11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Biserica ce găzduiește una dintre cele 4 copii din lume după capodopera pictorului Giotto, reparată cu țârâita

În urmă cu câțiva ani, un cercetător din Ungaria făcea o descoperire uluitoare într-o biserică din Jelna, ce stătea să se prăbușească. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg.

Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondane, pictorul și arhitectul italian considerat predecesorul artei moderne. Pictura poartă numele Navicella, a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma și s-a întins pe mai bine de 10 metri.

Capodopera, care a fost pictată în jurul anului 1300, a fost distrusă în secolul al XVII-lea, rămânând doar cele 4 copii ale sale din Italia, Strasbourg și…Jelna. Deși se cunoaște existența copiei după Giotto în biserica de la Jelna deja de ceva timp, se pare că nici într-un an nu se găsesc fonduri suficiente pentru salvarea monumentului.

Potrivit estimărilor, acest monument ar avea nevoie de 500.000 de euro pentru restaurare. În bugetul Consiliului Județean de anul acesta a fost cuprinsă suma de 68.000 de lei adică în jur de 15.000 de euro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?