19.6 C
Bistrița
duminică, iulie 27, 2025

DE CITIT: Legenda unei sinucideri. Sau amintiri din restul vieții…

Andrew Nicoll, Dacă citești asta înseamnă că am murit

Nu există hopuri care să deturneze atenția cititorului, deși – este foarte adevărat – cititorul trebuie să aibă încredere în autor. El va explora zone pe care pare că nu le controlează și în care cititorul în mod cert se va simți în nesiguranță, dar până la urmă o va scoate la capăt într-un mod nu doar decent, ci chiar onorabil.

Astfel, deși romanul începe fără nicio pretenție printre corturile umile ale unui circ ambulant, alături de circari cu preocupări dintre cele mai mundane, epopeea va purta cititorul prin lume într-un mod în care nu este nicăieri promis.

Călătoria celor 5 prieteni este cu atât mai surprinzătoare și mai frumoasă cu cât așteptările nu au cum să fie prea mari: cum ar putea o gașcă de cinci circari însoțiți de o cămilă să plece din Budapesta și să ajungă în Albania, unde să pună mâna pe coroană?

Radu Mărculescu, Amintiri din restul vieţii mele

Scurtele întâmplări enunţate dau un aer boem epocii, reliefând-o până la cel mai mic detaliu – se observă, de altfel, un anumit şablon în care se încadrează fiecare familie contemporană cu acele vremuri: servitori, moşii la munte, lungi perioade petrecute cu familia sau îndeletnicirile nobile, precum călăritul sau cititul romanelor în limbi străine.

Privită în ansamblu, proza lui Mărculescu din această perioadă are un puternic iz caracteristic lui Călinescu, însă mulat în matricea unui jurnal intim, adică transpus la persoana I. Cu toate acestea, rezultatul este unul excelent.

David Vann, Legenda unei sinucideri

Nuvela în două părți, denumită Insula Sukkvan, este nucleul cărții, în care evenimentul central, sinuciderea, este descrisă într-un cu totul alt fel decât s-a petrecut în realitate. Inversarea de personaje are loc într-un mod oarecum subtil, nebănuit, pentru ca apoi deznodământul să șocheze și să-i ofere cititorului șansa de a înțelege proporțiile dezastrului unui astfel de gest.

Sinucigașul nu a dat semne anterioare de instabilitate? Dacă da, nu puteau fi analizate? Consecința nu ar fi putut fi înlăturată? Cine este, de fapt, vinovat de actul în sine al acestei trădări? Cine ar trebui să sufere?

O serie întreagă de întrebări fără răspunsuri și de situații fără ieșire se nasc de pe urma simplului gest de a apăsa pe trăgaci, în timp ce țeava armei îți gâdilă cerul gurii.

Zorin Diaconescu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

DE NERATAT: Descoperă secretele pizzei perfecte de la maestrul Chef Toderaș Mircea, într-un show culinar marca Colina Restaurant & Events din Unirea!

Vrei să înveți să pregătești cea mai bună pizza din viața ta, cu care să-i răsfeți...

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan: Super reducere la schimbul complet al plăcuțelor de frână, pentru modelele Škoda fabricate între anii 2018 și 2020.

BISTRIȚA, zona Subcetate: Apartamente la 82.000 Euro inclusiv TVA, în Ansamblul Rezidențial Valea Românească

Primul bloc din Ansamblul Rezidențial Valea Românească, din zona Subcetate, lângă magazinul Penny, este gata! Cele...