21.5 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Biserica ce găzduiește una dintre cele 4 copii din lume după capodopera pictorului Giotto, reparată cu țârâita

În urmă cu câțiva ani, un cercetător din Ungaria făcea o descoperire uluitoare într-o biserică din Jelna, ce stătea să se prăbușească. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg.

Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondane, pictorul și arhitectul italian considerat predecesorul artei moderne. Pictura poartă numele Navicella, a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma și s-a întins pe mai bine de 10 metri.

Capodopera, care a fost pictată în jurul anului 1300, a fost distrusă în secolul al XVII-lea, rămânând doar cele 4 copii ale sale din Italia, Strasbourg și…Jelna. Deși se cunoaște existența copiei după Giotto în biserica de la Jelna deja de ceva timp, se pare că nici într-un an nu se găsesc fonduri suficiente pentru salvarea monumentului.

Potrivit estimărilor, acest monument ar avea nevoie de 500.000 de euro pentru restaurare. În bugetul Consiliului Județean de anul acesta a fost cuprinsă suma de 68.000 de lei adică în jur de 15.000 de euro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...