10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO/VIDEO: Un festival cât o rugăciune. Ștefania Ustini și Maria Pavelean din Bistrița, pe podium în concursul „Valeria Peter Predescu”

Două soliste din Bistrița au urcat pe podium la Festivalul concurs Valeria Peter Predescu. Gala Laureaților s-a desfășurat ieri seară, la Centrul Cultural Dacia.

18 tineri au concurat pentru premiile puse în joc de organizatorii concursului. Au fost tineri interpreți din Suceava, Gorj, Cluj, Mureş, Caraş-Severin, Banat, Teleorman, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.

Maria Pavelean de pe Valea Bârgăului, fostă elevă a regretatei Valeria Peter Predescu a cucerit marele trofeu al festivalului. Tânăra solistă a mărturisit, cu lacrimi în ochi, vizibil emoționată, că i s-a părut că participă la un festival ca o rugăciune. 

Pe podium a urcat și eleva Liceului de Muzică „Tudor Jarda” – Ștefania Alexandra Ustini, elevă în clasa a XII-a, premiată cu Mențiune și la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală.

https://youtu.be/0r9OB4xgEBE

Scena e un loc sfânt. Tinerii interpreți vor afla și ei, în timp, acest lucru”, a remarcat prof. univ. dr. Ioan Bucșa de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Acesta s-a referit și la identitatea națională care trebuie păstrată și, nu în ultimul rând, mai ales în vremurile de azi, trebuie afirmată. „Prin Festivalul Valeria Peter Predescu nu am făcut decât să ne afirmăm identitatea națională. Valoarea unui festival nu constă nici în gradul de organizare – lucru foarte important care aici la Bistrița s-a desfășurat impecabil, și nici în mărimea premiilor. Valoarea unui festival constă în concurenți. În materia vie. Pe mine m-au impresionat prin sinceritatea cu care concurenții au venit înaintea voastră. Așa tineri cum sunt – 16, 17, 18 ani, majoritatea dintre ei. M-au impresionat prin responsabilitatea pe care și-au asumat-o și responsabilitatea cu care s-au pregătit pentru concurs.

Este regretabil faptul că nu putem să-i premiem pe toți… Dar un festival concurs presupune o anumită ierarhizare. Un premiu la un festival, însă, nu te face artist. Dar nici nu poți deveni artist până nu treci de opinia unui juriu foarte foarte exigent, așa cum ați fost dumneavoastră”, a mai spus prof. Ioan Bucșa.

Ioana Iuliana Şandru din Gorj a cucerit Premiul I, dar și premiul pentru cea mai bună interpretare a unui cântec din repertoriul Valeriei Peter Predescu.

Alice Olivia Ghile din Sălaj și-a adjudecat Premiul II și Premiul de popularitate al publicului.

Premii speciale au primit și Sorin Năstasie Cheva (Caraş-Severin), Bianca Alexandra Opăriuc (Timiş) şi Alexandra Nicoleta Bălăreanu (Teleorman).

Premiul Centrului Judeţean pentru Cultură a fost acordat Crinei Maria Pop din Sălaj.

https://youtu.be/_WvvMU5UsIE

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!