23.9 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

EDITORIAL – Bistrița europeană: droguri, arme, tineri împușcați în cap și umiliți de derbedei în plină stradă. Paradoxal, conducătorii pozează fericiți și împliniți

Aici am ajuns în 2023, în orășelul ăsta minunat, cu a cărui liniște ne lăudam în urmă cu ceva ani. S-au dus naibii vremurile în care te puteai plimba liniștit pe străzi. Astăzi, se intră cu pistoale cu bile la impresie artistică în școli (mai e un pas până se intră cu unul real, să lase numai tati rastelul deschis și punctăm și asta), la doar câteva zile după ce tot orașul a fost revoltat de faptul că patru tâlhari au ÎMPUȘCAT ÎN CAP cu un pistol cu bile și umilit doi tineri, iar un bătrân era lovit cu bestialitate în autobuzul local. Cum naiba am ajuns aici? Și de ce șeful IPJ BN, prefectul, primarul, președintele CJ, parlamentarii noștri tac, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic?

Violență. Extrem de multă violență în jurul nostru, cultivată și întreținută, de jos și până sus, în online și în viața reală. De la cea verbală, rămasă netaxată și încurajată de fanii hate-ului (urii) pe motiv de libertate de exprimare (prost înțeleasă), s-a ajuns la următorul nivel, violența fizică.

Culmea, avem partid intrat în Parlament cu un discurs bazat pe ură și violență, care, netaxat la timp, a dus ca ieri să fie agresați fizic parlamentari – ăia care n-au luat măsuri când puteau, nu au sesizat pericolul care poate fi și pentru ei, nu doar pentru alții. De ce am punctat asta? Ca să le atrag atenția celor care astăzi ne conduc, în plan local, din parlament, din funcții care le-au dat puterea de a face ordine, că tolerând violența și ura, vine clipa în care îi cădeți voi victimă. Sau ai voștri.

Dar să discutăm despre noi, până ajunge violența și agresiunea fizică la voi. Pozați-vă fericiți, precedentele odată tolerate și netaxate dur au dus la disoluția totală a autorității la care asistăm astăzi. Acum ne doare pe noi, dar o să vă doară și pe voi (vezi cazul din Parlament). E doar o chestiune de timp și organizare a infractorilor.

Vă revoltă azi violența? De câte ori ați încurajat-o pe cea verbală? Câte Like-uri și Inimioare ați dat urii și violenței?

Naivi ca ăia de ne conduc astăzi și cred că nu li se poate întâmpla și lor au fost și sunt încă prea mulți dintre noi. 

Fiți sinceri, nu cu mine, ci cu voi, și spuneți de câte ori v-a uns pe suflet și ați dat Like sau Inimioare pasionale comentariilor pline de ură și violență? Violența de orice fel, tolerată sau încurajată, naște monștri. Care mai târziu îi căsăpesc pe cei mai slabi și neapărați de nimeni, c-așa-i în junglă.

Orice minim gest de violență, de ură sau de umilire față de semenul tău, trebuie taxat. De părinți, în cei 7 ani de acasă, de școală în anii de școală, de societate și autorități în cazul adulților. Imediat și dur. 

Când o tolerăm, admirăm și cultivăm ca pe o mare virtute omitem că micii Bully (Agresori) cresc mari și prind curaj. Iar de la violența verbală până la cea fizică e doar o chestiune de precedent.

Ai dat o palmă în școală și nu ai pățit nimic, ai umilit în coleg și nu te-ai ales nici cu o mustrare că profesorului îi este frică de tine (și de părinții tăi, care de multe ori se iau la harță cu profesorii în loc să-și educe copilul), păi prinzi curaj și te faci zmeu. Care insultă verbal, aleator, pe stradă, mai întâi. Dacă ține și asta, testezi umilirea victimei cu un scuipat de exemplu. Dacă și asta rămâne nepedepsită, ia să vedem ce se întâmplă dacă îi tragi un glonț în cap unui student și îl umilești în plină stradă ?

Abia aici s-a înfundat și s-au luat măsuri împotriva tâlharilor de la BIG, ba chiar și arestul pe 30 de zile al agresorilor. Dar vă întreb, până aici câți au luat măsuri? Familia? Școala? Victimele de până la acest gest au reclamat sau au tolerat? Că doar nu credeți că acesta a fost primul sau că până acum au fost îngerași?

