13.4 C
Bistrița
vineri, mai 20, 2022

CAMPANIE TB: Bistrițenii din șapte comune își pot face analize gratuite la plămâni!

Odată cu numărul mare de cazuri COVID, accesul în spitale pentrru analize ”de rutină„ este mai greoi. Din fericire pentru bistrițenii din șapte comune, Caravana TB ajunge la ei. Își vor putea face analize la plămâni GRATUIT.

Unul dintre efectele negative ale pandemiei de coronavirus este accesul tot maai greoi la actrele medicale. În acest context, analizele ”de rutină” sunt tot mai rare.

Deși COVID-ul afectează plămânii, mulți nu-și mai fac analize post-COVID, așa că nu-și știu sănătatea acestor organe.

În acest context a luat ființă ”Caravana TB”, o campanie de analize gratuite pentru plămâni.

Județul nostru este al 16-lea județ în care ajunge, de azi, această caravană. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Bistrița Năsăud este de 26,2 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana Screening TB va rămâne o lună de zile în județul Bistrița-Năsăud și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de azi, 20 septembrie, sunt:

  • Petru Rareș (Reteag)
  • Lechința
  • Josenii Bârgăului
  • Ilva Mică
  • Maieru
  • Șieu Măgheruș
  • Rodna

În această săptămână caravana va ajunge în Reteag și Lechința.

Proiectul Screening TB este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. Prin intermediul acestuia sunt puse la dispoziția românilor care trăiesc în zonele rurale servicii medicale gratuite privitor la sănătatea plămânilor.

Județul nostru a ajuns pe lista județeleor unde ajunge caravana deoarece în ultimii ani, la noi, s-au înregistrat cazuri de tuberculoză.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: