22.4 C
Bistrița
miercuri, iunie 16, 2021

Adio, dar mă întorc la tine! Taxa auto revine

Noul Guvern se pregătește să ia o măsură extrem de nepopulară printre șoferi. Premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul dorește introducerea unei taxe pentru mașinile aflate la prima înmatriculare, cel mai probabil sub forma unei taxe de poluare.

Nici nu a fost bine instalat în funcție, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că Ministerul Mediului lucrează la formula pentru noua taxă de primă înmatriculare pentru mașinile second-hand, botezată „taxă de poluare”, taxă care a fost eliminată în urmă cu aproape trei ani.

După ce taxa a fost eliminată, românii fie au câștigat în instanță sumele de bani achitate drept taxă de înmatriculare, fie au depus cereri de restituire a taxelor la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În urma înlăturării taxei auto România a fost îmbâcsită cu mașini vechi și poluante aduse din străinătate.

La începutul lunii septembrie 2019, Ministerul Finanțelor Publice, prin ANAF, anunța că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentații complete. Astfel, începând din 2017 până în prezent, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse și aprobate.

Anunțul făcut de Ludovic Orban conform căruia Executivul dorește introducerea unei taxe pentru mașinile aflate la prima înmatriculare a fost făcut cu ocazia preluării mandatului de ministru al Mediului de către Costel Alexe.

Totuși, premierul a explicat că noua taxă va respecta regulile impuse de Comisia Europeană pentru a evita situația din anii trecuți.

„Trebuie să fie percepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Taxele indirecte trebuie să respecte normele UE. Aceasta este taxă indirectă. Ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Repet când vom ajunge la o formulă care să fie acceptată la nivelul Comisiei Europene, vom anunţa”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

Sursa foto: beekeepingiseasy.com

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

VIDEO: Terase din sticlă pe sistem Valedo retractabil – propunerea POP&POP Glass Solutions pentru cei mai pretențioși clienți

Există probabil zeci de moduri de a închide o terasă, dar pentru cei pretențioși, care vor...

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...