16.9 C
Bistrița
miercuri, iunie 29, 2022

BISTRIȚA: Marș pentru drepturile copiilor atipici „Fii alături de cei mai vulnerabili dintre noi!”

Marșul „Revoluția Copiilor” se va desfășura pe traseul: CRRA Micul Prinț (Str. Independenței nr. 79), Bulevardul Independenței – Str. Gării – Str. Crinilor – CJ BN), informează Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” din Bistrița. Evenimentul are loc luni, 2 aprilie, de la ora 11.

Copiii români nu au acces la servicii psihologice și sociale gratuite. Indiferent dacă au autism, ADHD, tulburări emoționale sau tulburări de limbaj. Indiferent dacă au sau nu dizabilități. Recuperarea lor depinde exclusiv de buzunarele părinților. Dezvoltarea armonioasă a copilului este un drept nu o opțiune. Fiți alături de noi pentru a susține dreptul fiecărui copil la sănătate și educație de calitate.

DE CE SĂ VII?
Sănătatea mintală este importantă. Statul își bate joc de persoanele cu dizabilități și nu le oferă nici o șansă la o viață decentă și productivă. Câtă vreme sunt copii, le refuză dreptul la servicii de recuperare de calitate, la servicii psihologice specializate și servicii sociale, îi trimite în școli speciale de unde ies, majoritatea, complet neintegrabili în societate. Apoi, după ce nu i-a ajutat cu nimic în copilărie, îi trimite în centre de tristă amintire din care nu mai ies niciodată și pe care Statul le numește: centre de recuperare.

În 2017, în Bistrița-Năsăud s-au decontat servicii psihologice în valoare de 76 de lei, deși s-ar fi putut deconta servicii psihologice în valoare de 180.000 de lei. În tot acest timp, sute, mii de părinți bistrițeni au plătit evaluări psihologice, ședințe de logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică și terapii specifice pentru copiii lor în centre private și cabinete psihologice sau unități de stat.

În 2017, de serviciile centrelor de recuperare neuromotorie ale DGASPC BN cu o capacitate acreditată de 130 de locuri!!!!!, au beneficiat 328 de copii dintr-un total de 877 de copii cu dizabilități, din care 477 încadrați în grad de handicap grav. Cu toate astea, autoritățile locale susțin, în scris, că oferă TOATE serviciile necesare recuperării și integrării copiilor cu dizabilități în societate.

În școlile speciale din județ pline de cazuri sociale, adică de copii care ar putea fi integrați cu suport în învățământul de masă, dar pe care, din cauza sărăciei sau a resemnării părinții îi lasă acolo pentru că beneficiază de mâncare, hrană și internat, învață 750 de copii.

Restul de 127 de copii încadrați în grad de handicap fie sunt neșcolarizați, fie au sub trei ani, vârstă la care terapia de recuperare trebuie cu necesitate să fie intensivă și de cea mai bună calitate pentru ca acel copil să aibă o șansă la recuperare.

Pentru că firmele din România sunt amendate lunar că nu angajează persoane cu dizabilități. Sumele colectate se ridică la 300 de milioane de euro anual. Însă STATUL care amendează nu se ocupă de recuperarea persoanelor cu dizabilități și abilitarea, formarea profesională și încadrarea lor pe piața muncii. Chiar și firmele care doresc să angajeze persoane cu dizabilități au prea rar ocazia să găsească persoane apte de muncă datorită modului în care este organizat învățământul special românesc care nu pune accent pe dezvoltarea abilităților de integrare socială și profesională. După 18 ani, situația persoanelor cu dizabilități este efectiv dezastruoasă. (Vezi foto plan.jpg pentru a vedea cum arată un plan de „reabilitare” pentru un tânăr cu autism și dizabilități multiple în România anului 2018).

În 2017, DGASPC BN nu are nici un centru de intervenție pentru persoane cu tulburări de spectru autist. Cu toate astea, susține că oferă TOATE serviciile necesare persoanelor cu autism.

În 2018, județul Bistrița-Năsăud nu are nici un Centru de sănătate mintală pentru copii.

Pentru că ești prietenul unui copil special și crezi din tot sufletul că fiecare ființă vie are dreptul la o viață decentă, la sănătate, educație și integrare socială. Pentru că mâine poți fi tu în locul unui părinte de copil special, ignorat și chinuit de stat.

Diferiți, nu inferiori!

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...