17.1 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

Bijuteria medievală lăsată de sași la Tărpiu poate fi vizitată! Ghid este chiar preotul din localitate

Nu puține sunt locurile din Transilvania unde comunitățile ortodoxe au preluat și salvat bisericile săsești. Este și cazul localității Tărpiu, unde biserica medievală a fost restaurată și poate fi vizitată. Ghid este chiar preotul ortodox din localitate.

O bijuterie ce merită vizitată! În asta s-a transformat biserica medievală din localitatea Tărpiu, situată la doi pași de Bistrița.

„Biseriva medievală din Tărpiu, inițial romano-catolică, apoi evanghelică, în prezent ortodoxă, una dintre cele mai frumoase biserici medievale din județ. Starea ei actuală este excepțională și poate fi vizitată. Părintele ortodox este un ghid informat și cald”, notează cei de la asociația Petrus Italus Trust, care se îngrijește de patrimoniul din județ.

Sașii au construit biserica din Tărpiu spre sfârșitul secolului al XIII-lea și primele decenii ale secolului al XVI-lea. Lăcașul de cult a căpătat forma actuală în Evul Mediu, când biserica a fost transformată în fortăreață, prin întărirea zidului interior și adăugarea unui turn.

După exodul sașilor, biserica a fost cumpărată de comunitatea ordodoxă și modificată în interior conform cerințelor cultului ortodox:

„Parohia ortodoxă din Tărpiu este chiar un model de gestionare responsabilă și încărcată de respect a moștenirii arhitectonice săsești”, mai spun cei de la Petrus Italus Trust.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!