Cercetările arheologice efectuate la Castelul Teleki din Comlod, în cadrul proiectului de reabilitare, au scos la iveală o serie de fragmente ceramice de epocă hallstattiană care sugerează faptul că, sub aceste construcții există posibilitatea existenței unei așezări umane din prima epocă a fierului.
În cadrul proiectului de „Reabilitare a Castelului Teleki Comlod”, cofinanțat prin Uniunea Europeană și implementat de Unitatea Administrativ Teritorială a județului Bistrița-Năsăud, au fost demarate cercetări arheologice de o importanță deosebită, potrivit informațiilor furnizate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Cercetările non-invazive din jurul castelului au relevat existența unor clădiri anexe, demolate cândva la începutul secolului XX, care însă fac parte organică din ansamblul de mici dimensiuni ale castelului.
De asemenea, în pământul decapat au fost identificate o serie de fragmente ceramice de epocă hallstattiană, care sugerează faptul că, sub aceste construcții există posibilitatea existenței unei așezări umane din prima epocă a fierului, cultura Gáva, datând din jurul anilor 1.000-750 î.Hr.
Reabilitarea monumentului istoric costă nu mai puțin de 51 de milioane de lei și este finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională.