Parcul Național Munții Rodnei a găzduit, pentru a cincea oară, prestigioasa activitate internațională „Youth at the Top”, ajunsă la cea de-a XI-a ediție la nivel european. Anul acesta, acțiunea s-a desfășurat pe Valea Anieșului, având ca parteneri de bază elevii Școlii Gimnaziale „Iustin Ileșiu” Anieș, îndrumați de prof. Hădărău Aurelia.
Tema comună a ediției a fost „Urmele noastre în Alpi și Carpați”, adaptată local la „Urmele noastre în Parcul Național Munții Rodnei”.
Elevii au fost provocați să analizeze atent amprenta activităților umane asupra habitatelor și speciilor de floră și faună din zonă. De asemenea, au avut oportunitatea de a face diferența dintre zona antropizată și zona protejată a Parcului Național Munții Rodnei.
„Participanților li s-a oferit o listă de verificare a unor elemente precum: deșeuri, exploatare forestieră, carieră de marmură, microhidrocentrală, păstrăvării, habitate, floră, faună și multe altele.
După care li s-a cerut să marcheze pe o hartă concepută de către ei orice semne de impact uman, fie el pozitiv sau negativ, pe care l-au observat pe teren. Partenerii noștri au fost la înălțime!
Munții Rodnei au peisaje unice care atrag o varietate de activități umane, care creează impact diferit asupra naturii. Această activitate își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele vizibile ale amprentei noastre asupra mediului”, spun cei de la Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei.