Ce vreau să vă spun este că VIOLENȚA NU TREBUIE ÎNCURAJATĂ. Cel mai mic gest trebuie taxat DUR, IMEDIAT. De fiecare dintre noi. Și fiecare agresor, mai mic sau mai mare. Din grădință, școală, societate. 

NU mai priviți violența, inclusiv cea verbală, din online, ca pe o virtute, ca o mare calitate. Niciodată. Nici cel mai mic gest. Nu o acceptați. Nici ca părinte, nici ca profesor, nici ca societate și, mai grav, ca autoritate. Într-o zi îi puteți cădea victimă, voi sau copiii voștri. Nu o tolerați, nu o cultivați, nu o aplaudați.

Încă ceva. Pe slăbiciunea statului și a autorităților ca cea pe care o vedem astăzi se nasc grupările extremiste. Care par legitime. Pentru că atunci când autoritatea nu funcționează, oamenii se simt datori să-și facă dreptate singuri. 

Eu mi-am asumat absolut conștient să fac publică fotografia tâlharilor, asumându-mi orice risc, chiar acela de a-mi trimite Judecătoria Bistrița un comunicat de presă (?!) în care să mă pună să scot poza pentru că nu am cerut voie instanței să o fac. Iertați-mă, onorată instanță, dar pur și simplu nu am putut să mă abțin să nu le arăt oamenilor de cine să ne ferim. Nu mai tolerez protejarea infractorilor, a violenței, pentru că e “politically correct”. Pentru că s-a ajuns prea departe și e prea periculos. Pentru copiii și tinerii acestui oraș, pentru fiecare dintre noi.

Părinți, nu mai tolerați și încurajați agresivitatea verbală și fizică a copiilor (știu copii care la 2 ani repetă înjurături sub atenta îndrumare a părinților). Părinți care se amuză teribil când îi lovesc copiii. Părinți cărora li se atrage atenția că copiii lor sunt violenți și ei zâmbesc mândri. Profesori care se feresc să ia măsuri privind violența copiilor “că nu e așa grav”, a fost doar un scuipat sau o umilire de 4 zile în fața clasei. Copii care râd și se amuză teribil de cei umiliți, părinți care amenință profesori și părinți care le atrag atenția asupra bullyingului repetat făcut de copiii lor, care a dus la traume grave și la depopularea clasei. 

Și la final, ca să fie tabloul ignoranței complet, un șef al IPJ BN care tace în loc să iasă și să ne spună public și ferm ce măsuri se vor lua după ce am ajuns aici, în Bistrița, un prefect care să ceară FERM măsuri imediate, un primar prea preocupat de festivism și fotografii dintr-un unghi avantajos (deși conduce DIRECT Poliția Locală, dar mai bine să-i apere trambulinele decât cetățenii orașului), și un președinte de Consiliu Județean care pare că a întors capul în altă parte și se face că nu vede ce se întâmplă. 

Ia cereți voi celor pe care i-ați pus în funcții măsuri IMEDIATE care să readucă liniștea în orașul ăsta și comunicarea publică a măsurilor luate ! Până nu se apucă oamenii să-și facă dreptate singuri, că sigur nu ne dorim niciunii asta. E deja prea mult ce se întâmplă!

 

ARTICOLE SIMILARE

11 COMENTARII

 1. Motto:
  „Alte măşti, aceeaşi piesă,
  Alte guri, aceeaşi gamă,
  Amăgit atât de-adese
  Nu spera şi nu ai teamă.”
  (Mihai Eminescu- Glossă)
  S-a schimbat administratia orasului Bistrita , dar nimic nu s-a schimbat privind siguranta in scoli. In anul 2016, pe vremea administratiei Ovidiu Cretu un agent de poliție a fost lovit în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” de către un bărbat din Bistrița care făcea scandal în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” și care spărsese geamul unui buldoexcavator.
  (https://stirileprotv.ro/stiri/ardeal/un-politist-din-bistrita-a-fost-batut-chiar-in-timpul-serviciului-in-curtea-unui-liceu.html)
  Inainte de acest incident, Asociatia Bistrita Civica anuntase un Proiect cetățenesc pentru CL Bistrița: ”Siguranța în școli, responsabilitatea Primăriei”, la care primarul Cretu a reactionat cu aroganta si suficienta. Iata ce a spus primarul Cretu pe un post local TV: „Ni se cere să păzim școlile pentru ca în sălile de clasă sau în curtea școlii lucrurile să se petreacă normal. (…) Școala nu este o pușcărie, elevii nu sunt infractori. Că unii au mai multă energie și ar trebui probabil să facă mai mult sport este adevărat, probabil că apar și probleme între ei, dar să nu dramatizăm, să nu schimbăm lucrurile. (…) Cred că școlile bistrițene sunt școli foarte bune, cred că paznicii înarmați cu bastoane nu își au locul acolo. Am scos sârma ghimpată de peste tot unde am văzut-o în oraș. Trebuie să avem camere de luat vederi, eu cred că ar trebui să mergem pe varianta europeană, nu pe varianta din Bangladesh”.
  Acum, după incidentul ce s-a întâmplat în week-end-ul trecut cu studentul și elevul agresați, ”răspunsul instituțional al autorităților trebuie să vină cât se poate de ferm”, spune primarul Ioan Turc, potrivit căruia Primăria Bistrița va împânzi orașul cu camere de supraveghere, Nimic despre mobilizarea politiei locale in locurile vulnerabile din oras, desi aceasta se afla in subordinea primariei.

 2. As putea intreba , daca tot ai abordat acest subiect, oare cu carutele care impanzesc zona industriala, centura , Viisoara si sunt tot mai multe pe zi ce trece , se pot lua niste masuri ? E inadmisibil in 2023 intr-un oras ca Bistrita sa vedem zilnic carute pline de oameni si mizerii care ingreuneaza foarte mult traficul si ne fac sa credem ca nu evoluam ca oras si mergem inapoi in timp!

 3. Foarte bine că ați publicat poza derbedeilor, instanța de judecată este o panaramă totală, toată lumea trebuie să știe cu cine are de-a face și de cine să se ferească, un sincer BRAVO pentru d-vs,!

 4. Dacă vrei să scapi de droguri, bagă-i în pușcărie pe traficanți. Legi sunt destule, trebuie aplicate. E problema justiției, a serviciilor de informații, a parchetelor și poliției. Fiind vorba despre infracțiuni, problema excede competențelor Poliției Locale, a primarului, a Consiliului Județean sau Parlamentului. Parlamentul este sesizat pentru orice vid legislativ, nu e cazul în momentul de față. Poveștile cu ONG-urile și cu prevenția prin dezbateri la școală sau în familie nu au nici un impact.

 5. Felicitari si multumiri pentru articol stimata CLAUDIA ANDRON.
  Insa sistemul justitiar greseste si ar trebui sa fie primul care afiseaza pozele infractorilor sa le vada toata lumea.
  Pe vremuri la panoul MILITIEI comuniste era un afisier unde puteai vedea pe toti hotii, boschetarii si criminalii cum arata in toata infatisarea lor si descris cu lux de amanunte ce au facut.
  De ce nu se mai poarta astfel de informari /
  Simplu, in multe din situatii sunt faptasi de prin partide sau neamuri cu politicienii si alesii locali.
  Vedem si auzim multe la stiri si statisticile ne spun ca odraslele celor care cersesc voturi fac minuni si incalca legea la tot pasul.

 6. Nu ca nu mai esti in siguranta in oras, dar esti in pericol cand iesi din bloc, unde te intampina tineri obraznici,agresivi,amenintatori ,cu muzica tare,pe o gramada de coji de samburi de floarea soarelui si ambalaje de tot felul,chistoace de tigari,balti de scuipat ,tineri care au schimbat menirea intrarilor in bloc in adevarate terase,grupuri,adevarate pepiniere ale viitorilor agresori si consumatori de droguri.Ce este trist ,ca nici Politia Municipala nici cea Locala,nici primarul nu au intervenit ca sa elimine acest fenomen si sa asigure linistea locatarilorț

 7. Psi hai sa vedem cum a fost instalar acest papusoi…seful politiei??
  Instalar de mafia padurilor…
  Mafia este mare ïn oraselul nostru frumos…
  Gasim droguri la Ilva Mica, Feldru,Lesu,Maieru,Parva,etc unde acuma cativa ani eram linistitã…Acuma totul a luat sfârsit si domina smecherii,braconieri etc si totul cu stirea autoritãtilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.