12.1 C
Bistrița
joi, iunie 8, 2023

EXTRA: Printre zeci de conserve, la Breaza s-au descoperit obiecte dacice de acum 2.500 de ani…!

Surpriză de proporții pentru Daniel Georgiu din Bistrița, IT-istul pasionat de istorie și arheologie, cunoscut în oraș pentru descoperirile sale extraordinare: zilele trecute, la Breaza, printre conserve și capace de bere, el a descoperit un topor și o coasă pierdute acum 2.500 de ani!

Începutul lunii noiembrie l-a găsit pe Daniel Georgiu la Breaza, alături de prietenii săi, Gabor Vásárhely (coleg de detecție și asociație) și  Grigore Costin, pasionat vânător și fiu al satului Breaza. Cei trei încercau să afle detalii despre unitățile maghiare care s-au retras din localitate în toamna anului 1944. În schimb, nu mică le-a fost surprinderea atunci când au descoperit – printre zeci de conserve – un topor…!

Ceva mai departe, după alte conserve și capace de bere, am scos o «minunăție» de coasă. De data aceasta mi s-a confirmat că zona are potențial arheologic, astfel încât am sistat detecția în toată zona, am notat datele și poziția obiectelor găsite, adâncimea și punctele de reper… Am hotărât să lăsăm prima și a doua goapă destupate, pentru a ajuta arheologii în cercetările lor ulterioare. Chiar dacă bănuiam, nu îndrăzneam să visez că aceste două obiecte ar putea aparține culturii La Tène, adică perioadei geto-dacice…”, a povestit Daniel Georgiu pe holland.ro.

Obiectele au fost predate conform legii și donate Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, iar cercetătorul științific Radu Zăgreanu a confirmat importanța descoperirilor: „Descoperirile arheologice de pe teritoriul localității Breaza cunoscute în bibliografie sunt extrem de puține. Avem menționată descoperirea unui topor de piatră, a unui celt de bronz cu «plisc» şi corp datat pe o perioadă lungă de timp de la sfărşitul epocii bronzului şi până în Hallstatt-ul timpuriu (Ha A-B), iar în zonă, cercetătorul clujean Șt. Ferenczi vorbește de posibila existență a unui turn roman…”

În urma diagnosticului intruziv a mai fost recuperată o piesă de fier al cărei context arheologic este clar, iar faptul că acesta a fost descoperit în același loc cu coasa respectivă arată că cele două obiecte de fier au fost depuse împreună în sol – consideră cercetătorul Radu Zăgreanu.

Acesta a mai precizat că în stratigrafia secțiunii nu s-a putut observa nici o urmă a vreunei gropi de intervenție, piesele fiind, se pare, depuse direct pe sol. Alte elemente arheologice, ceramică sau resturi de cărbune nu au fost identificate.

Credem că aceste piese au fost pierdute accidental, ele nefiind depuse în mod intenționat. Împreună, toate aceste descoperiri ne oferă cîteva informații importante privind locația geografică a punctului respectiv și importanța acestuia în epoca antică și nu numai. Pe baza unor analize aplicate de tip CVA (Cummulative Viewshed Analysis), LOS (Line of Sight) analysis respectiv LCP (Least Cost Path) am constatat faptul că zona respectiva oferea una dintre cele mai bune și accesibile rute spre Țara Lăpușului… Astfel că aceste descoperiri par a sublinia existența unei importante rute dinspre zona Maramureșului și Valea Mare, ocolind înălțimea impunătoare a Culmei Breaza. Pornind de la premisa că aceste descoperiri pot fi încluse cronologic în cadrul epocii La Téne, atunci ele par a oferi ideea unui vechi drum de culme ce făcea legatură între valea Mare și zona Maramureșului. Ele ne oferă astfel o concepție nouă de a gândi evoluția ulterioară istorică a zonei, odată cu apariția limes-ului roman”, a mai explicat Radu Zăgreanu.

Alte povești interesante despre descoperirile realizate de Daniel Georgiu puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

RECORD: Monede de argint, descoperite într-o pădure de lângă Bistriţa!

FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!

Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița

SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV–XV

*****

Cultura La Tène a reprezentat o cultură europeană a Epocii Fierului, numele său provenind de la situl arheologic La Tène situat în nordul lacului Neuchâtel din Elveția, unde mii de obiecte depuse în lac, au fost descoperite după ce nivelul apei acestuia a scăzut în 1857.
La Tène este situl prototip, acest termen fiind utilizat de arheologi pentru perioada mai târzie a culturii și artei vechilor celți. Cultura La Tène s-a dezvoltat și a înflorit în epoca târzie a fierului (între aproximativ 500 î.e.n. și cucerirea romană din secolul I î.e.n.) în Belgia, estul Franței, Elveția, Austria, sudul Germaniei, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Croația și unele părți din Ungaria, Ucraina și România.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

MACON sărbătorește luni 31 de ani de existență cu super-reduceri și demonstrații tehnice interactive

Luni, compania bistrițeană MACON serbează 31 de ani de existență, în care se concentrează, ca în...