21.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Bistrița-Năsăud – în pericol de a fi afectat de pesta porcină?

Pesta porcină a fost unul din subiectele intens dezbătute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, iar secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Roșu Mareș, a venit la Bistrița, cu declarații proaspete direct de la București, ca să vă lămurească.

Reprezentanți din Ministerul Agriculturii spun că pericolul de infestare în județul nostru este la fel de mare ca în oricare altul. Tot ei susțin că boala nu are încă remediu și tot ce pot face țăranii este să se informeze despre acest subiect.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență este responsabil pentru transmiterea informațiilor către public, ne asigură el. „În toate județele s-au transmis către prefecturi pentru a informa populația, iar prefecturile la rândul lor au informat primăriile care au făcut apoi afișe și anunțuri.

Problema pestei porcine nu este de azi, de ieri. Primul caz a fost înregistrat anul trecut, și stopat imediat. După un an de zile, se pare că virusul revine pe capul fermierilor și țăranilor români.

În primul caz, anul trecut când a apărut În România pesta porcină africană, la 30 iulie 2017, pe granița cu Ucraina, în Satu Mare, am inițiat, într-o noapte, bannere la intrarea în țară cu mesajul Nu transportați carne din Ucraina pentru că poate fi contaminată. Măsurile pe care noi le-am luat împreună cu DSV-ul au dus ca în luna octombrie să fim declarați liberi de pesta porcină de către comisia europeană”, a declarat Sorin Mareș.

În acest an, în lunile mai-iunie, se pare că a intrat al doilea focar de pestă porcină prin delta Dunării, tot din Ucraina. Delta Dunării este un teritoriu protejat UNESCO, vânătoarea este interzisă și este greu de gestionat acest teritoriu. „Avem două căi de transmitere a acestui virus: de la mistreți și de la porcii infestați prin carnea sau contactul direct al omului cu animalul bolnav”, mai spune Secretarul de Stat.

Tot el afirmă că aceste lucruri sunt transmise pe site-urile de profil ale SVSA sau ale Direcției Agricole. Așa că nu ne rămâne decât să ne imaginăm oamenii de la țară, cu laptopul în brațe, vizionând clipuri sau navigând pe site.

Principalul mod de stopare a bolii este interzicerea circulației animalelor, să nu contaminăm, să nu ducem boala dintr-o parte-n alta. Aducerea porcilor din focarele județelor afectate se pedepsește conform legii, cu dosar penal…”, mai informează Sorin Mareș.

[arve url=”https://youtu.be/vefy6RdR6wg” /]

Proprietarii de porci uciși nu trebuie să își facă, însă, probleme, toți porcii vor fi despăgubiți: „Toate animalele care sunt moarte sau ucise preventiv prin această boală sunt despăgubite. Până în momentul de față avem un număr de 1.890 de dosare finalizate din care sunt plătite până acum 84, în special cele care au fost în Satu-Mare…”.

Cifrele, la momentul actual, sunt îngrijorătoare:

– 128.000 de cazuri de porci sacrificați din 4 milioane jumătate pe care îi are România.

-159 localități afectate – 6,8% din totalul localităților din județele declarate afectate.

Este o boală la care specialiștii nu i-au dat de cap, deci momentam tot ce este de făcut este să protejăm animalele și să omorâm porcii afectați.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: