EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor

EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor

Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.

Cei care au intrat în politică așteptând doar onoruri și flori, laude și osanale, ar face bine să se mai gândească încă o dată dacă politica chiar este pentru ei. Când alegi o carieră politică îți asumi expunerea publică, îți asumi întrebările jurnaliștilor și ale fiecărui cetățean, fie că te-a votat sau nu. Politica și administrația se fac din banii statului, adică ai noștri, ai tuturor, iar dacă vrei salariul gras de la stat și onorurile aferente, primul lucru la care trebuie să fii dispus este să răspunzi întrebărilor oricui, jurnalist, cetățean, alegătorul tău, până la urmă. 

Am gândit împreună cu Adrian Linca un format de emisiune în care, printre alți invitați, să aducem și politicienii cu ambiții locale, dacă tot suntem în campanie electorală, și să încercăm să dezvoltăm un format tip dezbatere, să trecem la alt nivel. La final, și noi și cititorii ne vom cunoaște mai bine politicienii, vom ști în cunoștință de cauză cu cine votăm, cui dăm votul și pe cine trimitem acasă să continue pregătirea. 

Da, nu suntem jurnaliști comozi și nici ușor de prostit, în 22 de ani de presă eu și Linca în mai mulți decât mine, am văzut și auzit multe. Cei care ne cunosc știu că inclusiv noi doi suntem mereu pe contră, vedem lucrurile diferit, dar asta nu ne-a oprit să dezbatem orice subiect, să ne certăm până la epuizare pe anumite teme și uneori să punctăm victorii importante când unul a reușit să-l convingă pe celălalt. Tipul acesta de dezbatere am vrut să-l transferăm politicienilor locali, să le dăm ocazia să treacă la un alt nivel, să dezbatem împreună proiectele, să-și caute punctele slabe și tari din proiecte, să trezim în același timp interesul bistrițenilor să le urmărească propunerile și să dezvoltăm în ei spiritul critic, astfel încât în ziua alegerilor să fim siguri că îl alegem pe cel mai bun. 

Fă, dacă ai cu cine!

La prima emisiune i-am invitat la dezbatere pe candidatul PER la Primăria Bistrița – Marius Conon și al Verzilor – Dan Ciobănică. Au răspuns imediat invitației, n-au făcut figuri, au venit, au dezbătut, s-au contrat, i-am contrat, i-am prins în offside, i-am taxat, s-au explicat, le-au pus întrebări bistrițenii, a fost o super emisiune, cu un rating pe măsură. Vă garantez că emisiunea le-a oferit expunerea de care aveau nevoie ca și noi candidați, iar pe cei doi i-a ajutat să se autoevalueze, să-și pună mai bine la punct proiectele. Vă asigur că data viitoare când vor veni în studioul Bistriteanul.ro LIVE vor fi mai buni, mai bine pregătiți. 

Pentru emisiunea de astăzi ne-am propus să îi aducem în fața cititorilor pe Ioan Turc, candidatul PNL, și Rodica Dobraniș, candidatul POL, pentru Primăria Bistrița. Turc a declinat invitația, considerând că Dobraniș e un candidat prea mic pentru valoarea sa, precizând totuși că acceptă să fie în studio la o dezbatere DOAR cu Cristian Niculae (candidatul PSD). Pe cale de consecință, l-am sunat pe Cristian Niculae (PSD) să îl invităm. S-a scuzat că nu poate lua decizii singur, că staff-ul de campanie, că luni nu e disponibil, etc. Ne-am urmat planul inițial și am zis să lansăm invitația doar candidatei POL, Rodica Dobraniș, care avea ocazia, astfel stând lucrurile, să exploateze spațiul de emisie singură. Ei, dar ce să vezi. Dobraniș avea rezerve față de colegul Adrian Linca cu care se contrase, la un moment dat, pe Facebook, dar, mai mare bai, nici nu vedea ce să spună într-o oră de emisiune. Păi, nu știu, doamnă, probabil aveți un program pentru Bistrița și mă gândesc că vreți să-l faceți cunoscut și tocmai vă ofer șansa asta. În momentul în care situația începuse să devină penibilă și ajunsesem în punctul să mă rog de un candidat să vină în emisiune, mi-am cerut scuze de deranj și am promis că nu se va mai repeta. 

