-0.5 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Cum au ajuns medicii de familie să ceară test Covid înainte de consultații

Valul 4 al pandemiei de Covid a băgat spaima în medicii de familie, care, de vreo lună, cer teste negative Covid înainte de consultații. Sunt vizați inclusiv copiii mici, dacă sunt în colectivitate.

Revoltă pe rețelele de socializare, după ce tot mai mulți medici de familie au început să ceară teste Covid negative înainte de consultații. Medicul și președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, Niculai Dumitru recunoaște practica.

Acesta spune că un medic infectat blochează un cabinet cel puțin două săptămâni, dacă nu apar complicații. Se pare că medicii au început să solicite teste Covid rapide negative înainte de consultații de o lună, odată cu apariția valului 4 al pandemiei.

„Toți sunt foarte stresați și speriați. Spun că e singura soluție să nu se îmbolnăvească la cabinet. Dacă noi ne îmbolnăvim, consecințele le suportă tot pacienții. Cabinetul e blocat cel puțin două săptămâni. Așa că colegii au început să ceară teste Covid înainte de consultații. Acestea sunt accesibile ca preț acum, oricine poate să își cumpere unul din farmacie. Nu se cer teste la copiii foarte mici, decât dacă sunt în colectivitate, acolo e dezastru”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Niculai Dumitru, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud.

Medicul Niculai Dumitru are altă metodă rapidă și gratuită de a „verifica” dacă pacienții sunt infectați. Se folosește de un pulsoximetru, pentru a măsura saturația de oxigen a pacienților. Când aparatul arată o saturație de oxigen mai mică de 95% sunt șanse mari ca pacientul respectiv să aibă Covid. Testele efectuate ulterior i-au confirmat medicului că problemele la saturația de oxigen indică aproape întotdeauna o infectare cu Covid.

În momentul de față aproape toți medicii de familie sunt vaccinați anti-Covid, excepție fac doi, potrivit lui Niculai Dumitru. Doi medici sunt infectați cu Covid-19, însă au făcut forme ușoare și se tratează la domiciliu.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. În câmpul de lucernă să punem golomoz,
  Și unde, în răstimpuri, toți câinii urinează,
  Să transformăm o școală în marele cotoz
  Demn pentru politrucii care îl patronează.

  Să bem ciuslă din peturi și să prăjim iuțari,
  Să luăm și mesleacuri, dacă ne dăunează.
  Apoi, supți de căpușe, de pureci și țânțari
  Să îi spunem a dracu’ celui ce vaccinează!

 2. Buna ziua. De ce nu se sesizeaza nimeni si sa puna capat acestei practici? Adica eu (cetatean roman nevaccinat) nu ma pot prezenta la medicul de familie pana nu platesc aceasta forma de suprataxare? Nu e de ajuns ca platesc asigurarea medicala? Nu e de ajuns articolul 34 alineatul 1 din Constitutie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.