6.6 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

ANALIZĂ: De trei ori mai puține teste = incidență mai mică. Matematica ce ne-a scos din carantină

Bistrița a ieșit astăzi de sub restricțiile carantinei. Carantinarea municipiului s-ar fi impus la depășirea incidenței cazurilor de COVID-19 de 6/1.000. Cu toate acestea autoritățile au amânat cât de mult au putut această măsură. În urmă cu două săptămâni Bistrița a fost carantinată, iar numărul cazurilor a scăzut constant, astfel că incidența cumulată a cazurilor COVID-19 a ajuns sub 5/1.000. VEZI cum a fost posibilă scăderea cazurilor pozitive:

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut simțitor în județ, de la o zi la alta, în ultima lună, iar noi măsuri restrictive se adăugau zilnic, în diferite zone.

În mod normal, după depășirea incidenței cazurilor de COVID-19 de 6/1.000 de locuitori, Instituția Prefectului ar fi trebuit să ia în considerare carantinarea zonelor unde incidența era mai mare de acest prag, astfel că municipiul Bistrița ar fi putut intra în carantină încă de la începutul lunii noiembrie. Totuși, autoritățile au luat această decizie abia când incidența cumulată a cazurilor era 9.01/1000 de locuitori, fără focare, respectiv 9.83/1000 cu focare.

Municipiul Bistrița a intrat oficial în carantină în 19 noiembrie 2020, incidența fiind atunci 8.46/1000 fără focare, respectiv 9.23/1000 cu focare.

Carantina instituită în Bistrița din cauza numărului mare de cazuri de infecție cu COVID-19 nu a semănat deloc cu carantina prin care a trecut România în timpul stării de urgență. În Bistrița doar s-a presupus și mimat că există o izolare a populației, dar ceea ce am văzut zilnic pe străzile municipiului ne demonstrează că această carantină nu a fost pentru toată lumea.

Cu toate acestea, numărul persoanelor confirmate pozitiv la infecția cu coronavirus a scăzut zilnic, la fel și incidența cumulată a cazurilor. Explicația poate fi înțeleasă din tabelul de mai jos:

*** NOTĂ: Reprezentanții Instituției Prefectului au transmis că cele 3 cazuri raportate în 30 noiembrie au fost înregistrate pe platformă mai târziu de ora 13, motiv pentru care apar în raportarea din 30.11.2020, chiar dacă în 29 noiembrie nu s-au efectuat teste.

Scăderea cazurilor s-a făcut simțită începând cu a treia zi de carantină întrucât a scăzut și numărul testelor efectuate. Scăderea s-a menținut, de fapt, pe tot parcursul celor două săptămâni de carantină. Dacă în data de 20 noiembrie în județ s-au efectuat 397 de teste, ieri, în ultima zi de carantină s-au efectuat doar 103 de teste. Această scădere a numărului de teste efectuate a influențat în mod pozitiv și scăderea incidenței. Astfel, de la o incidență de 8.46/1000 (fără focare) în prima zi de carantină, ieri, 2 decembrie, incidența cumulată a cazurilor ajuns la 4.98/1000.

Cu toate acestea, scăderea numărului de cazuri pozitive nu s-a simțit în nici un fel în Spitalul Județean de Urgență Bistrița, întrucât Secția de Boli Infecțioase și ATI COVID au fost pline cu pacienți care au dezvoltat o formă medie sau severă a bolii, pe tot parcursul celor două săptămâni. Mai mult decât atât, vă reamintim că pe perioada carantinei, conducerea unității medicale a extins secția de Boli Infecțioase în cadrul secției de Medicină Internă, iar paturile nou create pentru pacienții infectați cu coronavirus s-au ocupat imediat.

Bistrițeanul.ro a solicitat Spitalului Județean de Urgență Bistrița o statistică a pacienților internați în unitatea medicală pe timpul celor două săptămâni de carantină.

Cifrele arată că media persoanelor internate se menține la peste 100. Printre pacienții internați se află și copii. În ATI, toate locurile au fost ocupate.

Redăm integral răspunsul primit din partea Spitalului Județean de Urgență Bistrița:

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem situația de la Serviciul Statistică si Evaluare medicală, pentru perioada de carantină. Cifrele sunt următoarele:

Total pacienți confirmați Covid-19, internați până la data de 18 noiembrie în spital, de la debutul pandemiei: 1707.

18 nov.: 13 pacienți internați în ATI, 106 pacienți internați în secții;

19 nov.: 13 în ATI, 105 internați în secții, din care 1 copil;

20 nov.: 12 în ATI, 103 în secții, din care 1 copil;

21 nov.: 13 în ATI, 113 în secții, din care 1 copil;

22 nov.: 13 în ATI, 112 în secții, din care 1 copil;

23 nov.: 11 în ATI, 109 în secții, din care 1 copil;

24 nov.: 13 în ATI, 115 în secții, din care 1 copil;

25 nov.: 11 în ATI, 112 în secții, din care 1 copil;

26 nov.: 12 în ATI, 105 în secții, din care 2 copii;

27 nov.: 12 în ATI, 98 în secții, din care 2 copii;

28 nov.: 12 în ATI, 94 în secții, din care 2 copii;

29 nov.: 13 în ATI, 103 în secții, din care 2 copii;

30 nov.: 13 în ATI, 96 în secții, din care 1 copil;

1 decembrie: 12 în ATI, 107 în secții, din care 1 copil;

2 decembrie: 12 în ATI, 112 în secții, din care 1 copil;

3 decembrie: 12 în ATI, 106 în secții, din care 1 copil

Prefectul județului, Stelian Dolha, a declarat astăzi într-o conferința de presă că numărul de teste a scăzut întrucât solicitările nu mai sunt într-un număr atât de mare.

„Numărul de teste a scăzut pentru că solicitările sunt mai puține, dar asta nu înseamnă că noi la Spitalul Județean de Urgența Bistrița, și, bineînțeles, varianta privată nu testează. A scăzut numărul solicitărilor. Dacă înainte, și puteți verifica asta, la Spitalul Județean de Urgență erau cozi interminabile pentru testare, acum nu mai sunt. Pe de altă parte, am avut și eu discuțiile astea cu Direcția de Sănatate Publică, care știm foarte bine că recolteaza și ea pe strada Zimbrului, și nu numai… La orice apel 112, prin medicul de familie, Ambulanța merge și testează. Nu a fost un caz la care Ambulanța să nu răspundă pozitiv și să nu mearga să facă recoltare. E bine dacă numărul de teste a scăzut. Asta înseamnă că suntem cu un pas înainte și ne îndreptăm spre o însănătoșire a populației”, susține Stelian Dolha.

Acesta a mai ținut să precizeze că ridicarea carantinei nu are nicio legătură cu apropierea alegerilor și că Bistrița este singurul oraș-municipiu din țară care a avut parte de o carantină de doar două săptămâni.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!