26.4 C
Bistrița
vineri, iunie 21, 2024

FOTO – Impresionant: Damaschin Berende, voluntar Tășuleasa Social, a curățat un mormânt istoric al Bistriței

Înarmat cu sapă, topor și clești – Damaschin Berende voluntar Tășuleasa Social – a făcut un gest impresionant, zilele trecute. A curățat un mormânt istoric din cimitirul evanghelic din centrul orașului. Este vorba despre mormântul familiei Textoris – una dintre cele mai importante familii ale orașului.

Ansamblul funerar Textoris din Cimitirul Evanghelic Bistrița cuprinde trei pietre funerare. Una dintre ele îi aparține Camillei Textoris – născută în noiembrie 1854, decedată în martie 1901, la doar 47 de ani. La începutul anilor 1900, în Bistrița funcționa o fundație cu numele ei.

Este – după știința noastră – singurul mormânt din Bistrița care are (în centru) o piatră funerară realizată din celebra marmură de Carrara – marmura în care obișnuia să sculpteze Michelangelo însuși.

Literele de pe monument sunt greu de descifrat acum. În partea superioară este inscripționat cuvântul „Trauerdenkmahl” (memorial funerar). Deasupra este conturată o salcie… Mai jos se poate încă ghici numele Michael Textoris…

Detalii despre destinul tragic al lui Michael Textoris puteți reciti mai jos:

ALTE Vremuri: Casa Michael Textoris de la Poșta Veche ascunde o crimă oribilă

Tot marmură de Carrara s-a folosit și în construcția monumentului Taj Mahal din India – inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1983. Marmură de Carrara s-a folosit și la arcul de triumf din Londra, aflat acum la intersecția Oxford Street, Park Lane și Edgware Road. Inițial, acesta fusese amplasat la intrarea în grădina Palatului Buckingham, una dintre reședințele familiei regale britanice.

În cimitirul evanghelic din Bistrița își dorm somnul de veci cel puțin 10 dintre membrii familiei Textoris. Conform cifrelor care pot fi încă descifrate pe pietrele funerare, cel mai vechi an de naștere este 1810. 

Piatra funerară gri cuprinde patru nume ale familiei Textoris, inclusiv Regine Textoris și Luise Textoris. 

Luiza Textoris este și un personaj într-un roman oniric fantastic publicat în 2012, de romancierul și criticul stabilit în Cluj – Corin Braga. Acesta obișnuia să se plimbe prin cimitirul evanghelic – pe când era profesor la Colegiul Andrei Mureșanu – iar piatra funerară a Luizei Textoris l-a impresionat într-atât încât a transfigurat persoana din Bistrița într-un personaj livresc.

Din păcate, în ultimii zeci de ani, mormântul Textoris a devenit invizibil în cimitir. Era în permanență acoperit de o uriașă încrengătură de iederă.

Cei care și-au asumat firave tentative de a curăța  mormântul s-au lăsat repejor păgubași după ce și-au rupt hainele încercând să sară gardul care împresoară mormântul sau să constate că iedera înghite totul la loc, în doar câteva zile… 

A fost nevoie de curajul și încrâncenarea unui voluntar Tășuleasa Social pentru a rezolva problema.

Damaschin Berende a petrecut în cimitir ore întregi „înarmat” cu lopată, topor și clești de grădină uriași până a dat de capăt provocării. A mărturisit că o face în numele Tășuleasa Social și de dragul unui prieten. Din admirație pentru străvechii cetățeni ai burgului, care au construit, practic, cetatea. Care au scris istorie la Bistrița…

De altfel, tot din respect pentru această comunitate, Tàșuleasa Social a și oferit și amplasat in fața Bisericii Evanghelice – o bornă Via Transilvanica. 

În 2018, preotul Johan Dieter Krauss recunoștea starea de degradare a unor monumente funerare din cimitirul evanghelic. Preotul paroh de atunci sublinia că întreținerea lor este datoria concesionarilor.

Pentru această vară, parohia și-a propus identificarea acelor morminte în care sunt înmormântați personalități importante ale Bistriței, care nu mai au urmași care să întrețină aceste morminte. Ne propunem să le reatribuim cu sarcina explicită de a păstra monumentele funerare neschimbate la locul lor și a le întreține în stare bună”, declara preotul în 2018.

Totodată, s-a vehiculat atunci și posibilitatea ca aceste monumente să devină „morminte de onoare” care să fie îngrijite de Parohia Evanghelică CA, cu sprijinul Asociației Sașilor Bistrițeni din străinătate. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, din păcate. 

În Lista Monumentelor Istorice actualizată periodic de Ministerul Culturii, se regăsește și piatra funerară a lui Johann Hügel – monument de clasa B, din cimitirul evanghelic de pe strada G-ral Grigore Bălan nr. 2.

(va urma)

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

 1. situatia e mult mai grava de ceva timp. parintele krauss a produs doar un inutil blabla, din fericire el e istorie, si inca negativa, dar e passe din peisaj.
  situatia grava vine din faptul ca o documentare foto recenta sau o plimbare live arata obeliscuri rasturnate – si e greu sa rastorni asa ceva, alte morminte fisurate masiv, de parca ar fi fost lovite noaptea, cu barosul, intentionat. alte morminte farimate ciudat, nu doar de timp…
  senzatia e ca se face lent, loc, pt viitoare locuri de comercializat. ricchie and co. par direct cointeresati ca vechi morminte sa se…topeasca, sa se mai poata vinde citeste trafica cite ceva.
  acest cimitir ar trebui declarat monument istoric in sine si inchis activitatii comerciale.
  doar concesiunile care mai sint in uz sa se poata desfasura – apoi el sa fie loc de liniste , plimbare, reculegere si sa NU mai fie sub nici o forma folosit in continuare ca loc de afaceri pt. un grup restrins si lipsit de rusine.
  aceasta decizie decenta ar trebui sa o ia chiar biserica evanghelica din romania, de la virful ei.
  altfel, daca ii lasam pe richie and co, o sa ajunga un cimitir eminamente de romani si o sa jucam pacanele printre morminte.

 2. Felicitari Berende draga, felicitari TasuleasaS! Faceti lucruri minunate! ! Ma bucur ca existati in peisajul romanesc! Cu respect,prietenie si admiratie,Marius

 3. ….
  …EU STIU CA ESTE O PERSOANA CARE TREBUIA SA INGRIJEASCA ACEST CIMITIR SA NU AJUNGA ASA….SAU ARE AFACERI PRIVATE SI E DEJA MULTIMILIONAR DIN ACEASTA OPORTUNITATE?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: