EDITORIAL: Pledoarie pentru proști – sau despre bullyingul la catedră

EDITORIAL: Pledoarie pentru proști – sau despre bullyingul la catedră

Rănile produse copiilor provoacă indignarea și revolta întregii societăți doar atunci când lasă urme pe corp. Ne impresionează până la lacrimi vânătăile și urmele de sânge de pe trupurile copiilor noștri, însă rănile sufletului nu ne interesează. Emoțiile și psihicul traumatizat nu există. Iar dacă rănile sunt provocate de un profesor, cu atât mai mult sunt binevenite, copilul e făcut să le îndure, iar umilința trece ușor, nici măcar nu e nevoie de pansament. Judecăm și condamnăm copiii în grup, toți sunt la fel, decretează unii. Sunt obraznici, se înjură între ei, iar asta nu ține de educația primită, ține de ei, doar așa s-au născut, înjurând. Motiv pentru care își merită soarta și cei de la catedră, chemați să îi educe, au tot dreptul să îi umilească. Aveți 5 minute să vorbim despre bullying-ul practicat de profesori? Tocmai avem un caz grav pe tapet.

Și nu de azi de ieri. E un caz vechi la ”Liviu Rebreanu”. Cam de când eram eu elev într-a VIII-a și domnișoara Fulga profesoară de română la clasă. Nu s-au schimbat multe, doar s-au adâncit problemele, tot ascunse sub tapet, an de an. Ca și acum, nici atunci nu i s-ar fi putut reproșa profesoarei Fulga că nu stăpânește materia. Dimpotrivă. Este unul dintre cei câțiva profesori extraordinari de Limba Română pe care i-am avut. Dar, pe vremea mea, cu o condiție. Să nu te fi luat în vizor din senin. Sau să nu fi avut o zi proastă pentru că dacă doamna profesoară avea o zi proastă era teroarea de pe lume la oră. Se învârtea norul de furtună prin clasă și 50 de minute stăteai pitit după colegul din față, că nu știai unde va lovi trăsnetul. Orice ai fi răspuns când te întreba, erai umilit. Nimic nu era bine. Dar nimic, credeți-mă, am fost acolo.

Am avut profesori de același calibru la română și o să le amintesc aici pe doamnele Milea (fostă Bârsan), doamna Cojocaru, doamna Bratu și doamna Camelia Toma. Diferența a făcut-o tactul pedagogic și respectul cu care am fost tratați ca elevi. Vă asigur că n-am răspuns corect la toate întrebările lor, dar nu m-au umilit niciodată. Mai mult, nu mi-a fost frică niciodată să le adresez întrebări dacă nu înțelegeam ceva. Atât de mult le adoram și atât de mult și-au pus amprenta asupra educației mele încât visul meu de adolescent era să fiu profesoară de română, asemeni lor, să le explic la fel de frumos copiilor și să înțeleagă toți materia, așa cum înțelegeam noi de la ele. Pe atunci nu se luau atâtea meditații ca acum și mergeam la examen cam cu ce învățam de la clasă. Am luat și examenul de intrare la liceu și cel de la BAC cu note foarte mari, doar din pregătirea de  la clasă.

Când am aflat de isprava doamnei Fulga nu m-a mirat decât verbul folosit în comunicarea cu elevii, singurul aspect nou. Acum 30 de ani nu folosea vulgarități.  Ceea ce m-a șocat a fost însă agresivitatea cu care taxa un elev care și-a permis să nu înțeleagă ceva și să ceară lămuriri suplimentare. Vai, dar ce crimă a comis! Și-a permis domnul elev de la ”Liviu Rebreanu” să se prezinte la oră cu lecția neînvățată. Așa ceva nu se face, doar se știe, la ”Liviu Rebreanu” toți elevii se duc gata învățați de acasă. Altă practică dubioasă împotriva căreia nu s-au luat măsuri și care s-a tot agravat. Știu mulți părinți care s-au plâns sau se plâng de superficialitatea anumitor ore predate la clasă, ceea ce încurajează sistemul paralel de meditații. Într-o zi poate vom vorbi și despre asta, că ne place mult reforma teoretică a învățământului, dar numai în teorie, nu să cerem activ cu nume, subiect și predicat, încetarea acestor practici care ar crește categoric calitatea actului de învățământ. Nu, așa se face, e deja tradiție, învățământul paralel contra cost face bine. Da. Face bine cui are bani și prestatorilor cu buzunare largi care nu plătesc taxe pentru meditații.

În cazul de față care a stârnit valuri și reacții emoționale avem de-a face cu un profesor de tip “Bully”, scuzat și tolerat, în ultimii 30 de ani, de unii colegi, elevi, ba chiar și de părinți, doar pentru că stăpânește materia. Ceea ce e oricum în fișa postului, dar să trecem peste.

Subiectul profesorilor Bully este evitat nu pentru că aceștia nu există, ci pentru că s-a vorbit mai mult de elevii Bully, de profesori mai deloc, iar programele pompoase antibullying au avut ca public țintă mai mereu elevii. Dar dacă nu vorbim, nu înseamnă că ei nu există sau că acțiunile lor degradante nu au consecințe asupra copiilor. 

Bullying-ul este definit ca  ”un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.” – Wikipedia.

Recunoașteți personajul ? Faceți un efort de memorie și amintiți-vă, ați avut vreodată un astfel de profesor? Cum v-a făcut să vă simțiți? 

Nu am să înțeleg de ce în România anului 2020 un elev este umilit la clasă, în fața colegilor, pentru că nu a înțeles ceva, în cazul de față intriga unui basm? Toți copiii s-au născut deștepți și atotștiutori și îi trimitem la școală doar pentru a-și bifa profesorii orele și a-și lua salariile? De unde și până unde? Și până când? De ce este profesorul la clasă? Să umilească elevul care nu a înțeles sau să-i explice ce nu a înțeles? Cu calm și cu tact pedagogic.

Oare suntem bine cu o astfel de gândire? Este normal și de încurajat umilirea unui elev care, absolut uman, nu înțelege ceva?

În sistemele de învățământ reformate la care visăm cu toții, a pune o întrebare sau a cere lămuriri este un lucru absolut banal, normal, nu numai în școală, ci în orice etapă a vieții. Omul cât trăiește, învață! Numai noi râdem ca proștii, îi arătăm cu degetul și îi facem tâmpiți pe cei care nu înțeleg totul din prima. Uite, de aia suntem incapabili să ne revoltăm, ne e frică să punem întrebări, orice fel de întrebări, ca să nu fim ținta ironiilor, să nu ne simțim jenați și umiliți.

Știți care e treaba? Eu pun întrebări mereu, că nu le știu pe toate. Iar dacă nu înțeleg ceva mai pun zece întrebări, până înțeleg. Și ca să nu fiu judecată de cei care le știu pe toate am învățat să folosesc autoironia și să mă apăr, scuzându-mă: ”Sunt blondă!” Așa am ajuns, să dezvolt mecanisme de apărare pentru a avea dreptul de a întreba când nu înțeleg ceva. 

De ce în 2020 nu avem curajul să întrebăm acolo unde nu știm?!

Răspunsul e trist și simplu. Pentru că suntem niște ipocriți, cu pretenții de mari intelectuali, deținători ai marilor răspunsuri la întrebările universale, iar cei care nu lasă impresia (falsă) că știu totul sunt umiliți, aspru judecați și etichetați în fel și chip.

Până când nu rezolvăm asta nu ne facem bine și nicio reformă a învățământului nu ne va ajuta.

Un elev e umilit de profesor nu o dată, dacă ne uităm printre comentarii, e o practică pe care unii elevi o reclamă din clasa a IX-a, oră de oră. Eu vă spun că umilirea elevului era practicată de domnișoara Fulga și acum 30 de ani. Unde s-a ajuns neluând măsuri? Lucrurile au escaladat, doamna are din ce în ce mai puțină răbdare, se folosesc verbe noi, de impact, spun părinții în comentarii, pe înțelesul elevilor…

Serios? Voi sunteți bine? Nu simțiți că se ard circuitele logicii?

Știu mulți părinți care la își antrenau copiii mici la înjurături, iar toată familia era amuzată și fericită, ce simpatic și dur e cel mic, apoi la 10-12 ani îl snopeau în bătaie că vorbește vulgar. Ne hotărâm și noi până la urmă cum educăm copiii? E permis sau nu e permis să înjurăm la școală? Căutăm modele acolo pentru copii sau scuze pentru profesorii care își permit să îi umilească de la înălțimea catedrei?

Personal, nu tolerez asta iar copiii mei au avut parte de profesori excepționali, inclusiv de Română, care nu i-au jignit niciodată, ba chiar i-au modelat cum eu poate nu aș fi reușit. 

Am publicat aseară un drept la replică al domnișoarei Fulga deși am fi putut să nu, îi acordasem deja dreptul la replică, unul video, în care își exprima regretul. L-am publicat pentru că este încă o dovadă a problemelor serioase pe care această profesoară le are. Încearcă o formă de bullying și cu noi, folosind minciuna și o disperată și nepotrivită analiza literară pe text, într-o încercare eșuată de denigrare a redactorului nostru. Și după ce ne ține domnișoara Fulga lecția și ne face o analiză pe text, evitând clar esența problemei și subiectul prin fraze lungi, agresive și acuzatoare, ne dă cu geniul în cap și ne explică că nu a folosit verbul “a fute”, ci “a fugi”, utilizând în fapt o alăturare nefericită de…litere. Că așa e când ai doctoratul în limba română, le explici elevilor că fata de împărat SE FUGE cu unul care vinde baraboi în piață.

Păi, ce facem aici? Nu mai știm folosi limba română sau mințim cu tupeu, de îngheață apele, în văzul lumii? Nu mai zic de utilizarea majusculelor pe spații ample. Un delir absolut, greu de egalat și de tolerat pentru un profesor care are principala misiune de a educa și modela oameni și caractere. Și care în schimb îi umilește, repetat, continuu. Până când? – vă întreb.

Până când?

Primăria îi pune la muncă pe asistații social! Dar nu prea are pe cine… ianuarie 25, 2021 - Asistații social sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității, pentru ajutorul financiar pe care-l primesc. Joi se vor aproba sarcinile de lucru ale acestora. Totuși, doar puțin peste 10 la sută dintre cei care primesc ajutorul minim garantat vor putea munci...
Și părinții din Beclean trec la acțiune: Își doresc păstrarea clasei de Economic la Colegiul „Petru Rareș” ianuarie 25, 2021 - După ce părinții și profesorii din Bistrița au inițiat memorii și au strâns semnături pentru păstrarea claselor de Muzică, Pedagogic și Arhitectură – reacționează și părinții din Beclean. Ei își doresc păstrarea clasei de Economic la Colegiul „Petru Rareș” din localitate.
SURPRIZĂ! Averea șefului Inspectoratului Școlar se apropie de jumătate de milion de lei ianuarie 25, 2021 - Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Mihai Mureșan a fost al naibii de econom în ultimele decenii, altfel nu ne explicăm cum a reușit să adune o avere care se apropie de jumătate de milion de lei. Asta în condițiile în care nu câștigă mai mult de 1700-1800 de euro pe lună...
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII: Că dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti… ianuarie 24, 2021 - Dragii noștri cititori, săptămâna trecută am predat copiilor noștri lecțiile “Binele învinge!” și “O comunitate unită e puternică și vocea ei nu poate fi ignorată”. Uniți într-o singură voce, putem interveni și corecta deciziile greșite ale celor care din funcțiile deținute vremelnic ne decid soarta. A fost un exercițiu frumos, merită să îl repetăm ori de câte ori va fi nevoie. Pentru noi și pentru cei care ne conduc. Corectându-i îi putem face mai buni, iar cel care se îndârjește în a lua decizii împotriva voinței noastre merită să părăsească scena în huiduielile noastre. Haideți să vedem acum și ce nu știți din ce s-a întâmplat, că nu v-am scris:
Primarul Ioan Turc vine luni seara la Bistrițeanul.ro LIVE! Care e întrebarea ta pentru el? ianuarie 24, 2021 - Ioan Turc este așteptat mâine seară, începând cu ora 20.00, în studioul Bistrițeanul.ro Live pentru a prezenta noutățile și prioritățile din administrație pentru 2021. Tu ce vrei să afli de la noul primar al Bistriței?
Sporurile bugetarilor, „în pericol”?! Premierul Florin Cîțu se pregătește să taie în carne vie, iar sporurile din Prefectură sunt pe listă ianuarie 24, 2021 - Guvernul va analiza toate sporurile primite de bugetari, pentru a vedea dacă ele se justifică sau nu. Premierul Florin Cîțu mai spune că se are în vedere modificarea legii salarizării, pentru a elimina inechitățile din sistemul public. Printre sporurile care sunt șanse să dispară se numără sporul de Covid de 30%, acordat angajaților Prefecturilor din țară.
POVEȘTI din Sat: Dacă te ferești, și Dumnezeu te ferește! ianuarie 24, 2021 - Speriată de câte aude la televizor, dar cu încredere în Dumnezeu, bunica Lucreță începe a ne povesti: Auzi, cum îi dat omului, de la Dumnzeu, așa îi… că de vremuri ca amu îmi amintesc și eu, dragii mamii...
Deputatul Lorant Sas despre liberalizarea pieței energiei electrice: Clienții vor primi cea mai bună ofertă până la finalul lunii iunie ianuarie 24, 2021 - Românii își pot alege furnizorul de energie electrică, și implicit cel mai bun preț de pe piața concurențială. Începând cu acest an, piața energiei electrice a fost liberalizată. Deputatul Lorant Sas a explicat că până la finele lunii iunie, clienții casnici vor primi cele mai bune oferte din partea furnizorilor. Astfel, românii vor avea ocazia să vadă diferite oferte și să decidă ce vor alege: 
Mascații au spart o petrecere cu 30 de persoane, organizată într-o discotecă din Prundu Bârgăului ianuarie 24, 2021 - Polițiștii au spart aseară o petrecere cu 30 de persoane, care avea loc într-o discotecă din Prundu Bârgăului. Toate persoanele găsite de mascați la fața locului au fost amendate.
Covid în Bistrița-Năsăud: 18 cazuri noi. Printre ele se numără și doi profesori ianuarie 24, 2021 - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 18 cazuri noi de Covid-19 în Bistrița-Năsăud. Printre cazurile noi se numără și doi profesori. De asemenea, o persoană și-a pierdut viața.
Consilierii PSD au cerut ambulanță și cabinet medical pentru cei săraci! Aviz NEGATIV de la Primărie! ianuarie 24, 2021 - Consilierii PSD au venit cu un proiect prin care cer realizarea unui cabinet medical și achiziționarea unei ambulanțe, pentru cei săraci. Acestea ar urma să funcționeze în cadrul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bistrița. Comisiile PMB au dat aviz negativ. CARE sunt motivele invocate:
Tragedie: O fetiță de 10 ani a murit, după ce a participat la o provocare pe Tik Tok ianuarie 24, 2021 - O fetiță de 10 ani a murit după ce a participat la o provocare de tip „blackout challenge” pe TikTok. Fetița a fost descoperită în baie, unde își legase de gât o curea și încerca să stea cât mai mult timp fără să respire, în timp ce se filma cu telefonul mobil.
După doar câteva zile de funcționare, Pârtia Cocoș se închide ianuarie 24, 2021 - Din cauza temperaturilor crescute din ultimele două zile, Primăria Bistrița este nevoită să închidă Pârtia Cocoș, care a funcționat doar câteva zile tot sezonul acesta.
Primăria Bistrița ne întreabă ce tapițerie vrem la autobuzele electrice de pe Linia Verde ianuarie 24, 2021 - Începând de vineri, cei care au o idee de proiect pentru oraș pot să o încarce pe City Health, aplicația Primăriei Bistrița. Cele mai bune proiecte vor fi finanțate și materializate. De asemenea, tot de weekendul acesta, bistrițenii sunt chestionați cu privire la Linia Verde. Ei sunt întrebați, spre exepmplu, ce tapițerie vor pentru scaunele din autobuzele electrice.
Tot fără parcări, în locul fostelor puncte termice! ianuarie 23, 2021 - Problema parcărilor pare a fi una fără rezolvare, la nivelul orașului Bistrița. După promisiuni neonorate și idei neconcretizate, municipiul e tot suprasaturat de mașini parcate care pe unde. O propunere de transformare a TUTUROR punctelor termice în parcări supra-etajate a primis aviz NEGATIV de la comisiile din cadrul Primăriei Bistrița.
Traian Ogâgău ia la puricat gunoaiele, la Sângeorz-Băi. Cine nu selectează deșeurile rămâne cu ele la poartă ianuarie 23, 2021 - Primăria Sângeorz-Băi a luat hotărârea să verifice chiar ea dacă oamenii din localitate colectează selectiv deșeurile sau le aruncă la grămadă. Faptul că nu au respectat regulile a lăsat pe 18 familii cu gunoiul la poartă.
Exces de zel la Poliția Locală?! Ana Dragu, pusă să-și trezească copilul și luată la bani mărunți pentru că dormea și n-a răspuns la telefon ianuarie 23, 2021 - Infectată cu Covid-19, psihologul clinician și coordonatorul activității Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, s-a autoizolat la domiciliu alături de băiatul său adolescent și a declarat la DSP că a luat virusul. Dacă pe unii aflați în situația sa nu îi verifică nimeni, Ana Dragu spune că a fost pusă să își trezească copilul pentru a se verifica dacă este acasă și a fost luată la bani mărunți pentru că și-a permis să doarmă și nu a răspuns la telefonul polițiștilor locali.
COVID în Bistrița-Năsăud: 25 de cazuri noi și un deces înregistrate în ultimele 24 de ore ianuarie 23, 2021 - 25 de cazuri noi de infecții cu Covid-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore. Tot în ultimele 24 de ore o persoană a decedat, iar 3 au fost declarate vindecate. La această dată sunt 3.500 de bistrițeni vaccinați împotriva virusului.
VEȘTI BUNE: Nu doar Arhitectura sau Muzica, ci și alte clase de liceu din Bistrița-Năsăud au șansa de a fi „salvate” ianuarie 23, 2021 - Nu doar Arhitectura și Muzica, ci și alte clase de liceu din Bistrița-Năsăud au șansa de a fi „salvateSe pare că nu doar clasele de liceu de la liceele „Tudor Jarda” și „Corneliu Baba” vor fi „salvate” în Bistrița-Năsăud. Recentul ordin al ministrului Educației - care prevede reducerea numărului de elevi în clasă - oferă o șansă la supraviețuire și altora. 
