6 C
Bistrița
marți, aprilie 29, 2025

Reședința familiei nobiliare Torma din Uriu, salvată de un investitor privat și transformată în unitate de cazare cu sală de evenimente

Potrivit unui proiect depus la Direcția Județeană de Cultură Bistrița-Năsăud, Castelul Torma din Cristeștii Ciceului urmează să fie reabilitat și transformat într-o unitate de cazare cu sală de evenimente. Aceasta ar urma să aibă și o cramă generoasă în beci. Investiția este una privată și ar aparține unui om de afaceri din Braniștea.

Un investitor privat a cerut autorizațiile necesare pentru reabilitarea Castelului Torma din Cristeștii Ciceului, una dintre reședințele nobiliare de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud lăsată de izbeliște.

Omul de afaceri care, se pare, este din Braniștea, vrea să facă acolo o unitate de cazare cu sală de evenimente și cu o cramă generoasă la subsol.

„Reabilitare, restaurare și mansardare Castel Torma, amenajare sală de evenimente la parter și camere de locuit la mansardă, realizare împrejmuire și amenajări exterioare”, se descrie proiectul potrivit Direcției Județene de Cultură Bistrița-Năsăud.

Potrivit autorităților locale din Uriu, omul de afaceri a achiziționat clădirea și terenul care se întinde pe mai bine de un hectar anul acesta. Pentru tot ar fi dat peste 100.000 de euro.

Familia Torma a scris istorie în lumea științei

Castelul Torma din Uriu a aparținut familiei nobiliare cu același nume. Jozsef Torma și cei doi copii ai săi s-au numărat printre nobilii maghiari care și-au pus amprenta cel mai mult asupra științei.

Jozsef a trăit în prima parte a anilor 1800 și a decedat în 1864. Acesta a fost membru al Adunării în Transilvania și apoi al Parlamentului din Budapesta, fiind de asemenea și primul care a întreprins primele săpături și cercetări în zona castrului roman de la Ilișua. Acesta a și deținut terenul în cauză, astfel că și-a permis să restricționeze accesul în zonă și să păstreze într-o stare foarte bună castrul roman.

Zsofia Torma, fiica sa, s-a născut chiar în conacul din Cristeștii Ciceului, în 1832. Aceasta a moștenit și cultivat o mare pasiune pentru arheologie. La fel și Karoly, care a fost un mare arheolog și membru al Parlamentului din Budapesta, membru al Academiei Maghiare de Științe și profesor universitar.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier Bistrița angajează operator recepție și curieri. NOI locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

FAN Courier Bistrița angajează operator recepție și curieri! Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutor de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud,  ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Alege Piese de origine Mercedes-Benz – Garanția performanței și siguranței!

Când vine vorba de performanța autovehiculului tău și siguranța celor dragi, nu e loc de compromisuri. La MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița, Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, ai acces rapid și sigur la piese de origine Mercedes-Benz, create special pentru a răspunde celor mai înalte standarde de calitate.

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos: