17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant…

Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit…” 

Cuvintele de mai sus îi aparțin scriitorului Dan Coman, care a acceptat invitația și provocarea profesorului Constantin Rus, directorul Centrului Județean de Excelență Bistrița-Năsăud.

Scriitorul a coordonat, din septembrie 2019, un curs de scriere creativă. Au participat elevi de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, „Andrei Mureșanu” și Infoel. Alături de elevii grupei de exerciții plastice experimentale de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, coordonați de profesorii Marcel Lupșe, Marian Coman și Vasile Duda.  

Rezultatul? O culegere de poeme, texte și desene reunite într-o impresionantă colecție, intitulată Amplificator.

E un avantaj considerabil pe care Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud l-a luat deja în raport cu celelalte intituții de profil”, consideră Dan Coman demersul.

Se referea la deschiderea și către alte zone de interes ale elevilor (în acest caz literatură și artă). Care de obicei nu sunt cuantificate în școli. Ca și cum acestea nu ar exista sau existența lor ar fi absolut irelevantă… 

Un pariu riscant. Dar și câștigător…

Este vorba, totodată, și de un pariu riscant, admite scriitorul. „Pentru că rezultatele acestei munci nu apar (în mod direct) nici la olimpiade, nici la examenele naționale. Nici la alte competiții pe care (din păcate?) școala românească le-a ridicat la nivelul de (singurele) repere ale eficienței și valorii.

Tocmai această deschidere către zone de interes lăsate de obicei în plan secund dă forță, consistență, originalitate și personalitate acestei instituții…

Pentru că excelența nu există doar în fizică și matematică, în chimie și informatică. Ci, evident, și în zona artelor. Între artă și celelalte științe nu există nicidecum o prăpastie de netrecut. Ci nenumărate punți și fire invizibile care le leagă permanent. Făcându-le să interacționeze, să se completeze și să se susțină reciproc.

În plus, procedeele folosite sunt, în definitiv, aceleași: muncă și disciplină, aplicații și exerciții, inspirație și spirit critic, documentare și rigoare…”, punctează Dan Coman, în prefața antologiei.  

Volumul – consistent și tulburător prin creațiile prezentate – nu reprezintă decât dovada că „pariul Centrului Județean de Excelență BN a fos unul câștigător…” 

Foto @ Ioana Bartha, Niculina Pop, Andreea Simion / Liceul de Arte „Corneliu Baba”

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...