Extinderea și modernizarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița ar urma să coste 86,4 milioane de lei, potrivit studiului de fezabilitate. Aceasta va fi cea mai modernă secție de psihiatrie din țară.
Potrivit studiului de fezabilitate al proiectului ce presupune extinderea și modernizarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, valoarea investiției trece de 86 de milioane de lei. Odată materializat acest proiect se va mări spațiul pe care-l au la dispoziție bolnavii, iar numărul de paturi va crește de la 98 la 120.
Printre lucrările propuse se numără și realizarea și remodelarea tuturor zonelor destinate pacienților și cadrelor medicale cu amenajarea unor spații cu activități medicale speciale, reconfigurarea și reorganizarea fluxurilor de circulație în interiorul imobilului, realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, infrastructură de ventilare și tratare a aerului.
Asigurarea căldurii în secție ar urma să se facă cu ajutorul pompelor de căldură geotermală, care vor prelua energia din 90 de foraje verticale de 110 ml adâncime. Parte din energia electrică cu ajutorul unui sistem fotovoltaic pe acoperișul clădirii. De asemenea, se ia în calcul implementarea unei soluții inovatoare de încălzire și răcire în saloanele pacienților, care va funcționa la nivelul plafonului, prin microcapitarități.
Crește numărul de locuri și apar spații noi pentru terapie
„La nivel planimetric, secția se va extinde cu spații care să sporească confortul pacienților cât și a cadrelor și personalului medical angrenat în activitatea zilnică a unității. Extinderea presupune și o creștere a capacității de spitalizare a unității, astfel se vor asigura servicii de spitalizare pentru 120 de paturi, alcătuit din 91 paturi în cadrul secției obișnuite și 29 de paturi în cadrul secției închise”, se mai arată în studiul de fezabilitate.
Fiecare salon va fi dotat cu toaletă și dușuri speciale, nedistructibile. Vor fi 13 saloane cu 4 paturi, 4 saloane cu 5 paturi, 4 saloane cu 3 paturi și 7 saloane cu un pat. În cadrul secției închise va fi un salon cu 4 paturi, 6 saloane cu 3 paturi, 7 saloane cu un apt și patru camere de izolare capitonate.
„Sub aspect de sporire a dotărilor tehnico medicale se propune și crearea de spații pentru terapie ocupațională, educațională și recreativă, cu dotări aferente, camere de zi pentru pacienți, monitorizare video, spații de izolare capitonate”, potrivit SF.
Acoperișul este prevăzut cu terase semi-circulabile, unde se vor putea relaxa pacienții și personalul secției. Pereții interiori vor fi placați cu material permanent bactericid, iar pardoselile vor avea un finisaj special cu rășini epoxidice, cu grad de rezistență ridicat.