Cum se vede mersul cu crucea, prin ochii unui preot. „Furtună și cutremur…”

Cum se vede mersul cu crucea, prin ochii unui preot. „Furtună și cutremur…”

Ne-am obișnuit deja să comentăm, să criticăm, să judecăm repezit. Fără să ne întrebăm cum e să fii de cealaltă parte a baricadei. Avem acum prilejul să citim mărturisirea unui preot care slujește în biserica din Lușca (Năsăud). Să înțelegem cum se vede mersul cu crucea. Cum crește și descrește omul. Cum rămân  casele pustii, bântuite de duhul morții alergând prin camere… Cum își așteaptă părinții copiii degeaba…

Cum se vede / simte / înțelege mersul cu crucea, înainte de Bobotează, prin ochii preotului Crin-Triandafil Theodorescu, din Lușca:

„În toți acești ani, deloc puțini, umblatul cu Crucea a rămas furtună și cutremur. E tulburător, ca un val care te răstoarnă din bărcuța în care picoteai la soare, cu ochii întredeschiși, și te scufundă în ape reci.

După deceniile astea de tocit trotuare și praguri cu bocancii mei de munte, am învățat un prim adevăr: nu eu umblu cu Crucea. Ea umblă cu mine. Eu sunt doar extensia, vehiculul, cioplitorul uluit de ce iese de sub dalta lui măruntă și știrbă-n colțuri.

Aici, casa de lemn unde, odinioară, m-a așteptat Ioan. Stătea la masă cu țigara în gură. Am intrat țanțoș, cu Hristos atârnat la gât, recognoscibil într-un patrafir vechi și decolorat (și care a rămas preferatul meu). S-a uitat uluit la mine și a zis «Vai de zilele mele!»

Mă apropii confuz, sărută crucea cu pioșenie bătrânească, întreb de unde reacția asta. «Părinte, pe toți popii dinaintea dumitale, pe toți i-am păcălit. Ei au plecat și eu am rămas. Dar dumneata ești tânăr și presimt că plec eu întâi și rămâi dumneata!»

Așa a fost.

Am văzut, în anii ăștia, creșterea și descreșterea omului. Case cu două etaje, rămase pustiite, duhul morții alergând prin camere, cu sabia însângerată în mână, secerând vieți una după alta. Supraviețuitorii – refugiindu-se în tăceri fără de orizont, dezbrăcați de orice speranță.

Am văzut urcușuri și coborâri. Copii născându-se, crescând și plecând, să devină cetățenii altor cetăți, cu ziduri mai înalte și cu PIB-ul tot așa. Am văzut părinți așteptându-și copiii, așteptându-i degeaba, căci ochii care nu se văd se uită și, după ură, geografia este cel mai caustic dușman al familiei.

Nimic nu mă emoționează mai mult, în zilele astea răvășitoare, ca momentul în care mi se spune «părinte, scrie-mi copiii la călători, să-i pomenești tot anul, să le fie drumul bun și ferit de necazuri». Îmi înghit cu greu cuvintele. „Mai bine-i scriu la spanioli și la irlandezi, nu la călători, că de întors nu o să se mai întoarcă, nu în evul ăsta geologic…». Și-i trec la călători, după liste scrise cu creionul chimic, cu mâna tremurândă. Copiii lor plecați de-o viață în Străinezia, ai căror copii poartă nume autohtone, transcrise fonetic de bunici pe lista călătorilor fără de întoarcere.

Aici, bunica Lodovica. Casa ei miroase mereu a nuci uscate și a lemn verde. Nu-i lipsește busuiocul de la grindă, una de stejar și bătrână cel puțin ca unirea. Ochii ei sunt două lacuri fierbinți care dau în clocot de fiecare dată când îmi sărută crucea din mână și mâna de pe cruce. «E ultima dată, părinte, e ultima dată!»

O încurajez tembel: «Bunică, așa mi-ai spus și anul trecut, și acum doi ani, și acum trei, eu zic să avem încredere, da?” Și mint cumva, înfiorat că mint. Moartea e un dar dumnezeiesc și cui nu-i stă gândul la ea e doar un porc inconștient care-și trăiește, în extaz, căldura paielor și generozitatea troacei. Mereu îmi vine să-i spun același lucru: «Poate la anul nu mai vin eu, bunică… Poate eu voi fi plecatul, cel dintâi, spre aialaltă emisferă a veșniciei…»

Dar tac, după uzanțe. Tac.

Iar aici, sub bocancii mei învățați cu munții, plajele și peșterile, se afla cândva o casă din lemn. În ea trăia o bătrânică tăcută ca noaptea, curată ca dimineața, înțeleaptă ca serile de vară. Ani la rând am intrat în casa ei, ducându-L pe Hristos în cârcă, botezându-L în casa ei, într-un remember aproape cineatic.

Și mereu, la ieșirea din casă, ochii mei se agățau de o farfurie de lut, deasupra grinzii cioplite primitiv, din bardă de haiduc. Și într-un an, când să ies, farfuria dispăruse de la locul ei. Și m-am întors mirat spre bunicuță. Iar ea, cu privirea ei dreaptă, ținea farfuria în mâini, cum țin eu agnețul duminica-n palmele încrucișate. «Vă rog să o primiți în pomenirea mea, părinte. Am văzut că vi-i dragă…».

Și-am plâns.

Bunica nu-i, e dincolo de gardul cimitirului, sub o cruce de tablă neagră.

La cât de înalt i-a fost sufletul, trebuie să fii nebun să crezi că toate se termină cu o amărâtă de moarte. (Că Hristos a înviat, de aia)

Și casa lui Doru. Mereu zâmbesc aici. Toți ai casei, trei generații, mă așteaptă aliniați, ca la apelul de dimineață pe platoul militar. Sărută crucea cea sfântă cu încetineală, aproape cu pedanterie; bătrâna are ochii senini, de om înțelepțit de vremuri, soția duce un oftat mare în suflet, iar el, Doamne, el, el e șugubăț și găsește ceva demn de râs în orice tristețe.

Eram la o înmormântare, Doru făcea parte din mulțimea aia neagră care umple curtea mortului. Era seară rău, puțin târziu. Mă grăbeam să evanghelizez și să apostolez și să dau dezlegarea cea din urmă. Dau mâna conștiincios cu bărbații din curte. Ajung la el, zic «Dumnezeu să-l ierte» și el îmi răspunde, cu o naivitate bine jucată – «Asemenea, părinte, asemenea!»

Râdem în unele case. Copii îmi sar în față. Izabela zâmbește din brațele înalte și-mi amintesc, deodată, cum mama ei, acum 22 de ani, când m-a văzut intrând în casă, s-a aruncat cu urlete pe burtă și s-a strecurat sub patul mare din dormitor. Mi-am scos patrafirul, reverenda și m-am băgat sub pat după ea și după frățiorul ei, cu două bomboane în mână. Și-am stat acolo până ne-am făcut prieteni pentru totdeauna. Azi ea e femeie și-n brațele ei o pruncă gângurește senină. Pe capul meu a crescut o pădure ninsă.

ȘI la urmă, după ce-am tocit trotuare și praguri și mi-am văzut în ochi toate sufletele de care, vai de inima mea, voi răspunde în fața Marelui Contabil, acasă, sub jetul fierbinte al dușului, în cap mi se învălmășesc toate bucuriile și tristețile zilei – chipurile trecute ale creștinilor, părinții și bunicii lor pe care i-am îngropat;

Trebuie să fii nebun să crezi că o amărâtă de moarte poate pune capăt unor asemenea oameni. (Căci Hristos a înviat, de aia!)

Foto – Biserica din Lușca / Năsăud @ Crin-Triandafil Theodorescu

Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 13 vindecați. La nivel național, 30.175 persoane infectate iulie 8, 2020 - Avem 593 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 555 de cazuri noi de infecție.
Doi primari zac în spital, infectați cu COVID 19! AFLĂ starea lor: iulie 8, 2020 - Coronavirusul a atacat persoane din diferite pături sociale sau domenii de activitate. Nici cei din administrație nu au scăpat. Fostul primar din comuna Șanț, dar și primarul din Galații Bistriței au ajuns la spital. Aceștia zac deja de ceva timp în spital. AFLĂ care e starea lor:
PATRU bistrițeni depistați cu COVID 19 au REFUZAT internarea! Doi erau simptomatici iulie 8, 2020 - Decizia CCR cu privire la gestionarea cazurilor de COVID 19 a dus la o situație...anormală. Patru bistrițeni depistați cu COVID 19, dintre care doi simptomatici, au REFUZAT internarea. Autoritățile locale NU pot face nimic.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 8, 2020 - Câteva străzi din Bistrița vor rămâne fără apă astăzi, 8 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Lovită de vaca pe care o ducea la pășunat! Cercetat pentru incident… un șofer! iulie 8, 2020 - S-a întâmplat în această dimineață, în Blăjenii de Jos. O femeie care își ducea vaca la pășunat a fost lovită de animal. De vină pentru incident... un șofer.
Radu Moldovan: „Vasile Dâncu a refuzat să preia conducerea PSD” iulie 8, 2020 - În Partidul Social Democrat au reînceput jocurile de culise, odată cu apropierea alegerii unei noi conduceri care să ducă partidul în alegerile locale și parlamentare din 2020. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a explicat într-o emisiune Bistrițeanul LIVE de ce nu a acceptat Vasile Dâncu să preia conducerea partidului. Dâncu va ocupa o altă funcție-cheie din PSD.
Stânga se unește, stânga se transformă! PSD, ALDE și Pro România sunt acum Alianța pentru Bistrița-Năsăud iulie 7, 2020 - Alianța pentru Bistrița-Năsăud și-a lansat candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie. PSD are 45 de candidați la tot atâtea primării, ALDE  7 și Pro România  4. Candidatul unic la Consiliul Județean: Radu Moldovan.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat dosar penal în cazul focarului Covid de la Maieru iulie 7, 2020 - Cazul focarului de Covid de la Maieru este în atenția procurorilor de la Năsăud, care au deschis astăzi un dosar penal, în cadrul căruia vor încerca să clarifice ce s-a întâmplat acolo și cine se face vinovat.
BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant… iulie 7, 2020 - Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit...” 
VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune: