19.4 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

VIDEO: Sindromul Hamlet, joi, 20 martie, la Bistrița: Despre războiul din Ucraina, dezamăgirea, neputința și furia unor tineri

KINEDOK continuă, la Bistrița, cu un nou documentar provocator: Sindromul Hamlet. Un grup de tineri actori ucraineni, fiecare având cicatrici psihologice ale războiului din Donbas, sunt distribuiți într-o producție teatrală experimentală a lui Hamlet. În timp ce se confruntă cu faimosul solilocviu „A fi sau a nu fi”, actorii își procesează propriile dileme. Documentarul va fi proiectat în Sala Al. Misiuga, la Palatul Culturii, joi, 20 martie, de la ora 18:00. Intrarea este liberă.

Sindromul Hamlet   (Germania, Polonia, 2022, 85 min.)

  • Regia: Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski
  • Imagine: Piotr Rosołowski
  • Montaj: Agata Cierniak
  • Sunet: Marcin Lenarczyk, Jarosław Sadowski

La câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, cinci tineri și tinere participă la o punere în scenă unică. Piesa își propune să traseze paralele între experiențele lor de război și Hamlet, piesa lui Shakespeare.

Pentru fiecare dintre ei, scena reprezintă o platformă pentru exprimarea suferinței și a traumei prin celebra întrebare „A fi sau a nu fi?” – o dilemă care se aplică și vieților lor.

Protagoniștii luptă cu dezamăgirea, neputința și furia, încercând să-și reașeze viețile în timp ce își procesează trecutul dureros. Slavik a trecut prin iadul războiului și al captivității ca soldat, Katya tânjește după iertarea mamei sale pentru faptul că s-a alăturat armatei. Rodion a evadat din Donbas și se confruntă acum cu homofobia crescândă. Roman încă se luptă cu amintirile traumatizante din timpul războiului, când a lucrat ca paramedic pe front, iar Oxana se zbate pe frontul artistic ca actriță.

Premii și festivaluri:

  • Marele premiu – Festivalul de Film de la Locarno, Semaine de la critique, 2022
  • Festivalul Internațional de Film Documentar IDFA Amsterdam, 2022
  • Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, 2023

Elwira Niewiera este o regizoare și scenaristă poloneză-germană stabilită în Berlin.

În lucrările sale artistice, se concentrează în principal pe transformările sociale și culturale din Europa de Est. Debutul său în documentarul de lungmetraj, Bulgarian Stories, a fost prezentat la numeroase festivaluri de film internaționale. Filmul a fost distribuit și în cinematografele din Germania.

Elwira a lucrat, de asemenea, ca prim asistent de regie și cercetător la filmul documentar nominalizat la premiile Oscar, Rabbit a la Berlin.

Din 2008, este director executiv al fundației culturale polono-germane Nowa Ameryka.

Piotr Rosołowski este un regizor, scenarist și director de imagine polonez din Berlin. A absolvit Școala de Film din Katowice și a primit o bursă de la Academia de Arte Media din Cologne.

Piotr a co-regizat împreună cu Elwira Niewiera deja trei documentare de lungmetraj de succes:

  • Domino Effect, premiat la Festivalul de Film de la Cracovia și DOK Leipzig;
  • The Prince and the Dybbuk, Cel mai bun documentar despre cinema la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția; 
  • The Hamlet Syndrome, distins cu Marele Premiu Semaine de la critique la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno.

Ceea ce face ca Sindromul Hamlet să fie atât de unic este formatul filmului.

Pentru a desena un portret complex și stratificat al societății ucrainene, duo-ul de regizori a venit cu ideea de a lucra cu teatrul documentar. Pentru colaborare, au invitat o regizoare ucraineană de teatru, Roza Sarkisian, cunoscută pentru utilizarea materialului documentar preexistent ca sursă pentru a reflecta, printre altele, asupra memoriei colective, identității naționale, manipulării politice, non-normalității și opresiunii sociale.

În final, filmul documentează procesul de realizare a piesei de teatru, în care cinci tineri din diferite medii socio-economice își reinterpretează personajele. Reflectând, astfel, asupra vieților și identităților lor modelate de războiul în curs”, remarca Patrycja Rozwora, în Contemporary Lynx.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: