6.4 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

FOTO – Cum dă lecții un internat de la Beclean căminelor din renumitele centre universitare. De ce servicii gratuite au parte elevii

Internatul Colegiului Național „Petru Rareș” dă lecții căminelor din renumitele centre universitare. Face asta încă din anul 2016, când și-a schimbat fața total cu o finanțare europeană de 3 milioane de lei. De ce servicii gratuite au parte elevii:

Internatul Colegiului Național „Petru Rareș” și-a schimbat fața, în urma unei finanțări europene, în valoare de 3 milioane de lei. Lucrările au început în 2013, iar în 2015, internatul care funcționează încă din anul 1982 era ca nou. A mai durat un an până când clădirea a primit mobilier și saltele nou-nouțe.

 „Au fost schimbate în totalitate acoperișul, rețelele electrice, termice. Reabilitarea a inclus și izolarea termică. În total sunt 45 de camere pentru locuit, 4 săli de lectură, 4 oficii, o sală de spălare a rufelor, cabinet medical și cabinet psihologic”, explică directorul colegiului Cristian Nicula.

De când a fost reabilitat, cererea a fost tot mai mare, venind chiar și din partea elevilor care ar putea să facă naveta. Mai mult, în internatul de la „Petru Rareș” stau în timpul săptămânii inclusiv 9 profesori, care predau în satele din jurul Becleanului.

În cele 45 de camere locuiesc în prezent 65 de elevi, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care au în permanență, după-masă, un pedagog, care îi veghează. Deși există posibilitatea chiar să stea singuri în cameră, mulți elevi refuză și preferă să se grupeze cu colegii de clasă.

 „Cei mai mulți sunt din localitățile mai îndepărtate, însă în ultima vreme au început să vină și din comunele mai apropiate. Cererea a început să crească după reabilitare. Mulți copilași care sunt din localități mai apropiate și ar avea posibilitatea să facă naveta, aleg să rămână. Au pedagog cu ei pe tot parcursul zilei, în afara orelor de curs. Au aici toate condițiile”, mai spune Nicula.

Condiții de străinătate

Pe lângă faptul că elevii au parte de paturi și saltele noi, aceștia au în cameră și un mini-frigider și acces gratuit la Wi Fi. Acolo au o sală de lectură unde pot să își facă temele, să citească sau pur și simplu să-și facă proiectele pentru școală.

De asemenea, fiecare cameră este dotată cu baie proprie, cu WC, chiuvetă și duș. Când vine vorba despre curățatul hainelor sau a lenjeriei de pat, elevii de la „Petru Rareș” au parte de un adevărat răsfăț.

Hainele le sunt luate de la ușă și aduse după 2 ore, curățate și uscate. Internatul este dotat cu o astfel de sală, dedicată spălării și uscării automate a hainelor. Aceste servicii de curățare a hainelor intră practic în taxa de 100 de lei, pe care o plătesc lunar elevii.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: