8.2 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele!

Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.

Rezervația naturală „Poiana cu Narcise” din Munții Rodnei atrage turiști, în această perioadă. Mai ales că e liber la călătorii, mulți aleg să exploreze frumusețile naturii.

Jandarmii montani, aflați în patrulare în zona respectivă, au zărit și vipere. Așa că au câteva sfaturi pentru cei ce doresc să admire frumusețile din munți.

„La sfârșitul săptămânii trecute foarte mulți turiști au vizitat Poiana cu Narcise. Și la acest sfârșit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă. Jandarmii montani din Rodna efectuează patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă.

De această dată instantaneele primite de la colegii noștri din teren, sunt de avertizare pentru turiștii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliștea. Viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare. Ca urmare trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală.

Astfel, trebuie:

  • să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc
  • să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați.

În cazul în care sunteți mușcat de o viperă:

  • apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112
  • rămâneți calm
  • reglați-vă respirația
  • stați întinși, iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate, astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. 

Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin.

De asemenea, jandarmii montani din Rodna informează faptul că narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.”, transmit reprezentanții IJJ BN.

Informații despre rezervație și traseu

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei, are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii.

Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.