Cum se vede mersul cu crucea, prin ochii unui preot. „Furtună și cutremur…”

Cum se vede mersul cu crucea, prin ochii unui preot. „Furtună și cutremur…”

Ne-am obișnuit deja să comentăm, să criticăm, să judecăm repezit. Fără să ne întrebăm cum e să fii de cealaltă parte a baricadei. Avem acum prilejul să citim mărturisirea unui preot care slujește în biserica din Lușca (Năsăud). Să înțelegem cum se vede mersul cu crucea. Cum crește și descrește omul. Cum rămân  casele pustii, bântuite de duhul morții alergând prin camere… Cum își așteaptă părinții copiii degeaba…

Cum se vede / simte / înțelege mersul cu crucea, înainte de Bobotează, prin ochii preotului Crin-Triandafil Theodorescu, din Lușca:

„În toți acești ani, deloc puțini, umblatul cu Crucea a rămas furtună și cutremur. E tulburător, ca un val care te răstoarnă din bărcuța în care picoteai la soare, cu ochii întredeschiși, și te scufundă în ape reci.

După deceniile astea de tocit trotuare și praguri cu bocancii mei de munte, am învățat un prim adevăr: nu eu umblu cu Crucea. Ea umblă cu mine. Eu sunt doar extensia, vehiculul, cioplitorul uluit de ce iese de sub dalta lui măruntă și știrbă-n colțuri.

Aici, casa de lemn unde, odinioară, m-a așteptat Ioan. Stătea la masă cu țigara în gură. Am intrat țanțoș, cu Hristos atârnat la gât, recognoscibil într-un patrafir vechi și decolorat (și care a rămas preferatul meu). S-a uitat uluit la mine și a zis «Vai de zilele mele!»

Mă apropii confuz, sărută crucea cu pioșenie bătrânească, întreb de unde reacția asta. «Părinte, pe toți popii dinaintea dumitale, pe toți i-am păcălit. Ei au plecat și eu am rămas. Dar dumneata ești tânăr și presimt că plec eu întâi și rămâi dumneata!»

Așa a fost.

Am văzut, în anii ăștia, creșterea și descreșterea omului. Case cu două etaje, rămase pustiite, duhul morții alergând prin camere, cu sabia însângerată în mână, secerând vieți una după alta. Supraviețuitorii – refugiindu-se în tăceri fără de orizont, dezbrăcați de orice speranță.

Am văzut urcușuri și coborâri. Copii născându-se, crescând și plecând, să devină cetățenii altor cetăți, cu ziduri mai înalte și cu PIB-ul tot așa. Am văzut părinți așteptându-și copiii, așteptându-i degeaba, căci ochii care nu se văd se uită și, după ură, geografia este cel mai caustic dușman al familiei.

Nimic nu mă emoționează mai mult, în zilele astea răvășitoare, ca momentul în care mi se spune «părinte, scrie-mi copiii la călători, să-i pomenești tot anul, să le fie drumul bun și ferit de necazuri». Îmi înghit cu greu cuvintele. „Mai bine-i scriu la spanioli și la irlandezi, nu la călători, că de întors nu o să se mai întoarcă, nu în evul ăsta geologic…». Și-i trec la călători, după liste scrise cu creionul chimic, cu mâna tremurândă. Copiii lor plecați de-o viață în Străinezia, ai căror copii poartă nume autohtone, transcrise fonetic de bunici pe lista călătorilor fără de întoarcere.

Aici, bunica Lodovica. Casa ei miroase mereu a nuci uscate și a lemn verde. Nu-i lipsește busuiocul de la grindă, una de stejar și bătrână cel puțin ca unirea. Ochii ei sunt două lacuri fierbinți care dau în clocot de fiecare dată când îmi sărută crucea din mână și mâna de pe cruce. «E ultima dată, părinte, e ultima dată!»

O încurajez tembel: «Bunică, așa mi-ai spus și anul trecut, și acum doi ani, și acum trei, eu zic să avem încredere, da?” Și mint cumva, înfiorat că mint. Moartea e un dar dumnezeiesc și cui nu-i stă gândul la ea e doar un porc inconștient care-și trăiește, în extaz, căldura paielor și generozitatea troacei. Mereu îmi vine să-i spun același lucru: «Poate la anul nu mai vin eu, bunică… Poate eu voi fi plecatul, cel dintâi, spre aialaltă emisferă a veșniciei…»

Dar tac, după uzanțe. Tac.

Iar aici, sub bocancii mei învățați cu munții, plajele și peșterile, se afla cândva o casă din lemn. În ea trăia o bătrânică tăcută ca noaptea, curată ca dimineața, înțeleaptă ca serile de vară. Ani la rând am intrat în casa ei, ducându-L pe Hristos în cârcă, botezându-L în casa ei, într-un remember aproape cineatic.

Și mereu, la ieșirea din casă, ochii mei se agățau de o farfurie de lut, deasupra grinzii cioplite primitiv, din bardă de haiduc. Și într-un an, când să ies, farfuria dispăruse de la locul ei. Și m-am întors mirat spre bunicuță. Iar ea, cu privirea ei dreaptă, ținea farfuria în mâini, cum țin eu agnețul duminica-n palmele încrucișate. «Vă rog să o primiți în pomenirea mea, părinte. Am văzut că vi-i dragă…».

Și-am plâns.

Bunica nu-i, e dincolo de gardul cimitirului, sub o cruce de tablă neagră.

La cât de înalt i-a fost sufletul, trebuie să fii nebun să crezi că toate se termină cu o amărâtă de moarte. (Că Hristos a înviat, de aia)

Și casa lui Doru. Mereu zâmbesc aici. Toți ai casei, trei generații, mă așteaptă aliniați, ca la apelul de dimineață pe platoul militar. Sărută crucea cea sfântă cu încetineală, aproape cu pedanterie; bătrâna are ochii senini, de om înțelepțit de vremuri, soția duce un oftat mare în suflet, iar el, Doamne, el, el e șugubăț și găsește ceva demn de râs în orice tristețe.

Eram la o înmormântare, Doru făcea parte din mulțimea aia neagră care umple curtea mortului. Era seară rău, puțin târziu. Mă grăbeam să evanghelizez și să apostolez și să dau dezlegarea cea din urmă. Dau mâna conștiincios cu bărbații din curte. Ajung la el, zic «Dumnezeu să-l ierte» și el îmi răspunde, cu o naivitate bine jucată – «Asemenea, părinte, asemenea!»

Râdem în unele case. Copii îmi sar în față. Izabela zâmbește din brațele înalte și-mi amintesc, deodată, cum mama ei, acum 22 de ani, când m-a văzut intrând în casă, s-a aruncat cu urlete pe burtă și s-a strecurat sub patul mare din dormitor. Mi-am scos patrafirul, reverenda și m-am băgat sub pat după ea și după frățiorul ei, cu două bomboane în mână. Și-am stat acolo până ne-am făcut prieteni pentru totdeauna. Azi ea e femeie și-n brațele ei o pruncă gângurește senină. Pe capul meu a crescut o pădure ninsă.

ȘI la urmă, după ce-am tocit trotuare și praguri și mi-am văzut în ochi toate sufletele de care, vai de inima mea, voi răspunde în fața Marelui Contabil, acasă, sub jetul fierbinte al dușului, în cap mi se învălmășesc toate bucuriile și tristețile zilei – chipurile trecute ale creștinilor, părinții și bunicii lor pe care i-am îngropat;

Trebuie să fii nebun să crezi că o amărâtă de moarte poate pune capăt unor asemenea oameni. (Căci Hristos a înviat, de aia!)

Foto – Biserica din Lușca / Năsăud @ Crin-Triandafil Theodorescu

POVESTEA bărbatului care a trecut pe la Spitalul Năsăud, a ieșit pe picioare din Spitalul Județean și a murit în prima noapte acasă aprilie 1, 2020 - Valentin Ciocan, 78 ani, Ilva Mică. Un pensionar ca mulți alții de vârsta sa, în evidențele medicilor cu afecțiuni multiple. Povestea sfârșitului său începe în urmă cu 10 zile, când i se face rău. Ajunge la spitalul din Năsăud, unde rămâne câteva ore, iar apoi la cel din Bistrița, unde este internat în secția Interne până luni. Iese pe picioare din Spitalul Județean, iar noaptea moare, acasă. A doua zi dimineața, familia află de la medici că fusese diagnosticat cu COVID 19. Citește povestea absolut halucinantă și scoasă la iveală de sportulbistritean.ro:
VIDEO Primele demisii la Spitalul Județean de Urgență Bistrița! Două asistente au abandonat lupta cu virusul ucigaș aprilie 1, 2020 - Valul de demisii din sistemul medical pare să nu se termine și a atins și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. Potrivit managerului unității medicale, două asistente au abandonat lupta cu virusul ucigaș și și-au dat demisia.
VIDEO: Un bebeluș de doar un an, printre pacienții internați confirmați cu Covid-19 aprilie 1, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cel mai tânăr pacient internat în unitatea medicală este un bebeluș de doar un an. Acesta a fost testat pozitiv pentru Covid. În prezent 13 persoane confirmate cu Covid sunt internate în spital.
VIDEO: Gabriel Lazany despre decesul pacientului infectat cu COVID-19 – „Parcă e o glumă proastă” aprilie 1, 2020 - Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a murit în aceeași zi în care a fost externat. Deși era în așteptarea rezultatelor pentru coronavirus, medicul a decis externarea acestuia. Astăzi, la o zi după deces, pacientul a fost confirmat pozitiv COVID-19. VEZI cum comentează Gabriel Lazany situația:
În prima zi: 94 de agenți economici au anunțat AJOFM BN că-și trimit angajații în șomaj aprilie 1, 2020 - Astăzi a fost prima zi în care angajatorii au putut să trimită mailuri spre AJOFM-uri, pentru a anunța intenția de a trimite angajații în șomaj tehnic. ”În prima zi ne-au trimis mail 94 de angajatori care și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Noi suntem pregătiți” a declarat Otilia Râpan.
LĂUDABIL! Bancă de alimente pentru persoanele nevoiașe și bătrânii din Sîngeorz-Băi aprilie 1, 2020 - O asociație din Sîngeorz-Băi și un supermarket vin în sprijinul persoanelor nevoiașe și bătrânilor și pun la punct prima bancă de alimente din județ. Practic cei care vor să îi sprijine pe cei care nu își permit să își cumpere alimente vor putea cumpăra și pentru ei.
Adoptă un bunic, pe vreme de coronavirus, și împarte bucurie! aprilie 1, 2020 - Asociația ”Împarte bucurie” și-a propus să aducă zâmbete pe fața celor mai puțin norocoși. Alătură-te și tu, adoptând un bunic pe vreme de coronavirus. Deja 40 de bunici au fețele mai senine. Împarte și tu bucurie!
Sportul Bistrițean: Ieri a murit, astăzi a primit testul: pozitiv! aprilie 1, 2020 - Sportul Bistrițean scrie că este foarte posibil să avem înregistrat primul deces în județ din cauza coronavirusului. Un bărbat a decedat ieri acasă după ce a fost externat de familie din spital. Astăzi, a primit și testul pentru COVID-19, care a fost pozitiv!
FOTO/VIDEO – Dragostea-n vreme de pandemie: Cu bericica, la soare, cu ceasurile! aprilie 1, 2020 - Că dacă tot e frumos, și dacă tot e soare, prost să fii să nu ieși din casă! Mai și iei alcool cu tine, grupul nu e mai mare de 3 persoane, așa că va să zică, ești ”acoperit” legal. Dar chiar așa...poți sta cu ceasurile? Că nicio ordonanță n-a reglementat timpul...
Casa de Asigurări de Sănătate BN: Măsuri SPECIALE privind acordarea serviciilor medicale, în aceste zile aprilie 1, 2020 - Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud anunță o serie de măsuri speciale, în perioada stării de urgență. Acestea se referă la acordarea serviciilor medicale. Rețetele de medicamente pot fi transmise orin mijloace electronice de comunicare. Pacienții pot printa documentele sau le pot transmite farmaciei, pentru a fi printate aici.
DELICE PAN îți face cozonacii de Paște! Lași comanda cu un simplu telefon aprilie 1, 2020 - Ai destule probleme pe cap, așa că brutăria Delice Pan a decis să vă scape de o grijă: în acest an, vă pregătesc ei cozonacii de Paște! Tot ce mai ai de făcut este să dai un telefon și să comanzi ce anume îți dorești:
ÎNCEPE: 30 de pacienți cu COVID sau suspecți sunt internați la Spitalul Județean, 4 în Terapie Intensivă aprilie 1, 2020 - Începe nebunia și la Spitalul Județean de Urgență Bistrița! Nu mai puțin de 30 de persoane confirmate sau suspecte de COVID-19 sunt internate în unitatea medicală, din informațiile noastre. 4 dintre ele sunt la Terapie Intensivă. Printre persoanele testate pozitiv se numără încă o infirmieră de la Secția de Boli Infecțioase.
Ioan Turc: Parlamentarii PNL cer impozitarea, chiar și cu 95 la sută, a pensiilor nesimțite aprilie 1, 2020 - Parlamentarii PNL au depus azi un amendament de tăiere a pensiilor speciale. ”Ne folosim de starea de urgență și am optat pentru o impozitare progresivă, între 10 și 95 la sută a pensiilor nesimțite” a declarat Ioan Turc, liderul PNL BN.
1 Aprilie și nu e glumă: Aproape 2.500 cazuri confirmate la nivel național și 85 de decese aprilie 1, 2020 - Statistica privind evoluția COVID 19 la nivel național arată că ne apropiem de 2.500 de cazuri confirmate. Avem 252 români vindecați, iar 85 au decedat.
FOTO: Rupt de beat, a ratat ieșirea din sens! aprilie 1, 2020 - S-a întâmplat ieri, în municipiul Bistrița. Un bistrițean, rupt de beat, a ratat ieșirea din sens. Din fericire, nu au fost victime, ci numai pagube materiale.
Oamenii străzii, strânși într-o școală! CINE sunt cei ce se ocupă de ei: aprilie 1, 2020 - Municipalitatea a decis ca oamenii străzii să fie adunați într-o școală și izolați pentru 14 zile. Iar apoi, să fie transferați în centrul de cazare temporară a PMB. CINE sunt cei ce se ocupă, în această vreme, de oamenii străzii:
VITEJIA se plătește scump zilele astea! CE s-a întâmplat la Rodna: aprilie 1, 2020 - Au dat dovadă de spirit civic. Au urmat regulile, s-au conformat. Dar oarecum, au vrut să demonstreze că sunt viteji. Au ieșit din izolare, au făcut scandal și acum...plătesc scump! CE s-a întâmplat la Rodna:
Președintele Camerei de Comerț BN îi mulțumește public deputatului Robert Sighiartău aprilie 1, 2020 - Președintele Camerei de Comerț BN, Vasile Bar, i-a mulțumit public deputatului Robert Sighiartău: „Doresc să îi mulțumesc, în mod personal, pentru deschiderea arătată față de problemele ridicate”, a transmis Vasile Bar.
Scade numărul celor ce intră în carantină sau stau în izolare pe raza județului! aprilie 1, 2020 - Dinamica privind situația COVID 19, pe raza județului, se stabilizează. Diferențele, de la o zi la alta, sunt mici. Mai mult, numărul celor aflați în izolare e în continuă scădere.
Aquabis: Fără apă, astăzi, pe o stradă din Beclean aprilie 1, 2020 - Se sistează apa potabilă, astăzi, pe o stradă din Beclean - anunță Aquabis. 
SIMPLU: Cum îți completezi pe telefon sau calculator declarația cu care ieși din casă aprilie 1, 2020 - Toți cetățenii care ies din locuință sunt obligați să completeze, în conformitate cu Ordonanţa Militară numărul 3 emisă de MAI, o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării şi traseul acesteia. VEZI cum se completează declarația cu care ieși din casă: Declarația pe proprie răspundere sau Adeverința de la angajator care trebuie completate...
ȘOMAJ TEHNIC la Consiliul Județean! Angajații din trei instituții rămân acasă aprilie 1, 2020 - Peste 90% dintre angajații din trei instituții vor intra în șomaj tehnic, a anunțat ieri, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan. Este vorba despre instituțiile de cultură, cărora li s-a sistat activitatea în această perioadă.
BRAVO: Prima operație în Blocul Operator COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița martie 31, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a pregătit intens în ultima perioadă pentru a putea trata pacienții suspecți sau infectați cu COVID-19. Astăzi a avut loc și prima intervenție chirurgicală din sectorul de Bloc Operator COVID-19. Operația a fost un succes.
FOTO: Un bărbat și-a găsit sfârșitul, prins sub un TIR martie 31, 2020 - Un bărbat întors astăzi acasă din străinătate a fost surprins sub un TIR în Ilva Mică. În ciuda eforturilor depuse de echipajele de intervenție, medicii au declarat decesul bărbatului. 
Președintele CJ: „Voi aloca bani pentru echipamente de câte ori e nevoie. Am luat inclusiv de la Clubul Gloria” martie 31, 2020 - În ședința ordinară de astăzi, președintele CJ Radu Moldovan a precizat faptul că va aloca bani pentru echipamentele de protecție a celor din linia I de câte ori va fi nevoie. Astăzi, a fost direcționat peste 3,6 milioane de lei spre echipamente. Parte din bani au fost luați chiar de la Clubul Gloria.
Persoanele fără adăpost din Bistrița, îngrijite de Primărie într-un spațiu special amenajat martie 31, 2020 - Primăria Bistrița a luat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Persoanele fără adăpost vor fi preluate și plasate în izolare într-un spațiu special amenajat pentru 14 zile. 
VIDEO – Planuri mari, cu bani puțini: „Te rog frumos să visezi un centru civic cu tentă urbană la Spermezeu!” martie 31, 2020 - Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, are planuri mari referitor la centrul civic din localitate: „Am discutat cu un arhitect, acum doi ani. I-am spus: Te rog frumos să visezi un centru civic cu tentă urbană la Spermezeu…! Trebuie să recunosc că este un pic futurist ceea ce mi-a pus el pe tapet. Dar suntem mulțumiți...”
Aruncatul gunoiului pe bază de cartelă, amânat! CE se-ntâmplă cu proiectul ”Plătești cât arunci”: martie 31, 2020 - Bistrițenii ar fi trebuit, de mâine, să arunce gunoiul menajer pe bază de cartelă. În casete dotate cu cip. Doar că pandemia de coronavirus a stopat ciparea și împărțirea cartelelor. CE se întâmplă cu proiectul „Plătești cât arunci”:
Cum a băgat medicul depistat pozitiv cu COVID 19, din Năsăud, spaima într-un oraș din Mureș martie 31, 2020 - Localnicii unui oraș din Mureș stau ca pe ace, după ce medicul din Năsăud a fost confirmat cu COVID 19. Acesta a fost internat aseară în Secția de Boli infecțioase din Bistrița, dar mai multe persoane din orașul respectiv sunt acum în izolare. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Ioan Turc (PNL): Este de-a dreptul sfidător ce se întâmplă la Primăria Bistrița, în plină pandemie! martie 31, 2020 - „Este de-a dreptul sfidător cum, în plină desfășurare pandemică, Primăria Bistrița face ce știe ea mai bine, adică angajări”, a comentat liderul PNL Ioan Turc.