-5.9 C
Bistrița
marți, ianuarie 18, 2022

De ce n-au reușit inspectorii gunoaielor să aplice nicio amendă până acum, în județ?

Amenzile mult trâmbițate de ADI Deșeuri pentru neregulile constatate în teren întârzie să apară. Inspectorii Corpului de control nu au un cadru legislativ care să le permită să aplice amenzi. Ei vor fi împuterniciți în acest sens de consiliile locale din fiecare comună sau oraș, însă asta mai durează…

Activitatea Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița Năsăud a început la 1 septembrie 2021. Până în prezent, inspectorii nu au făcut altceva decât să lipească niște autocolante pe pubelele galbene din fiecare gospodărie și să le spună oamenilor cum să colecteze.

Deși ni se promitea că odată constituită echipa de inspectori de control se vor putea aplica și amenzi, acestea întârzie să apară. Toată activitatea se bazează în prezent pe acțiuni de informare și conștientizare a populației.

Prefectul Stelian Dolha a solicitat ADI Deșeuri să intre în legalitate astfel încât echipa de inspectori să își îndeplinească  atribuțiile pentru care sunt plătiți cu bani publici.

„Suntem în situația în care îi plătim din bani publici pentru informare.  Avem Garda de Mediu și puteam foarte bine să facem niște angajări acolo și lucrurile erau poate altfel. Cel mai important lucru e că trebuie să avem un județ curat, numai că trebuie să fim și pe lege. Cum dai amenzi ca să nu îți fie contestate și toată munca să îți fie inutilă? Singura soluție e mandatarea lor în consiliile locale. Știau de la bun început că fără împuternicire, ei nu vor putea decât să constate neregulile. Ei azi nu pot să aplice amenzi. Doar constată și pot să solicite aplicarea de amenzi de către Garda de Mediu. Și atunci care e rolul lor?

Eu vreau să-i văd pe inspectori  implicați pe partea de colectare. Până acum, trebuie să o recunoaștem, ADI Deșeuri a fost ineficient.  După mandatarea lor în consiliile locale, poate că vom vedea o schimbare în bine.”, a declarat prefectul Stelian Dolha, pentru Bistrițeanul.ro.

De la 1 noiembrie 2021, Corpul de Control al ADI Deșeuri ar putea să înceapă să aplice amenzi, spune primarul comunei Lechința, Romeo Florian, președintel al Asociației Comunelor din Bistrița-Năsăud.

Consiliile locale și-au făcut treaba. Luna aceasta, fiecare consiliu local a supus la vot mandatarea Corpului de Control în vederea aplicării de amenzi.  Din punctul nostru de vedere, activitatea ar putea începe cu 1 noiembrie. Sigur că, pe de altă parte, este nevoie și de informarea și conștientizarea prealabilă a populației. Atâta timp cât cetățenii nu sunt familiarizați cu modul în care trebuie selectate deșeurile, care trebuie spălate și cum, nici nu are rost să ne gândim la amenzi”, a spus primarul Romeo Florian.

Până una-alta, directorul ADI Deșeuri Cristian Niculaie ne-a declarat că activitatea inspectorilor se va concentra pe informarea cetățenilor. Încă oamenii nu știu cum să selecteze deșeurile.

Avem nevoie de această activitate de conștientizare și de informare. Inspectorii sunt prezenți în fiecare dintre localitățile județului, au început să eticheteze pubelele galbene. Sunt instrucțiuni privind modul în care trebuie selectate deșeurile în pubela galbenă. Unii selectează corect. Sunt însă destul de multe cazurile în care depun în pubela galbenă deșeuri reciclabile amestecate sau murdare. Ne dorim ca oamenii să priceapă cum se face separarea corectă a deșeurilor și abia apoi să amendăm.”, ne-a declarat șeful ADI Deșeuri, Cristian Marius Niculaie.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Politica de partid nu incurajeaza aplicarea legilor si sanctionarea celor vinovati. De ce ? Se pierd VOTURI domnilor ! Asa ca DUMNEZO cu mila, starea mediului este pe ultimul loc pt. ca nu aduce bani si investitiile sunt lasate mereu la coada.
    Personal cu TETCU dupa mine am facut mai lulte sesizari decat cei de la ADI la un loc. Atatea petitii si poze am trimis incat oficialii nici nu ne mai raspund si fug de noi mancand pamantul si nu ne mai baga-n seama nici la telefon. Sa fie sanatosi si sa traiasca in mocicosag cu familia dupa ei daca nu le este rusine sa isi primeasca turistii si musafirii.

  2. Ăștia sunt un fel de poliția locală, doar ca ei îți caută în gunoi și surpriză, nu selectați corect deșeurile 😎🤣🤣🤣 ia imprimați pe pubele CNPul fiecărui aparținător de pubelă, după care gunoierii, aaa scuze corpul de control s poată amenda cetățenii,fantastic

  3. Politia Locala are atribuțiile referitoare la mediu stabilite prin Lege. Și avem Garda de Mediu. Nu puteau angaja la Garda de Mediu oameni??? Cei din GM sunt Comisari și profesioniști. Nu pupincuriști. După ce a pierdut alegerile de primar tot are treaba cu Politia Locala omul asta. Omuleții verzi ai gunoaielor lui Niculaie nu vor putea face nimic în județ pentru ca nu au baza legala sa sancționeze. În nici o lege nu apare ADI deșeuri ca agent de control ce poate sancționa. Pot sa dea 1000 de hotărâri de consiliu. Dacă nu apare în lege, e zero. O sa piardă toate procesele în instanta. Niculaie draga, lasă Politia Locala și Garda de Mediu în pace. Ți-ai bătut destul joc de ei când erai viceprimar și comisar șef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...

Anime-uri cu tema de jocuri de noroc pe care trebuie să le urmărești

Anime-ul este una dintre cele mai populare forme de divertisment și se estimează că 3,5% din...

La MedTOTAL beneficiezi de cel mai mic preț, la testele rapide Covid-19

La Policlinica MedTotal, specialiștii în sănătate te ajută să te testezi rapid și la cel mai...