22.1 C
Bistrița
joi, mai 2, 2024

VIDEO – Un bistriţean stabilit din 1982 în Germania, despre studii universitare care nu folosesc la nimic

Un bistriţean stabilit din 1982 în Germania a oferit zilele trecute, într-un reportaj realizat de Digi 24, o impresionantă lecţie de pragmatism şi civilizaţie, vorbind despre experienţa sa de aproape 30 de ani de profesorat, despre respectul pentru meserii…

În condiţiile în care toate marile companii se plâng de lipsa forţei de muncă şi de dispreţul tinerilor faţă de meserii, în condiţiile în care actualul ministru al Educaţiei – Ecaterina Andronescu a desfiinţat şcolile de meserii, acum 9 ani, reporterii de la Digi 24 au realizat un impresionant reportaj, în care apare şi un bistriţean.

Este vorba despre Reinhold Curcă, profesor la Şcoala din Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Reinhold Curcă s-a născut la Bistriţa şi a fugit în 1982 din România în Germania, unde a studiat psihologia şi pedagogia. Acum predă la Berufsbildende Schule Ahrweiler, la clasele de pedagogie, formând educatori şi învăţători. Reinhold Curcă a povestit reporterilor despre românii care uneori trebuie să şteargă cu buretele anii de facultate, pentru a învăţa o meserie nouă, o limbă nouă.

Avem o elevă, chiar absolventă a unei facultăţi în România şi acum se reorientează profesional. Pentru meseria sa de bază, biolog am înţeles, e mai greu de găsit ceva. Al doilea motiv ar fi şi limba, şi, în al treilea rând, sunt la mare căutare acum cadrele pedagogice în Germania”, a explicat Reinhold Curcă pentru Digi 24.

Bistriţeanul a comentat şi transformarea românilor care ajung în Germania şi reuşesc – nu pentru că şi-ar schimba mentalitatea, ci pentru că sistemul îi obligă să se comporte într-un anumit fel: „Nu există diferenţa asta de optică, că dacă urmezi o universitate eşti mai bun decât altul bine pregătit în meseria lui…”, a subliniat Reinhold Curcă.

Se pare că mai mult de jumătate dintre tinerii nemţi preferă să înveţe o meserie, nu să urmeze studii universitare: pentru că rata de angajare a celor care au o specializare într-o meserie este de 96%, în Germania.

Foto / Video @ Digi 24

[arve url=”https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/ue/tara-careia-ii-pasa-de-tinerii-ei-cum-isi-creste-viitorii-angajati-1046076?video=0&width=570&height=320″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: