12.6 C
Bistrița
miercuri, mai 14, 2025

FOTO: Mii de oameni din Maramureș, Bucovina și Ardeal – la Horă la Prislop!

În Pasul Prislop (județul Maramureș) s-a desfășurat duminică Festivalul de Folclor „Hora la Prislop”. Evenimentul se află la ediția cu numărul 50, reunind mii de oameni din Maramureș, Bucovina și Ardeal. Bistrița-Năsăud a fost reprezentat de ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor și „Cununa de Sânziene” din Dipșa.

Un eveniment de amploare s-a desfășurat duminică, 28 august, în Pasul Prislop. Sărbătoarea se numea inițial „Nedeia Muntelui”. Era, pe vremuri, prilejul perfect de întâlnire a românilor de pe ambii versanți ai Carpaților.

Nedeile erau întâlniri cu târguri care durau câte o săptămână. Se făceau schimburi de produse, dar și de valori culturale. Astfel erau transmise diferite obiceiuri din cele trei zone. Se transmiteau mai departe, în jurul focului, cântece, doine, jocuri tradiționale, strigături, povestiri și legende. 

Sărbătoarea este atestată documentar încă din anul 1373. A fost interzisă în 1848 și reluată în 1968, la inițiativa unor intelectuali ai vremii.

În anul 1968, evenimentul a primit numele de „Hora la Prislop”. Nicoară Timiș, inițiatorul sărbătorii, spune că a ales acest nume deoarece hora reprezintă „unitatea neamului românesc”.

Prima seară a fost dedicată muzicii folk și rock. Ziua de duminică a fost dedicată folclorului. Din program nu au lipsit spectaculoasa paradă a cailor din Maramureș și Bucovina, dar și o paradă a portului popular din cele trei județe.

În spectacolul folcloric, din Bistrița-Năsăud pe scenă au urcat ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor, alături de solista Teodora Florea. Și ansamblul „Cununa de Sânziene” din Dipșa (comuna Galații Bistriței), alături de tinerii soliști Ionuț Silviu Avram și Dorin Rus au impresionat publicul.

La spectacolul folcloric au participat ansambluri folclorice din Republica Moldova, trâmbițașii din Strâmtura și Breb, dar și buciumașii din Câmpulung Moldovenesc.

Ansamblul Național „Transilvania” din Baia Mare, ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Cercănelul” din Borșa, grupul folcloric „Dor” din Moara, grupul vocal-instrumental „Obcina Stânișoarei” din Mălini și „Arcanul” din Fundu Moldovei, alături de artistul Călin Brăteanu, au smuls, de asemenea, aplauzele publicului prezent.

A fost un adevărat regal folcloric al Maramureșului, Bucovinei și Ardealului în Pasul Prislop. Iar tradițiile au fost puse la loc de cinste. Din programul evenimentului nu au lipsit nici târgurile de meșteri populari și cele gastronomice. Fiecare s-a străduit să ofere frumoase momente artistice, spre bucuria miilor de spectatori prezenți la eveniment”, a mărturisit etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Organizatori au fost Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, Centrul Cultural „Bucovina”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Primăria și Consiliul Local al Comunei Borșa, județul Maramureș, Produs în Bucovina și Visit Maramureș.

Foto @ Smaranda Mureșan, cercetător științific Centrul Județean pentru Cultură BN

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan angajează sudori, lăcătuși, instalatori! STEWO Năsăud caută programator producție, controlor calitate și asistent

GB Instaplan Bistrița face angajări! Se caută sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, Colina Restaurant, FAN Courier Bistrița și Arena by Casa EMA.  Oferta completă, mai jos:

FOTO: Care sunt cele mai iubite torturi la Cofetăria Cristina! TOP 5 texturi adorate de clienți

De peste 30 de ani, Cofetăria Cristina îi răsfață pe bistrițeni la toate evenimentele importante din viața lor, de la aniversări, nunți, botezuri și până la petreceri organizate de firme, cu torturi spectaculoase și totodată delicioase. Deliciul suprem, aflat pe locul întâi în preferințele clienților, este...

FOTO: Sala de evenimente Giulia 1 s-a schimbat la față! E mai elegantă de cum o știați, gata de nunți de poveste!

Cine din oraș n-a fost până acum măcar o dată la o nuntă la sala de evenimente Giulia 1?! De la inaugurare și până acum, sala a fost preferata nunților cu ștaif din oraș, iar zeci de perechi de miri și-au răsfățat invitații în localul elegantă. Acum, după ani de evenimente, sala a trecut printr-un amplu proces de renovare și e mai frumoasă și elegantă ca niciodată.