6.8 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 10, 2022

Corpul de control al ADI Deșeuri Bistrița -Năsăud, primul din țară. Alte județe preiau modelul de la Bistrița

Bistrița-Năsăud este primul județ unde ADI Deșeuri și-a făcut corp de control. Alte trei județe își doresc să preia și să implementeze ideea, mai ales că legislația în domeniu s-a ajustat, iar inspectorii deșeurilor pot să dea amenzi fără emoții.

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud este prima astfel de structură din țară care are corp de control. Acesta este format din 10 oameni, iar printre atribuțiile inspectorilor se numără verificarea depozitelor ilegale de deșeuri și sancționarea vinovaților. Totodată, ei verifică modul în care populația colectează selectiv deșeurile. Aceștia verifică și deșeurile care ajung la groapa de gunoi de la Tărpiu.

Se pare că al doilea județ unde va fi organizat un corp de control este Covasna, de unde este ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna. Și-au arătat interesul pentru un astfel de corp de control și județele Mureș și Cluj.

Cristian Niculae, șeful ADI Deșeuri BN, a vorbit la Bistrițeanul Live despre eficiența corpului de control și despre activitatea sa din acest an.

„Avem peste 20 de persoane sancționate în acest an pentru abandon de deșeuri, descoperite și prinse asupra faptului de către corpul de control. Colaborăm foarte bine cu Inspectoratul de Poliție Județean și Jandarmeria. (…) Cred că nu are nici Garda de Mediu atâtea sancțiuni date, câte avem noi cu corpul de control pentru abandon de deșeuri”, a precizat Niculae, la Bistrițeanul Live.

Potrivit acestuia, inspectorii corpului de control se folosesc de 10-12 camere video mobile. Ele sunt similare cu cele folosite la vânătoare și sunt amplasate în funcție de locurile unde au fost identificate depozite ilegale de deșeuri. Odată amplasate unde trebuie, inspectorii stau și așteaptă ca cineva să cadă în plasă.

De multe ori, inspectorii nici nu au nevoie de aceste camere video. Pentru că bistrițenii nu sunt atenți la ce aruncă, iar în depozitele ilegale de gunoaie s-au găsit acte expirate, facturi sau cutii de la colete cu adresa lor pe ele.

„Le punem acolo unde apare o depozitare ilegală de deșeuri. Filmează și noaptea, cu infraroșu și trimit imaginile pe mail. Cum au surprins ceva, în minutul următor am primit e-mail cu pozele. Funcționează din 1 ianuarie camerele acestea”, a mai spus șeful ADI Deșeuri.

Cea mai mare amendă dată până acum este de 20.000 de lei.

Până în acest moment o singură amendă a fost contestată. Aceasta a vizat și incendiere de deșeuri la Josenii Bârgăului.

„De un an de zile am stăruit pe lângă autoritățile naționale să armonizeze legea. De vreo lună de zile a apărut o modificare care a mai armonizat legea și nu avem nicio emoție că corpul de control poate fi contestat în instanță”, a completat Cristian Niculae.

Emisiunea la care a fost invitat Cristian Niculae poate fi urmărită mai jos:

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Iubești înghețata și cheesecake-ul de la Gelateria Aniela? Le poți comanda pentru masa de Crăciun sau Revelion

Masa de Crăciun și de Revelion e plină de bunătăți tradiționale. Cei de la Gelateria Aniela...

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...