani și au mai trecut și prin războiul 2 mondial. Visul idiot al oricărui arhitect idiot e ca o clădire sa se vadă, ca-n 3d, din toate unghiurile. aceasta e o aberație, bine ca nu propune sa se șteargă în photoshop și toți arborii din picturile lumii, sa se vadă doar clădirile. vor sa vadă birgauanii mutați în oraș sugaletele? au vreme toamna și iarna, cind copacii sint desfrunziti. arborii nu ii îndepărtăm ca să facem poze la biserica, cautam noi unghiul potrivit, dacă ne arde de o poza. N-o sa ne încingem acum, vara, la 50 de grade, într-o piață pietruita ca asa visează niște cretini de arhitecți expirați din Cluj, care încearcă să-l intoxice și pe actualul primar. vegetal și mural merg întotdeauna bine impreuna, nu randam piața în pura piatra în fantezii 3D de paranoici. să-și păstreze arhitectul clujean simulările la el în sufragerie, ca nu el sta să-și privească cum i se evapora flegma la 50plusgrade, în 3 s, pe pavajul încins pe care ni-l pregătește mintea lui bolnava.

  5. Ovila pofta buna la noxe in caz contrar .
    Sa vedem cine rade mai bine la urma.
    Eu am colturile mele verzi si nu trebuie sa stau pe o banca in orasul desfrunzit de drujba Primariei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: