17.8 C
Bistrița
joi, iunie 20, 2024

ALERTĂ: Cod Portocaliu de vijelie în Bistrița-Năsăud

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis în urmă cu puțin timp, în Bistrița-Năsăud. Câteva localități ale județului se află sub cod portocaliu de vijelie și vânt cu rafale de peste 80 -100 km/h. S-au anunțat și descărcări electrice.

Afectate vor fi localitățile Teaca, Urmeniș, Budești, Sânmihaiu de Câmpie, Milaș Miceștii de Câmpie, Silivasu de Câmpie.

Pentru localitățile vizate de codul meteo portocaliu s-a transmis mesaj de avertizare a populației prin intermediul aplicației RO-ALERT.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potențialele efecte generate de fenomenele meteorologice preconizate, pompierii din cadrul ISU Bistrița au transmis câteva sfaturi. Aceștia sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp intervențiile pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență.

Până în acest moment, nu există solicitări sau Intervenții în derulare. În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, au transmis reprezentanții  ISU Bistrița.

În contextul avertizării meteorologice Cod Portocaliu aveți în vedere respectarea următoarelor măsuri:

CÂND ESTE IMINENTĂ  DECLANȘAREA  UNEI  FURTUNI

  • Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie ori într-un autoturism (deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior);
  • Închideţi ferestrele şi uşile;
  • Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.
  • Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
  • Deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

ÎN  TIMPUL  UNEI  FURTUNI

Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.);

Dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele;

Evitați drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm vă poate dezechilibra, iar unul de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale);

Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat;

Nu vă întindeți pe pământ;

Faceți o țintă cât mai mic posibilă și reduceți contactul cu pământul.

DUPĂ FURTUNĂ

Aveți grijă de firele de curent electric căzute (mai ales în apă). Atenție la poduri avariate parțial sau total, arbori sau clădiri afectate de furtună;

Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet: Solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate provoca un stop cardio-respirator;

Dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială)

Foto @ impact.ro

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: