21.4 C
Bistrița
duminică, iunie 16, 2024

FOTO: Când greutățile și necazurile au încercat s-o doboare, Virginia Brănescu le-a transformat în aripi…

Oameni de cultură, prieteni, rude, elevi, colegi și oficialități au participat la o emoționantă întâlnire vineri, la Palatul Culturii, unde artista Virginia Brănescu a lansat volumele „Adieri crepusculare” şi „Albumul”, dar a oferit publicului și ocazia de a admira câteva tablouri care surprind Bistrița în culori calde, luminoase și paradoxal de optimiste…

I-a plăcut încă din anii de școală să deseneze, să facă schițe și portrete, s-a simțit întotdeauna atrasă de arta cuvântului, astfel încât, îndrumarea doamnei Bârsan, o profesoară deosebită de limba română, îi deschide și mai mult optica spre tot ce înseamnă literatură… După terminarea liceului, părinții au îndemnat-o spre încadrare, erau ani grei, când banul se câștiga cu multă trudă, iar literatura și arta nu erau un obiectiv important al acelor vremuri… Începe așadar munca, într-un alt domeniu, însă pasiunea pentru artă rămâne, iar după doar un an de zile o zbughește spre Cluj, spre Facultatea de Filosofie, încercând să-și realizeze visul… Începe să scrie, să picteze sub îndrumarea unor specialiști, iar visul domniei sale prinde contur… Ne bucurăm că astăzi putem vorbi de poetul Virginia Brănescu, de artistul Virginia Brănescu, de colega noastră de la Conexiuni Virginia Brănescu… ”, a precizat Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, moderatorul întâlnirii.

[arve url=”https://youtu.be/xyE0j8QCOMg” /]

Viața pe care a dus-o Virginia Brănescu și felul ei de a fi pare ceva din altă lume, rupt de lumea în care noi trăim… La o vârstă atât de frumoasă, meritați cu prisosință un astfel de eveniment în care să aveți alături și rude, și familie, și prieteni și colegi. M-a impresionat foarte mult doamna Virginia Brănescu, încă de când am cunoscut-o, acum 10 ani, și prin ceea ce știam, și prin ceea ce am aflat ulterior despre viața artistei, despre greutățile prin care a trecut și care – din greutăți s-au transformat în aripi cu care, în aceste cărți, a cutreierat tot universul, cu o imaginație caldă, sentimentală, frumoasă și paradoxal de pozitivă în comparație cu viața și greutățile prin care a trecut…”, a mărturisit prefectul Ovidiu Frenț, amintind că artista și-a desfășurat viața în paralel cu evoluția noastră ca și stat modern…

Atunci când s-a născut Virginia Brănescu, România modernă avea 10 ani, tatăl ei făcea parte din Cercul Meseriașilor din România, mama ei era membră în Reuniunea Femeilor, Virginia Brănescu însăși este membră a Despărțământului Astra Năsăud – a completat prefectul Ovidiu Frenț, declarându-se uimit de energia și puterea cu care Virginia Brănescu devine o inspirație pentru toți cei care o cunosc…

Despre tablourile Virginiei Brănescu a vorbit și istoricul de artă Vasile Duda, în timp ce scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian a remarcat armonia culorilor, echilibrul, iubirea, pacea și liniștea care se regăsesc în tablourile și creațiile literare semnate de Virginia Brănescu.

Până la urmă rămâne să descifrăm un mesaj: orice creator nu face decât să transmită celor care îl urmăresc, celor care sunt dispuși să-și deschidă urechile sau ochii – un mesaj… Dacă priviți tablourile din expoziție, veți vedea că în ele există  foarte multă lumină… Îți lasă impresia că au fost făcute în zile senine. Este un mesaj profund transmis unei lumi pline de turbulență, în care mereu avem parte de uragane, cataclisme, într-o realitate pe care nu o mai înțelegem și nu o mai putem controla”, a spus scriitorul Zorin Diaconescu.

Pensionată în urma unei cariere de profesor de limba română şi de pedagogie, dar şi de psiholog şcolar, Virginia Brănescu este în prezent membră a Societăţii Literare „Conexiuni” şi membră a „Ligii Scriitorilor din România”. Lucrările sale artistice au fost expuse în 14 expoziţii de pictură în ulei (12 personale) la Bistriţa, Năsăud şi Cluj-Napoca, având un album de pictură tipărit.

În ceea ce priveşte activităţile literare, Virginia Brănescu a publicat 21 volume, dintre care zece de versuri, două de proză autobiografică, un portret de pictor în proză, patru volume de eseuri publicistice, o antologie şi are în palmares şi două volume traduse în limba germană.

Virginia Brănescu are o carte de vizită impresionantă, obţinând multe premii atât pentru creaţiile sale artistice vizuale, cât şi pentru cele literare. Evenimentul desfășurat vineri a fost organizat de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Palatul Culturii Bistriţa şi Societatea Scriitorilor Bistriţeni.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: