Inedită descoperire, zilele trecute, în castrul roman de la Livezile. Acesta este unul dintre cele mai interesante monumente cu statut UNESCO. Arheologii speră să găsească în el inclusiv cuptoare vechi…
Castrul roman de la Livezile sa fost descoperit în 1961, pe platoul Podirei. În 2008 a fost descoperită o clădire de piatră în interiorul acestuia. Totuși, încă nu s-au făcut cercetări amănunțite.
Cu toate acestea, arheologii au găsit un proiectil de piatră și speră să găsească cuptoare vechi de producere a ceramicii.
”În cadrul proiectului „MATERIAL CERAMIC DE EPOCĂ ROMANĂ DIN CASTRUL LIVEZILE (JUD. BISTRIȚA-NĂSĂUD) – ANALIZE MINERALOGICE-PETROGRAFICE, DIFRACTOMETRIE DE RAZE X”, specialiști de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud au efectuat o cercetare de teren în zona castrului roman de la Livezile, în scopul prelevării unor probe ceramice necesare analizelor de natură mineralogică și petrografică.
Tot acum a fost identificat și un proiectil de piatră, prima descoperire de acest tip cunoscută de pe teritoriul castrului.
Rămas într-un con de umbră din punct de vedere al cercetării, castrul roman de la Livezile constituie unul dintre cele mai interesante monumente cu statut UNESCO din cadrul limes-ului dacic de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Acesta a fost identificat în anul 1961 pe platoul Podirei, de către D. Protase având dimensiunile de 166 x 120 m și funcționând se pare pentru o scurtă durată de timp.
Cercetările non-invazive din anul 2008 au identificat o clădire de piatră în interioul său cu o lățime de circa 11 m, care încă nu a fost cercetată arheologic. Demersul nostru actual încearcă să obțină o serie de rezultate privind existența unor cuptoare locale de producere a ceramicii și a identificării în măsura posibilităților a surselor de materie primă. Echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud: cercetător științific dr. Marius Horga și arheolog Radu Zăgreanu” au transmis reprezentanții muzeului pe Facebook.