10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Când pasiunile și accidentările îți conturează cariera: Alin Cioanca, terapeutul ce vindecă prin masaj

Pasionat de sport de mic copil, Alin Cioanca a avut parte de dese accidentări. Apoi, timpul petrecut în Germania la o fermă de cai i-a trezit pasiunea pentru terapie. Acum, vindecă oamenii folosind terapia prin masaj. „Cred că experiențele avute, dar și faptul că sunt o persoană empatică, m-au adus aici. Nu m-aș fi văzut făcând asta. Dar acum, îmi place…”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Alin Cioanca.

Născut în Mijlocenii Bârgăului, Alin Cioanca a îndrăgit, de mic, sportul și natura. Pe lângă beneficii, acest lucru i-a adus și incidente care, peste ani, i-au conturat cariera.

Nu am făcut sport de performanță. Însă am iubit mișcarea. Prima mea dragoste a fost bicicleta! Însă, că a fost bicicletă, schi, alpinism sau tracking, îmi plăcea să mă bucur de natură și să fac mișcare. Încă de mic. Bineînțeles, asta a însemnat și numeroase accidentări. Am avut probleme musculare, articulare și de fiecare dată am mers la medici și parcă mi s-au agravat problemele, în loc să-mi treacă.

Așa că de mic m-au pasionat chestiile medicale și am fost interesat de cursuri de prim ajutor și diferite practici. Însă pe atunci nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fac ceea ce fac azi”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Alin Cioanca.

Dorința de a ajuta l-a purtat în echipa de salvamont și chiar ISU

Dorind să învețe tot mai multe pe partea medicală, dar și să ajute, Alin s-a oferit ca voluntar la Salvamont și la ISU BN.

Am lucrat și în domeniul medical, și în cel de urgență. Am fost voluntar la Serviciul Salvamont BN în anii 2015 – 2017. Apoi m-am oferit ca și paramedic voluntar la ISU BN, în anii 2017 – 2019. Și cumva astea ca și cumul m-au făcut să fiu ceea ce sunt azi. Având istoric medical, lucrurile s-au legat altfel. Îmi e mult mai ușor să fac ceea ce fac azi tocmai pentru că am făcut acele lucruri în trecut. Dar nu m-aș fi gândit atunci, repet, că voi ajunge să fac asta acum” a subliniat Alin Cioanca.

Gândul de a face terapie i s-a înfiripat în Germania, la o fermă de cai

Student fiind, mergea verile și lucra la o fermă de cai din Germania. Deși se ocupa cu îngrijirea lor și pregătirea cailor pentru diferite concursuri, acolo a văzut partea de zoo-terapie.

Totul a început de la animale. Am văzut ideea de zoo-terapie în Germania și am vrut să o aplic și în România. În anii de facultate, pe timpul verii, mergeam în Germania ca să lucrez, să îmi fac niște bani. Și acolo îngrijeam caii, îi țesălam, îi hrăneam, îi transportam la competiții, la parade. Acolo am avut contact cu terapia cu animalele. Pentru că acolo veneau copii și persoane cu diferite dizabilități sau probleme. Și am văzut modul în care se folosea terapia cu animale pentru a-i ajuta.

Am încercat și eu să aplic aici în România pentru fonduri, ca să deschid o astfel de locație, însă nu am reușit. Așa că, empatic fiind, și văzând ce efecte are terapia, am ales acest drum, al terapiei, însă DIRECT cu oamenii”, a explicat Alin.

Fiind pasionat de activitățile sportive, și-a pus talentul în folosul sportivilor

Gândul de a face terapie cu oamenii nu i-a mai „dat pace” și a început să se perfecționeze și mai mult pe această nișă. Încă de când era adolescent/student a început să facă masaj, perfecționându-și tehnicile. Apoi, chiar și în timp ce era voluntar la Salvamont sau ISU, și-a continuat studiile pe acest domeniu și s-a perfecționat pe partea de terapie. Fiind o fire activă și știind că cei ce practică sportul sunt cei mai predispuși la accidentări, nu a fost de mirare când și-a oferit talentul… sportivilor.

După ce a renunțat la ISU BN, Alin Cioancă a devenit maseurul și terapeutul sportivilor Clubului Gloria 2018.

În paralel făcea și terapie prin masaj, individual, lărgindu-și astfel lista de pacienți. Fiecare reușită l-a făcut să iubească mai mult terapia și a ales să i se dedice full time.

Am încheiat și colaborarea cu Gloria și am început pe cont propriu. Mi-a plăcut acolo foarte mult, am învățat multe. Dar îmi place să fiu liber, în primul rând. Și atunci am decis să mă ocup exclusiv de terapie prin masaj pe cont propriu. Oamenii vin la mine cu tot felul de afecțiuni. Fiecare reușită, fiecare pacient care își revine în urma ședințelor pe care eu le fac mă fac să-mi placă mai mult, să merg mai departe.

Domeniul acesta – terapie prin masaj – nu e ceva standard. Fiecare om e unic, fiecare corp e altfel, fiecare pacient vine cu provocarea sa. Îmi amintesc cred că 80% din toate ședințele de terapie ținute.

Cel mai bine îmi amintesc cazurile când mi-a ieșit „prima dată”. De exemplu când am pus prima mână dislocată la loc, primul picior… Cazurile cu „prima dată”. Însă fiecărui pacient îi aplic un tratament în funcție de nevoile sale. Și nu doar UN lucru cu care vine, o afecțiune. Ci ne ocupăm de mai multe aspecte. Inclusiv de cauzele care au dus la afecțiune. Iar când văd rezultatele bune, mă ambiționez mai tare”, a explicat Alin Cioanca.

Paleta de afecțiuni care se poate vindeca prin acest tip de terapie prin masaj este una vastă. De la „simplele” dureri de cap, la dislocări de membre sau entorse. Acest tip de terapie poate fi folosit și pentru un „răsfăț” al corpului, oferind o stare de bine fizică și psihică.

Terapia lui Alin – piscurile munților

Pasiunea pentru sport și natură nu a dispărut. Așa că Alin folosește ieșirile pe munți ca o „terapie” pe care și-o aplică lui, personal.

Noi oamenii suntem făcuți în așa fel încât să ne conectăm cu natura. Așa că pentru mine, terapia mea e ieșitul în munți.

Cred că în România numai pe Vârful Moldoveanu nu am fost. În rest, am urcat pe toate grupele mari de munți de la noi din țară. Am fost în Alpi, de mai multe ori. Îmi place natura, îmi place muntele. Și de aceea și practic alpinismul și trackingul – de plăcere. Mă ajută să mă deconectez, să mă încarc, și profit de fiecare ocazie pe care o am”, a concluzionat Alin Cioanca.

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!