18.6 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 2, 2022

Biserica ce găzduiește una dintre cele 4 copii din lume după capodopera pictorului Giotto, reparată cu țârâita

În urmă cu câțiva ani, un cercetător din Ungaria făcea o descoperire uluitoare într-o biserică din Jelna, ce stătea să se prăbușească. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg.

Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondane, pictorul și arhitectul italian considerat predecesorul artei moderne. Pictura poartă numele Navicella, a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma și s-a întins pe mai bine de 10 metri.

Capodopera, care a fost pictată în jurul anului 1300, a fost distrusă în secolul al XVII-lea, rămânând doar cele 4 copii ale sale din Italia, Strasbourg și…Jelna. Deși se cunoaște existența copiei după Giotto în biserica de la Jelna deja de ceva timp, se pare că nici într-un an nu se găsesc fonduri suficiente pentru salvarea monumentului.

Potrivit estimărilor, acest monument ar avea nevoie de 500.000 de euro pentru restaurare. În bugetul Consiliului Județean de anul acesta a fost cuprinsă suma de 68.000 de lei adică în jur de 15.000 de euro.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...