-0.9 C
Bistrița
miercuri, decembrie 4, 2024

C.A.R.T.E: Peste 200 de elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud au redescoperit tradițiile zonei

Peste 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu din Năsăud au fost implicați într-un proiect care a presupus redescoperirea tradițiilor românești din zonă. Proiectul cultural C.A.R.T.E. (Cultură, Artă Românească, Tradiție și Educație) a fost pus la punct de Asociația Comunitarium Bistrița.

Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Scopul proiectului a fost să promoveze cultura tradițională locală în rândul elevilor din grupul țintă – 220 de elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud.

În octombrie elevii au avut parte de diverse activități care i-au adus mai aproape de specificul satului românesc de altădată și de meșteșugurile zonei.

Tradițiile gastronomice au prins viață chiar în mâinile copiilor, în cadrul unui atelier de patiserie: Cozonacii rumeni.

Elevii au învățat de la maeștrii locali cum să pregătească acest produs tradițional atât de îndrăgit. Mai mult, s-au bucurat de aroma cozonacilor proaspăt scoși din cuptor – un simbol al sărbătorilor românești.

Elevii au celebrat și unicitatea zonei în cadrul Festivalului Culturii și al Meșteșugului Năsăudean. Livia Dărăban a prezentat participanților aspecte definitorii pentru confecționarea straielor populare specifice zonei.

La finalul prezentării, studenții voluntari implicați în activitățile proiectului au purtat cu mândrie portul năsăudean la parada costumelor tradiționale. Evenimentul a fost completat de un spectacol de dansuri și cântece năsăudene, oferit de ansamblul popular de la Clubul Copiilor Năsăud. 

Activitățile s-au încheiat cu o excursie în localitatea Marginea, județul Suceava. Aici elevii de la Școala Gimnzială 1Mihai Eminescu” din Năsăud au descoperi tainele olăritului. De altfel, zona este renumită pentru ceramica neagră. Copiii au observat procesul de creare a obiectelor din lut, reușind să înțeleagă efortul, pasiunea și îndemânarea necesare pentru a practica acest meșteșug.

Proiectul cultural C.A.R.T.E. a adus în atenția elevilor cultura și tradițiile românești. Le-a oferit șansa de a experimenta unele îndeletniciri românești, pentru a înțelege în profunzime munca și efortul depus de meșteșugari.

Participând la activități culturale, excursii, vizite la muzee, interviuri și discuții cu meșteșugari, elevii și-au dezvoltat identitatea culturală, viziunea artistică și creativitatea.

Credem că astfel de inițiative reprezintă pași esențiali în educarea tinerelor generații cu privire la păstrarea specificului cultural românesc”, au precizat voluntarii Asociației Comunitarium.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: 

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!