-1.7 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

VIDEO: Dr. Simona Bâldea, despre afecțiunile rinichilor și Centrul de Dializă al Spitalului Clinic din Bistrița

Dr. Simona Bâldea, medic specialist nefrolog și coordonator al Centrului de Dializă din cadrul Spitalului Clinic din Bistrița – a explicat în emisiunea Medicină pe limba ta că nefrologia se ocupă cu afecțiunile medicale ale rinichilor. Nu cele chirurgicale, de care se ocupă urologii, ci de bolile de fond ale rinichiului.

Ne interesează bolile de fond, bolile sistemice care duc la afectarea rinichiului. Ne interesează dacă pacientul este diabetic sau hipertensiv”, a explicat dr. Simona Bâldea.

Aproximativ 40 de pacienți din Bistrița-Năsăud frecventează constant Centrul de Dializă de la Spitalul Clinic din Bistrița.

Cele mai frecvente afecțiuni de care suferă bistrițenii sunt afecțiunile cronice de rinichi, dar și insuficiența renală acută ori intoxicațiile – voluntare sau involuntare.

Insuficiența renală acută este patologia apărută nu neapărat peste noapte, dar brusc. „Atunci când vedem un pacient cu insuficiență renală acută trebuie să verificăm să nu fie o cauză urologică: ceva obstructiv, o piatră la rinichi, o tumoră sau un adenom de prostrată – ceva care să împiedice eliminarea urinii. Când se ajunge aici, urina stagnează în vezică, uretere sau rinichi și se acumulează toxinele și apa. Acestea ajung în sânge și pot să genereze tot felul de manifestări – inclusiv cerebrale, grețuri sau vărsături…”, a mai explicat dr. Simona Bâldea.

Specialistul nefrolog a explicat că este foarte important cum se îngrijește pacientul și cât de bine își controlează boala.

Nu putem spune că avem atâtea medicamente încât pacienții să nu mai ajungă la dializă. Dar este foarte important să încetinești progresia bolii de rinichi. Mai este și riscul cardio-vascular. Mulți pacienți diabetici sau hipertensivi care nici nu mai ajung la dializă pentru că mor de infarct sau AVC.

De multe ori le spun pacienților din Policlinică: este foarte important să avem un regim de viață echilibrat, să ne controlăm diabetul și tensiunile, să bem lichide, să nu luăm antiinflamatoare”, a mai spus dr. Simona Bâldea 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...