Și uite așa, proiectul nostru jurnalistic pare greu de realizat cu politicienii locali, care nici n-au ajuns în funcții că fac figuri la a sta în fața jurnaliștilor și a bistrițenilor să le răspundă la întrebări. Prima condiție nenegociabilă când ești politician sau ai ambiții să fii unul este fix disponibilitatea de a răspunde oricărei întrebări, venită din partea oricui. Dacă nu faci față unei întrebări sau unei confruntări am mari rezerve că vei face față provocărilor dintr-un proiect pe care trebuie să-l duci la bun sfârșit, cu piedici și hopuri grele, nu cu un răspuns la o întrebare. Iar un ziarist incisiv te poate face mare politician. Dacă-i faci față lui cu brio, nu ai de ce să ai emoții,   

Emisiunea din această seară o vom ține cu Doris Rai în studio, care a răspuns imediat invitației noastre, fără să ne pună condiții, fără să-i fie frică de dezbatere, de moderatori.

Săptămâna viitoare, tot luni, ora 20.00, vom avea o dezbatere cu lupii tineri din PSD și PNL. Liderii tinerilor din cele două formațiuni politice, Bogdan Ivan Gruia (PSD) și Florin Moldovan (PNL), au răspuns deja invitației cu entuziasm și vor fi în studio luni, 10 August. Își vor susține ideile, partidele, candidații. Noi vom avea ocazia să vedem cum ne arată viitorul politic, dacă sunt mai bine pregătiți și mai deschiși față de electorat decât politicienii de astăzi. Sper să le țină tinerii o lecție seniorilor despre cum ar trebui să se prezinte orice politician în fața alegătorilor, într-o dezbatere elegantă, pe idei și proiecte.

Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.
Silviu Rus (PER BN): Adevăratul jaf din pădurile noastre decembrie 1, 2020 - Silviu Rus (PER BN): Conform INSSE, in anul 2019 s-au recoltat LEGAL din pădurile României 18,9 milioane de metri cubi de lemn. „Noi credem că, dacă am elimina cererea de export și scoaterea din țară a materiei lemnoase pentru piața din interiorul UE, s-ar reduce până spre ZERO tăierile ilegale...”
Găsiți de jandarmi la Colibița! CE motiv bifaseră bistrițenii pe declarație ca să poată ieși din municipiu decembrie 1, 2020 - Bistrițenii au imaginația bogată! Și, dacă ieri a fost zi liberă, au vrut să facă o escapadă în natură. Au fost găsiți de jandarmi la Colibița. CE bifaseră pe declarația pe propria răspundere, pentru a putea ieși din oraș:
Consiliul Județean a pus la bătaie două milioane de lei pentru a cumpăra Hotelul Krone decembrie 1, 2020 - Consiliul Județean intenționează să participe la licitația organizată pentru vânzarea hotelului Krone, situat la doi pași de Casa de Asigurări de Sănătate. Instituția a pus la bătaie două milioane de lei, prețul de pornire a licitației.
VIDEO: Cum va arăta Rodna, ca viitoare stațiune turistică de interes național decembrie 1, 2020 - Într-un viitor nu prea îndepărtat, Rodna ar trebui să atragă aproximativ 5.000 de turiști pe zi, atât în perioada de vară, cât și în perioada de iarnă… Totul se bazează pe studii foarte bine fondate și cercetări făcute de specialiști invitați din Austria - a precizat primarul Valentin Grapini.
Începând de astăzi puteți plăti biletele la Transmixt cu mobilul și vă puteți planifica călătoriile cu o aplicație decembrie 1, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt pune la dispoziția călătorilor, începând de astăzi, o aplicație pentru mobil, care le permite călătorilor să-și planifice călătoriile și chiar să își plătească biletul cu ajutorul telefonului mobil.