13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Clădirile istorice din buricul târgului, „mutilate” cu termopane din plastic. Petrus Italus Trust: „Este sinistru ce ne faceți”

Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean atrage atenția asupra practicilor celor care dețin clădiri istorice, dând exemplu un imobil de pe un pasaj, unde ferestrele istorice în ancadrament boltit au fost înlocuite cu termopane albe. Asociația spune că aceste practici sunt ilegale, însă rareori cei care le au sunt pedepsiți.

Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean a făcut publică una dintre practicile celor care dețin clădiri istorice în buricul târgului. Pentru a-și asigura o izolare mai bună locuinței, aceștia înlocuiesc geamurile istorice cu termopane:

„Iată ce se întâmplă chiar pe un pasaj apropiat de Primărie (Pasaj de la Liceul Liviu Rebreanu spre Dornei): ferestre istorice în ancadrament boltit înlocuite cu termopane stil benzinărie/chioșc de biscuiți. Așa ceva este în mod evident ilegal și multiplicat, o să ne transforme într-un fel de târg învelit în PVC și polistiren”, spune asociația.

Aceasta mai precizează că Direcția Județeană pentru Cultură, sesizată își face treaba, însă atribuțiile îi sunt limitate, iar dosarele făcute de Poliția Locală nu prea au niciun rezultat.

„Oameni buni, dacă vreți eficiență termică în clădirile vechi, faceți un dosar simplu la Direcția Județeană de Cultură care vă va îndruma cu opțiuni viabile care să nu distrugă clădirea. Sau contactați-ne să vă ajutăm cu un sfat. Puteți pune sticlă dublă sau triplă pe ferestre din lemn, nu puneți PVC că e sinistru ce ne faceți tuturor, nu numai dumneavoastră invitând condens și boală în casă! Sun tâmplari buni care fac asta”, completează cei de la Petrus Italus Trust, într-o postare pe FB.

Foto: Petrus Italus Trust 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Invitam toate ONG-urile și ministerul culturii să contribuie cu bani nu cu sfaturi ca să facem ferestre cum visați voi. Un geam de care visați voi incepe de la 5000 lei. Vi se pare ca ne scaldam in bani? Facturile la gaz iarna nu va fac pe voi sa suferiti. Tot ziceti de oameni ca nu respecta, dar sediul partidului PSD respecta? Au termopane de pvc incastrate in rama de lemn. Toti locatarii care traim in case monument și zone protejate va asteptam sa veniti sa le izolati cum vreti voi si sa puneti ce termopane vreti pe banii vostri ca nu avem nimic impotriva daca va trebuie monumente si avioane, ca pe noi nu ne incalzesc iarna visele voastre

  • Ff corect
   Ps domnul asta ce studii are de ckndamna sub forma asta? Il intre si eu: tu stii ce mananci?
   Mai bine ai umbla dupa bani facand proiecte europene ….
   Afirmatiile tale suna a intimidare ptr ca omul sa ti de a lucru,

   ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...