11.2 C
Bistrița
vineri, septembrie 30, 2022

Adio liceu, bine te-am găsit școală profesională!

Nota cinci va fi pragul de admitere la liceele din România. Dacă până acum toţi elevii aveau un loc asigurat în învăţământul liceal de stat, indiferent de nota pe care o primeau la Evaluarea Națională, acum, ministrul Educaţiei le impune şi condiţii. Cine nu atinge pragul minim impus va fi trimis la școala profesională.

Începând de anul viitor la liceu nu se va mai putea intra cu medie sub cinci, spune un ordin semnat de ministrul interimar al educației Daniel Breaz. Practic, începând de anul viitor, toți elevii clasei a VIII-a care nu obțin măcar nota cinci la Evaluarea Națională vor fi nevoiți să se orienteze către școli profesionale. Ministrul speră că aşa rezultatele de la examenele naţionale vor fi mai bune, iar rata abandonului şcolar va scădea.

Deocamdată această prevedere se aplică pentru un singur an școlar, 2020-2021, și nu e clar modul în care elevii care nu intră la liceu vor ajunge la școlile profesionale: ca până acum, prin înscriere individuală, sau printr-o repartizare computerizată.

Ideea nu este nouă, iar pași au existat deja, chiar anul acesta, când numărul locurilor la licee a fost redus cu aproape 30.000.

Cea care a pus roțile în mișcare este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al educației, dată afară după declarațiile sale în contextul cazului Caracal. Aceasta a suplimentat locurile la școlile profesionale tocmai pentru ca elevi cu note sub cinci la evaluarea națională să aibă șanse la educație, însă mișcarea pe care a gândit-o nu i-a prea ieșit.

Anul trecut aproximativ 18% dintre elevi cu note sub cinci au fost repartizați la diverse licee și colegii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.

FOTO VEZI cum poți să îți decorezi casa la super prețuri! La Wow INTERIORS și Alpha Home Outlet prețurile au intrat la apă

Dacă te tentează să îți redecorezi casa toamna aceasta și nu mai ai răbdare să profiți...