1.2 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 30, 2022

ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele!

Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.

Rezervația naturală „Poiana cu Narcise” din Munții Rodnei atrage turiști, în această perioadă. Mai ales că e liber la călătorii, mulți aleg să exploreze frumusețile naturii.

Jandarmii montani, aflați în patrulare în zona respectivă, au zărit și vipere. Așa că au câteva sfaturi pentru cei ce doresc să admire frumusețile din munți.

„La sfârșitul săptămânii trecute foarte mulți turiști au vizitat Poiana cu Narcise. Și la acest sfârșit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă. Jandarmii montani din Rodna efectuează patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă.

De această dată instantaneele primite de la colegii noștri din teren, sunt de avertizare pentru turiștii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliștea. Viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare. Ca urmare trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală.

Astfel, trebuie:

  • să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc
  • să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați.

În cazul în care sunteți mușcat de o viperă:

  • apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112
  • rămâneți calm
  • reglați-vă respirația
  • stați întinși, iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate, astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. 

Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin.

De asemenea, jandarmii montani din Rodna informează faptul că narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.”, transmit reprezentanții IJJ BN.

Informații despre rezervație și traseu

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei, are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii.

Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...