9.9 C
Bistrița
luni, mai 13, 2024

VIDEO – Avocatul Alin Moruțan: În momentul de față, nu putem să estimăm durata unui proces

Alin Moruțan, decanul Baroului Bistrița-Năsăud, a vorbit la Bistrițeanul Live, despre o altă disfuncționalite a sistemului judiciar, semnalată de avocați: soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători.

O altă problemă semnalată de Uniunea Națională a Barourilor din România în memoriul adresat statului și autorităților din sistemul judiciar este cea privind termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători.

Potrivit UNBR, intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.

În momentul de față, nu putem și nu avem posibilitatea să estimăm durata unui proces, un lucru care este total anormal. (…) Cauza este lipsa de personal, în ceea ce privește judecătorii. Lipsa de personal atrage imposibilitatea soluționării cauzelor într-un termen optim și previzibil. (…)

Ca urmare a modificărilor din iulie anul acesta, când CSM a stabilit ca gradul de încărcare al judecătorilor să nu fie mai mare de 40 de dosare pe lună, atunci trebuie să vă gândiți în felul următor.

Judecătorul care a urmărit toată procedura scrisă a noilor dosare, are de stabilit termene. Dar el încă mai are dosare vechi. Și le are pe termene. Și știe că, de exemplu, în luna decembrie are 45 de dosare. Atunci nu poate să dea termene. În luna ianuarie are încă 52 de dosare, nu poate să dea termene. Și dă un termen care trebuia, teoretic, să fie dat în maxim 60 de zile, poate că în 3-4 luni„, a explicat avocatul Alin Moruțan.

Mai multe detalii despre acest subiect descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.

Crama Veche caută Administrator întreținere clădiri, barman și ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Tehnoprod Plast SRL Bistrita, Clinica Sanovil, Aquabis și RCB Electro. 

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.