24.1 C
Bistrița
joi, iulie 25, 2024

Cât de ușor ajung pastilele de iod la români: Pe Valea Bârgăului există o singură farmacie care le eliberează

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor de Familie, Dumitru Niculai pastilele de iod nu ajung așa de ușor la populație cum ne-am fi așteptat. În mediul rural pe lângă interesul scăzut vis-a-vis de acest subiect nu ajută nici accesabilitatea. Pe Valea Bârgăului există o singură farmacie care eliberează iodură de potasiu.

La începutul săptămânii, ministrul Sănătății îi îndemna pe români să meargă la medicul de familie și mai apoi cu rețeta la farmacii pentru a ridica pastilele de iodură de potasiu.

Dumitru Niculai, președintele Colegiului Medicilor de Familie este de părere că în mediul rural distribuirea acestora va fi puțin mai complicată, deși cererea a început să apară și acolo.

„În Bistrița adresabilitatea a fost mult mai mare, în rural este liniște. Sunt farmacii care abia ieri s-au întâlnit să discute, să vadă cum fac.  Pe Valea Bârgăului, de exemplu, e una singură care a primit tablete, în Prundu Bârgăului. Și eu sunt de părere că trebuie împărțite la cetățeni cu indicația foarte clară să nu o ia decât când apare informația oficială”, spune Dumitru Niculai.

Potrivit acestuia, pentru fiecare membru al familiei trebuie o rețetă, iar pentru a intra în posesia sa este necesară prezența fizică la medic. Dumitru Niculai spune că oamenii nu sunt informați și de cele mai multe ori medicii trebuie să mai explice o dată în ce condiții se iau pastilele.

„Colegii din urban primesc 10-15 telefoane pe zi în care se solicită aceste pastile. Eu am primit 10-15 telefoane de când a făcut ministrul apelul la populație”, mai spune Niculai.

Medicul Dumitru Niculai își amintește că la incidentul de la Cernobâl din 1986 lucrurile au fost mult mai simple. Pastilele de iod au fost distribuite prin dispensarele medicale, românii se prezentau acolo pentru a le ridica, iar la copii era și mai ușor: aceștia primeau la școală de la cadrele didactice.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Greșeli fatale în planificarea pensionării și cum să le evitați

Părinților noștri le-a fost ușor să își planifice pensionarea, deoarece majoritatea dintre ei au lucrat pentru același angajator și s-au retras cu ceasuri de aur și pensii de la companie. Cu toate acestea, zilele noastre sunt diferite, iar lucrurile sunt mai complicate...

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.