Rostul de dimineață: Toți oamenii se topesc. Nu ne rămân decât dilemele… ianuarie 23, 2021 - Toți oamenii se topesc. Nici acesta nu va face excepție. Dar până când se va scurge cu totul, lichefiat de atâta căldură (căci dragoste e prea mult spus) - să-i admirăm în tăcere dilemele... Rămase în urmă și dispuse să ne bântuie. Sub forma unor coșmaruri pitite bine sub piele…
Cum a scăpat Ioan Oltean de ultimul dosar instrumentat de DNA. Nu s-au găsit dovezi că fostul deputat a intervenit la ANRP ianuarie 22, 2021 - În luna decembrie, Ioan Oltean a scăpat și de ultimul dosar instrumentat de DNA, în care era acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorii DNA au hotărât să claseze dosarul și să îi achite pe toți cei implicați, inclusiv fostul deputat Ioan Oltean și bistrițeanca Crinuța Dumitrean, care s-a aflat în fruntea ANRP ani buni. Ce spune ordonanța de clasare:
Doi într-unul: Drumul surpat spre Jelna și consolidarea văii, REZOLVATE până la finalul lui 2021 ianuarie 22, 2021 - Drumul spre Jelna s-a surpat în urma precipitațiilor din mai 2019. Administrația locală, la propunerea proiectantului, vrea să rezolve și problema alunecărilor de teren de pe Valea Jelnei odată cu reabilitarea drumului. Dacă își vor da acordul consilierii locali, totul ar trebui să fie „ca nou” la finele anului 2021.
AVERTIZARE: Vremea caldă dezgheață „podurile” de pe cursul apelor! UNDE sunt probleme: ianuarie 22, 2021 - „Poduri” de gheață s-au format pe mai multe râuri din județ, din cauza temperaturilor scăzute de săptămâna trecută. Totuși, de ieri, vremea s-a încălzit, așa că gheața de pe cursurile râurilor se topește. Cei de la Apele Române trag un semnal de alarmă. CARE sunt râurile cu probleme de la noi din județ:
BN: 26 de cazuri noi, niciun deces și un bistrițean vindecat, în contextul pandemiei ianuarie 22, 2021 - Raportarea DSP BN arată că la nivelul județului nostru s-au înregistrat 26 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Nu au fost înregistrate decese în contextul pandemiei, iar un bistrițean a fost declarat vindecat.
VIDEO: 20 de „ochi” pândesc nesimțiții care aruncă gunoaie aiurea la Sîngeorz-Băi ianuarie 22, 2021 - Lupta cu cei ce aruncă gunoaiele aiurea, sfidând autoritățile și distrugând mediul înconjurător, pare una fără sfârșit. Traian Ogâgău a mai făcut un pas în lupta cu cei iresponsabili, și a amplasat 20 de camere de supraveghere care îl ajută să identifice făptașii. ”De când le-am amplasat, nu a mai mișcat nimeni în front” a declarat Traian Ogâgău.
Aquabis: Localități din BN, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore ianuarie 22, 2021 - Două localități din Bistria-Năsăud rămân astăzi - 22 ianuarie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Primarul Ioan Turc ne „încalță” cu un împrumut URIAȘ din bancă ianuarie 22, 2021 - Primăria Bistrița se pregătește să se mai împrumute din bancă cu alte 5 milioane de euro. Se pare că municipalitatea ar avea nevoie de acești bani pentru a suporta cofinanțările pentru mai multe proiecte pe fonduri europene.
Se vaccinează puțin în Bistrița-Năsăud! De 3-4 ori mai puțin față de alte județe ianuarie 22, 2021 - Nici 3.000 de bistrițeni nu s-au vaccinat până acum împotriva COVID 19. Doar două centre de vaccinare s-au deschis în plus pentru etapa a II-a, iar dozele de vaccin vin în număr redus. Directorul DSP BN, Anca Andrițoiu, explică situația:
Se reduce numărul de elevi în clasele de liceu! ISJ BN are termen până în 1 februarie să refacă cifrele de școlarizare ianuarie 22, 2021 - Măsura vine după ce mai multe licee - inclusiv două din Bistrița - s-au revoltat în  urma pierderii unor clase unice în județ - anunță EduPedu.ro. Numărul de elevi în clasele de liceu va fi redus, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației.
Se caută director pentru Palatul Culturii! Ce așteaptă primarul Ioan Turc de la viitorul manager ianuarie 22, 2021 - Având în subordine aproximativ 70 de angajați și un salariu de bază de aproape 13.000 de lei, viitorul director de la Palatul Culturii va avea parte de un mandat de 3 ani. Ce așteaptă primarul Ioan Turc de la viitorul director: